• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    MIGUEL: bez rizika nežádoucích účinků není žádný léčivý přípravek, vždycky se zvažuj poměr rizik a benefitů.

Jinak konkrétně mně léky umožňují podávat konzistentní pracovní výkon A zároveň se neutopit v ostatních povinnostech, které na mě život klade. Bez léků bych brzy dost možná skončila bez práce a v dalších problémech způsobených opomenutím důležitých věcí. Život opakovaně selhávajícího losera, se všemi negativními dopady na psychiku, jsem si užila dostatečně a rozhodně to není něco, co bych chtěla opakovat.
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    MIGUEL: To neni "léčba", to je kompenzace. Jako když máš málo vitamínu D, tak si máš dávat v zimě kapičky, tak když nám chybí noradrenalin, norepinefrin nebo dopamin, kompenzujeme to úpravou jejich zpětného vstřebávání. Je to úprava fungování organismu tak, aby mohl líp přežívat. V dnešní době ti každej doktor řekne "hlavně se snažte nestresovat", a to je přesně to, s čím nám tyhle léky pomáhají.
    Terapie ti se schopností soustředit se nepomůže, protože náš stres není příčinou nesoustředění, naopak, nesoustředění je příčina našeho stresu.
    Tschüss, klíčenka za názor.
    FND
    FND --- ---
    Jinak jeste jak jsem se tu predtim ptal na ten beroun - tak pred 14 dny jsem jim vypnil online prihlasku , za nejakych 5 dnu zavolali , jestli muzu za tyden a ve stredu tam jdu na mag.rezonanci, eeg a indikaci. Tak uvidime, jestli se to obejde bez toho porad jimi zminovanemu “pobytu” tam ;)
    COCOBRYCE
    COCOBRYCE --- ---
    POZITRON: a to fakt funguje, aspon u me, neni to zazrak, ale znatelna zmena:)
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    MIGUEL: Protiargument? Meleš úplný sračky.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    Jo a odpoved - doufam, ze mi leky pomohou se lepe soustredit a mene zmatkovat. To by se mi opravdu ted pred nastupem zpet do prace po rodicovske (doted akorat z domova pri rodicovske na 0,25 uvazek vystavuju faktury plus delam dalsi podobne primitivni administrativu) hodilo a byla bych rada, kdyby me hned nevyhodili, az zjistej, jak jsem mimo a nesoustredena
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    MIGUEL: rika docent z environmentalniho modelovani, lol. jenze ja jsem jaksi retard s mentalni mlhou, kterej zvladne ted po detech akorat tak vystavovat faktury a to jeste s chybama.
    COCOBRYCE
    COCOBRYCE --- ---
    MIGUEL: zlatá medikace, hned je život snesitelnější a více k žití, vedlejší účinky 0
    FIONOR
    FIONOR --- ---
    MIGUEL: poslouchají, mají oni lékařský diplom a psychiatrickou praxi (nebo zkušenosti s peer review výzkumem léčiv), aby se jejich názor dal brát vážně?

Jinak je to ableismu jako prase a v takovém případě bych doporučil naskládat zpět do igelitky to, co jsi tu vytrousil, a cestou pryč to vyhodit do směsného odpadu. Tohle nemá smysl třídit.
    RANDOM_NIGHT
    RANDOM_NIGHT --- ---
    MIGUEL: Meh.
    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    No mozna byste se misto minusu mohli namahat mi dat nejaky protiargument. Me by proste zajimalo co ocekavate, ze vam ty leky prinesou. Podle vedlejsich ucinku, o kterych jak ctu, tak je i znam z vlastni zkusenosti i ze zkusenosti komunity, me prijde, ze uzivani tehle farmak bez budoucich zdravotnich komplikaci je proste mirne receno nejiste. Jakou ocekavate prognozu lecby? Uprimne ja se v nejake adhd komunite pohybuju uz radu let, vsichni se snazili o nejake leceni, ale vsichni casem od toho zaroven opustili. Ackoli je to individualni, urcite to nekomu pomaha, ale je to skutecne vyvazene rizikem budoucich zdravotnich komplikaci? Zadne farmakum neni bez rizika, ale zrovna u leku typu strattery a nebo jeste hure koncentry, se jevi, ze dlouhodoby efekt na zdravi muze byt zasadni.

Idealni stav je nebrat farmaka zadna, ne vzdy to jde, ale zrovna u adhd je efektivnejsi spise terapeuticka lecba, to je muj message.

No ale klidne muzeme zustat i minusu, i to je zpusob komunikace :).
    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    POZITRON: osobne mam pristup, ze ADHD neni nemoc a proto nedava smysl brat na to leky, vetsi smysl dava se naucit s tim efektivne fungovat.

v minulosti jsem zkousel ruzny leky a vsechny mely vedlejsi ucinky, ktery se delkou uzivani roslty na intenzite.

lepsi nez brat farmaka je resit drobny upravy rezimu terapeuticky, aby se clovek mene stresoval a v ramci moznosti fungoval
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    AXTHEB:
    LISKAAUDREY: tak jsem nasla, ze jsem sama psala, ze to odeznelo, akorat jsem to zapomnela, takze asi cajk. :)
    [POZITRON @ AD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez]
    LISKAAUDREY
    LISKAAUDREY --- ---
    POZITRON: Zezačátku podobný NÚ, ale tak po třech měsících přešlo všechno - jako mám lehce zrychlený tep, ale nic hrozného jako to racing heart na začátku. Já se teda ještě brutálně potila furt, což vlastně taky přešlo. Teď co to beru něco přes rok a půl tak fakt už nepozoruju nic - kromě teda zhoršení příznaků ADHD deset dní před menzes (tzn tak 10 dnů v měsíci funguju hůř). Jo a teda FAKT nejde brát to na lačno, total nevolnost, bolest jícnu, pocit že jsem sežrala nějakou kyselinu. Potřebuju to řádně zajíst a zapít hned, jinak celodenní peklo s žaludkem a jícnem.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    POZITRON: To je vždycky první doporučení. Potom jíst víc menších porcí, víc pít a žvýkat žvýkačky :)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    AXTHEB: to uz si nepamatuju.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    POZITRON: Zkoušela si jí brát večer?
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    LISKAAUDREY: muzu se zeptat na nezadouci ucinky? brala jsem stratteru na prelomu 2016/17, pak jsem kvuli tehotenstvi vysadila, ale pamatuju si, ze mi silene tlouklo srdce, trochu mdloby, priserny sucho v puse, coz si rikam, jestli nemuze urychlovat kazeni zubu, protoze mene slin a jeste jsem nemela chut k jidlu. ted premyslim, jestli mu nedat zase sanci, protoze mi bude koncit rodicovska a postupne si navysuju uvazek, pricemz uz ted s 0,25 z domova jsem dost mimo a i kdyz po sobe vsechno kontroluju opakovane a delam primitivni administrativu, tak delam chyby a ritim se tedy docela do pruseru. neco brat budu muset, kdyz uz ted je to spatny.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    LISKAAUDREY: Ja si na (ine) lieky pisem maily uz par rokov. Jednak neznasam telefonavanie a potom to vzdy bolo strasne na dlho, kym mi to dvihol niekto, kto to mohol riesit. Alebo aspon vobec niekto dvihol. A taky mi potom vzdy pisali, ze si mam zas zavolat. Strasna pakaren.

Tak som zistila, ze ked im napisem mail, tak mi rovno poslu recepty a za par dni spravu od lekara s dalsimi pokynmi. Idealny stav. A odpadlo mi mega moc stresov.

Jediny problem, co zostava, je spomenut si vcas, ze im mam vobec napisat. A ked si spomeniem, tak to naozaj aj urobit. A tiez si precitat cely mail od lekara, nie len prvu polku. Ze mi pred Vianocami pisal, ze mam za 2 tyzdne dat vediet, jak mi je, som napr. zistila az minuly tyzden. :D
    LISKAAUDREY
    LISKAAUDREY --- ---
    PEJR: Oni normálně telefony docela zvedají. :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam