• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]

http://www.nepozornidospeli.cz/

Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    MARKYSHA: ono je to fakt strašně individuální. Dcera ho naopak musela brat na noc, protože po něm usínala.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    MARKYSHA: zajimavy, psychiatricka mi tvrdila, ze se strattera nedovazi, napsala mi neco o g, uz nevim presne, to ale nemeli, tak objednali atominex. vse atomoxetin.
    kazdopadne pred 10 lety jsem po strattere nechutenstvim trpela, ted po atominexu bohuzel, mozna prvni dva tri dny. :) trochu jsem v to doufala, protoze jsem ponekud vyzrana, ale ne. a spanek naopak lepsi, protoze se dost utisil nepretrzity tok myslenek, takze se vratim ze zachoda ci od ditete s nocni murou, lehnu a v hlave docela klid, takze po chvili usnu a necumim hodinu do stropu.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    MARKYSHA: Junior byl při nasazení první týden, dva extrémně spavej. Po dohodě s psychiatričkou jsme posunuli dávku na večer, než si tělo zvykne, lepší brát večer než vůbec, i když jinak je lepší brát ráno. pak si to sedlo.

ad nechutenství, u nás to bylo spíš tak, že mu to úplně odstavilo pocit hladu. bylo potřeba mu jídlo připomínat
    a když si ji vzal nalačno, blil
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    MARKYSHA: Mám. Dítě druhý ženy, sedm let, bere nějakou tu dětskou dávku (nevím kolik, asi 25mg?), a na jídlo to bohužel trochu vliv má. Pokud je dítě geneticky nežravý, asi to bude o to silnější jako v tomhle případě.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    Chci se zeptat, jaké máte zkušenosti se Stratterou u dětí? Koukala jsem na vedlejší účinky a je tam nechutenství a nespavost. Když moje dcera (12 let) už takhle nemůže usnout (přes den zas ve škole usíná) a s jídlem je to taky špatný, nezhorší se to? Nebo se spíš to spaní upraví, jak jí večer nebudou lítat myšlenky a nebude mít impulzivní nápady, kdy vylítne z postele a začne krmit kočku apod.?
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    MAR_TINA: Jako otázka je, nakolik to jde u pacientů rozlišit. Komu by sedlo co. Ale druhá je, jestli se o to vůbec snažej.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ELLIE: hlavně mi ten přístup přijde rigidní bez nějakého na datech postaveného důvodu.
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    (a vím že atomoxetin neni levnější - je to metafora)
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    POZITRON: Protože na půlku lidí ten atomoxetin nezabere a je jim po něm blbě. Přijde mi to jako takové "zkusíme na vás nejdřív něco levnějšího", setkávám se spíš s názorem "moc bych si přál/a concertu, ale MUSÍM si nejdřív projít atomoxetinem". Jako by si lidi nemohli vybrat. Když mi takhle informovaně řekneš, že bys concetru nechtěla, protože nechceš stimulant, fér. Ale proč musej všichni.
    A já vím jaký to je brát léky, po kterých je ti fakt špatně. Akorát ty moje se srovnaly za měsíc a ne za půl roku 😬 Jako, myslím, že ty pacienty to čekání fakt frustruje...
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    MAR_TINA: lecbu urcuje lekar,.tak to proste je.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    POZITRON: třeba proto, že ten postup první volba, druhá volba nemusí být vhodný pro každého a už podle příznaků, v tomhle případě na základě rozhovoru klient - lékař, by bylo fajn napsat optimální volbu.
    Ritalin není nijak drahý lék, aby se mohl předepisovat jen po úplném vyčerpání 4 dalších možností.

(Kamarádka tahkle čeká na projití všech předepsaných korků léčby migrény, aby se dostala k biologické léčbě. Měsíce zkouší lék, který jí nesedí, aby pak dostala další a další a trpěla s migrénou i několikrát do měsíce).
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    Taky se vám stalo, že vás po Atomoxetinu na prázdnej žaludek tak strašně začla pálit žáha, že jste chtěli proskočit stropem?
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ELLIE: jo, prvni volba je atomoxetin, pak concerta. proc je to podle tebe spatne? jinak dlouholeta znama, se kterou jsem kdysi chodila na skupinovku pro lidi se socialni uzkosti/fobii, ktera ma take AuDHD a o ktere jsem psala nize, ze davala atomoxetinu sanci pul roku, tak te prosim pekne nesedla ani concerta a proto se ted odhodlava zkusit ted livizux, jestli aspon ten.
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    Jo, já myslím i concertu, prostě methylfenidáty. Samozřejmě že ten postupně uvolňující je pro dospěláka lepší. Ale že vám to nedají rovnou a nejdříve se musí zkoušet, jestli "nestačí" atomoxetin. Jedna moje kamarádka v ČR se tomu chtěla za každou cenu vyhnout, tak chodila po vyšetřeních, dokud jí nenapsali concertu. Ale hrozně nechtěli. Teď je jí konečně líp. Tak nevim, proč lidem upírat správnou medikaci tímhle způsobem.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ELLIE: ja bych ho treba nechtela. kdyz uz stimulanty, tak concertu s postupnym uvolnovanim, popripade ten livizux.
    RANDOM_NIGHT
    RANDOM_NIGHT --- ---
    ENDEE: Nikoli, beru ho už asi 15 let a dostala jsem ho asi ve 26.
    ENDEE
    ENDEE --- ---
    ELLIE: Pokud se nepletu, tak Ritalin je v CR mozne dospelym predepsat pouze v pripade, ze ho meli uz v detstvi.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LWEEK: přežít. Pomalu posilovat kompetence a udržovat dítě pod horní hranici komfortní zóny, aby nasbíralo sebevědomí, díky němuž je ochotnější to příště zkoušet, protože si vyzkoušelo, že to zvládne.

A jako vždy, najít si vlastní podpůrné skupiny, protože je to kurevsky náročné. Zn: patnáctiletej už chápe, že je jednodušší poslechnout, a většinou to i udělá, ale ta devítiletá... no, byla jsem pionýrka a vydržím! :-)
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    My jsme si nejspíš vytáhli super kombo. ADHD, PAS a PDA. Hlavně ta PDA nám dělá velké problémy. Nejdřív jsem řešil PAS, potom jsem zabředlo do ADHD, ale nakonec to proč s tím tak zápasíme a proč s tím zápasí třeba i ve školce kde jsou specializovaní na PAS/ADHD je právě to PDA. Z celé třídy kde je 11 PAS/ADHD dětí jen náš syn má viditelný PDA. A já vlastně nevím moc co s tím. Nejde to medikovat jako ADHD, nejde na to aplikovat behaviorální cope mechanismy jako u PAS. Nejde s tím asi dělat ani nic jen čekat až dospěje a doufat, že s tím bude chtít udělat něco on sám. Jestli to vůbec půjde.
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    A oni vám ten ritalin v ČR nepředepisují proč? Je ho málo / je drahej?
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    LISKAAUDREY: doufam, protoze pozitivni ucinky vidim uz po tydnu. hlavne ten klid v hlave, zadny nepretrzity tok myslenek, ve kterem se nedalo pomalu ani zorientovat.
    znama tomu dala dokonce pul roku a bohuzel, furt ji bylo blbe, tak se ted chysta na livizux.
    LISKAAUDREY
    LISKAAUDREY --- ---
    POZITRON: Dej tomu aspoň 6 týdnů. Ony ty vedlejší účinky odchází postupně.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    DEADSLUT: třeba ti rotujou střeva, což vede k tomu, že v části u středu rotace je zácpa a ve vnějších oblastech průjem! :-)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    Achjo, jeste to nevzdavam, treba si to sedne, je to teprve tyden, ale z meho nizsiho az nizkeho tlaku udelal atomoxetin 150/90. :( Odpoledne a vecer je to trochu lepsi, ale take zadna slava.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam