• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    No mozna byste se misto minusu mohli namahat mi dat nejaky protiargument. Me by proste zajimalo co ocekavate, ze vam ty leky prinesou. Podle vedlejsich ucinku, o kterych jak ctu, tak je i znam z vlastni zkusenosti i ze zkusenosti komunity, me prijde, ze uzivani tehle farmak bez budoucich zdravotnich komplikaci je proste mirne receno nejiste. Jakou ocekavate prognozu lecby? Uprimne ja se v nejake adhd komunite pohybuju uz radu let, vsichni se snazili o nejake leceni, ale vsichni casem od toho zaroven opustili. Ackoli je to individualni, urcite to nekomu pomaha, ale je to skutecne vyvazene rizikem budoucich zdravotnich komplikaci? Zadne farmakum neni bez rizika, ale zrovna u leku typu strattery a nebo jeste hure koncentry, se jevi, ze dlouhodoby efekt na zdravi muze byt zasadni.

Idealni stav je nebrat farmaka zadna, ne vzdy to jde, ale zrovna u adhd je efektivnejsi spise terapeuticka lecba, to je muj message.

No ale klidne muzeme zustat i minusu, i to je zpusob komunikace :).
    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    POZITRON: osobne mam pristup, ze ADHD neni nemoc a proto nedava smysl brat na to leky, vetsi smysl dava se naucit s tim efektivne fungovat.

v minulosti jsem zkousel ruzny leky a vsechny mely vedlejsi ucinky, ktery se delkou uzivani roslty na intenzite.

lepsi nez brat farmaka je resit drobny upravy rezimu terapeuticky, aby se clovek mene stresoval a v ramci moznosti fungoval
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    AXTHEB:
    LISKAAUDREY: tak jsem nasla, ze jsem sama psala, ze to odeznelo, akorat jsem to zapomnela, takze asi cajk. :)
    [POZITRON @ AD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez]
    LISKAAUDREY
    LISKAAUDREY --- ---
    POZITRON: Zezačátku podobný NÚ, ale tak po třech měsících přešlo všechno - jako mám lehce zrychlený tep, ale nic hrozného jako to racing heart na začátku. Já se teda ještě brutálně potila furt, což vlastně taky přešlo. Teď co to beru něco přes rok a půl tak fakt už nepozoruju nic - kromě teda zhoršení příznaků ADHD deset dní před menzes (tzn tak 10 dnů v měsíci funguju hůř). Jo a teda FAKT nejde brát to na lačno, total nevolnost, bolest jícnu, pocit že jsem sežrala nějakou kyselinu. Potřebuju to řádně zajíst a zapít hned, jinak celodenní peklo s žaludkem a jícnem.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    POZITRON: To je vždycky první doporučení. Potom jíst víc menších porcí, víc pít a žvýkat žvýkačky :)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    AXTHEB: to uz si nepamatuju.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    POZITRON: Zkoušela si jí brát večer?
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    LISKAAUDREY: muzu se zeptat na nezadouci ucinky? brala jsem stratteru na prelomu 2016/17, pak jsem kvuli tehotenstvi vysadila, ale pamatuju si, ze mi silene tlouklo srdce, trochu mdloby, priserny sucho v puse, coz si rikam, jestli nemuze urychlovat kazeni zubu, protoze mene slin a jeste jsem nemela chut k jidlu. ted premyslim, jestli mu nedat zase sanci, protoze mi bude koncit rodicovska a postupne si navysuju uvazek, pricemz uz ted s 0,25 z domova jsem dost mimo a i kdyz po sobe vsechno kontroluju opakovane a delam primitivni administrativu, tak delam chyby a ritim se tedy docela do pruseru. neco brat budu muset, kdyz uz ted je to spatny.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    LISKAAUDREY: Ja si na (ine) lieky pisem maily uz par rokov. Jednak neznasam telefonavanie a potom to vzdy bolo strasne na dlho, kym mi to dvihol niekto, kto to mohol riesit. Alebo aspon vobec niekto dvihol. A taky mi potom vzdy pisali, ze si mam zas zavolat. Strasna pakaren.

Tak som zistila, ze ked im napisem mail, tak mi rovno poslu recepty a za par dni spravu od lekara s dalsimi pokynmi. Idealny stav. A odpadlo mi mega moc stresov.

Jediny problem, co zostava, je spomenut si vcas, ze im mam vobec napisat. A ked si spomeniem, tak to naozaj aj urobit. A tiez si precitat cely mail od lekara, nie len prvu polku. Ze mi pred Vianocami pisal, ze mam za 2 tyzdne dat vediet, jak mi je, som napr. zistila az minuly tyzden. :D
    LISKAAUDREY
    LISKAAUDREY --- ---
    PEJR: Oni normálně telefony docela zvedají. :D
    PEJR
    PEJR --- ---
    LISKAAUDREY: Kamos chodi nekam na terapie, kam se taky neda dovolat. Jenom email. Ale asi by to meli dopredu rict, ze to ram takhle chodi..
    LISKAAUDREY
    LISKAAUDREY --- ---
    Tvl týden se snažim dovolat na psychiatrii o léky, už ten Atomoxetin beru obden, dneska posledco jsem měla. Už tři dny v módu obláček, je mi blbej z toho nepravidelného braní, praktik prý předepíše, ale doplatek 1800.

No zachránil mě nej kámoš co ho bere taky a pak se mě ptá: hele a zkoušelas jim napsat mail?

No nenapadlo mě to. Někdy mam pochybnosti jestli ty léky vůbec fungujou.
    No a nebo jsem prostě debil, žejo.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    Ono vzdy tak potesi vidiet, ze su tieto veci "normalne" aj inde. :)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    Snad jsem to tu nekde uz nepsala, nenachazim. Pred par lety jsme sli na rodinne foceni, spech, casu malo, sla jsem se rychle prevleknout a namalovat do koupelny, aby me manzel po chvili nasel, jak v detskem pokojicku s plechovkou barvy v ruce opravuji defekty na zdi. :) Nenamalovana a neprevlecema samozrejme.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    KROPUCHA: Prave meskam na trening, pretoze som potrebovala naplnit peprenku… hladna, s neumytymi vlasmi, 20 minut pred odchodom. Nemohla som si pomoct, volanie prazdnej peprenky bolo silnejsie.
    KROPUCHA
    KROPUCHA --- ---
    Klíče musím mít při odchodu vždycky v ruce, jinak panikařím. Manžel mě občas z legrace zlobí tím, že mi je vezme a že je přece má on. To ovšem způsobí okamžitej zásek a jen málokdy mu to projde :)

Jinak, objevila jsem další super ADHD komiks, bohužel to vypadá, že se autorka od roku 2021 odmlčela. Snad je v pořádku a jen se věnuje něčemu zábavnějšímu.

MostlyADHD Comics
    https://mostlyadhd.carrd.co/

SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    QUANTI: U nasich vlastne tiez byvali 1 povytiahnute kluce v zamku. Teraz uz visia mimo.

Vyborne bolo, ked som tam bola raz na navsteve, este s kamaratom. Oni sli niekam do prec, ja normalne zamkla a sli sme do mesta. Tak mi volaju, ze sa nevedia dostat domov - nepouzivali horny zamok a tak od neho nemali ani kluce. Ja na navsteve, kamarat s mojimi klucami niekde na kole. No, zacala som ho zhanat a oco siel autom pre nas. Mama zatial sedela so psom na chodbe a strasne brblala. Ale tak aspon zistili, ze ten zamok uz funguje a zacali ho zase pouzivat. :D
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    SHARKIE: S jedním člověkem jasně (ostatně teď už to kontroluju vždy), ale nějak jsem myslela, že už ty klíče mám a zamyká muž... Nene. Ale mám poličku na klíče, kde se mi je většinou daří nechávat, s mobilem je to horší.
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    QUANTI: Kliku na obou stranach povazuju za zaklad ADHD vybavy, nez jsem ji na starem byte vymenil bylo to drahe.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    SHARKIE: Naučila jsem se dávat věci do tašek. Mám takovou malou taštičku na krk, kam dávám peněženku a mobil. A pak mám větší tašku na zbývající věci. A v tom je to vše pořád. Někdy i pospíchám a hodím menší tašku do větší. A jinam to prostě nedávám.
    ...
    Klíče, tak ty už nepoužívám. Nemám klíče od bytu. Vždycky je někdo doma, kdo mne pustí verandou :D.... Děti mají klíče, tak kdyžtak počkám na ně.
    (Ve výjimečných jednotkových případech mi muž klíče schová na domluvené místě)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam