• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    MAR_TINA: rozložení pas v populaci

GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    K diagnostice PAS u dětí
    Rok jsme čekali na diagnostiku v Nautis, ano teď jsme se s dítěm dostali a ano, stojí to těch 3200+6500.

Ale pozor kdo chce diagnostiku pro děti zdarma, v lednu jsem zavolala do Thomayerovy nemocnice na dětskou psychiatrii už z čirého zoufalství a nabídli mi zničehonic termín na základě žádanky od pediatra na diagnostiku pas už za 3 týdny a na pojišťovnu (!) tudíž se opravdu nic neplatí.
    Háček je v tom, že tam jde o hospitalizaci na minimum 3 týdny kromě víkendů, kdy dítě chodí do dopolední školky na 4 hodiny denně a vyšetří ho psycholog, psychiatr a logoped.
    A opravdu jsme po třech týdnech dostali velice podrobnou čtyřstránkovou zprávu s diagnostikou PAS, kdy to máme černé na bílém a můžeme na základě toho žádat o další věci jako PnP.

Nicméně když už jsme se dostali na řadu v Nautis, tak jsme absolvovali i to. Zprávu ještě nemáme, ale s Nautisem už spolupracujeme rok včetně ranné péče a SPC.
    Pokud to mám porovnat, v Nautisu je potom návazná péče a taky péče o pečující rodiče a vzdělávacích semináře, něco zdarma, něco placené
    Což Thomayerka vás vykopne se zprávou a čau...pokud potřebujete pro dítě medikaci, tak vám to tam psychiatr napíše, to je všecko./// A ten pobyt byl takovej, no ani nevíme. Dítě si tam odeberou a pak zase odevzdají. Je to prostě psychiatrie, nic moc.

Začali jsme tam v Nautisu tzv screeningovou diagnostikou minulý rok v květnu, která sice stála 3500,- ale bylo to během 14 dní a s tím papírem už nás ledaskde vzali rovnou na vědomí jakože dítě autista. Takže je to cesta.

KAIAFOX: konzultace v Nautis trvala ta první tři hodiny, druhá taky trvala tři hodiny a teď to tři týdny zpracovávají. Není to odfláklé a pracuje na tom také víc osob.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    ECLECTICA: Ano, tak to byla opravdu klinika Logo. Je to už pár let zpátky, čekací lhůta byla něco okolo půl roku (spíš méně).
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    K diagnostice PAS - myslím, že to byla tato klinika https://www.moje-klinika.cz/klinicka-psychologie (k projití dokumentů jsem se ještě nedostala, ale adresou to sedí).
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    KAIAFOX: Niekto tu psal AdiCare nedavno, za diagnostiku dospelych si beru 6k, ale to je asi lepsie nez cakat 2 roky na poistovnu…
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: spíš je to, jako že ke gynekologovi nepůjdeš se srdečním šelestem. Sice tu kardiologii v nějakým základu na škole měl taky, ale pozná jen fakt ten základ a žádný špeky. Což zrovna u ADHD/PAS a dalších spektrálních psychologicko-psychiatrických diagnóz... bych řekla, že budeš někoho, kdo pozná i ty špeky.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    KAIAFOX: to muze byt prece jskejkoli psychiatr, to je jak zadanka od praktika. Nechapu, co ti je na tom divny, ze jejich psychiatr ma proste plno.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    Tak tam to bylo jeste cele trochu jinak. Nejdriv byli se synem na klinicko psychologickém vyšetření, tam jim psycholozka nejprve rekla, že má nejspíš vývojovou dysfázii a po roce kontrola vývoje. Po roce nová psycholožka (původní odešla na mateřskou) řekla, že to je spíš PAS a ať se objednají na diferenciální diagnostiku. Tam meli termin za 2 a pul mesice a vysledek atypicky autismus. A ze pry tam se na te diagnoze shodly 2 pedopsychiatricky.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    Co to znamena ty hrnce? Nechapu to.
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    POZITRON: Neříkám, že je lepší, ale že tam aspoň berou děti 7+
    Asi ne no, za to já nemůžu :D. Pyčo tam je to, co jsem psala: dáme vás na pořadník, ale musíte mít žádanku od psychiatra, kterýho vám ale nedáme, lol..
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    KAIAFOX: a v cem je teda nautis lepsi nez inep? nejak nechapu, v cem vidis tak zasadni rozdil. ta znama byla v inepu u syna spokojena. spokojena je tam na diagnostice ted imho i versonnenheit, to psala tusim vedle.
    ty je posilas prodavat hrnce a vidis tam "pyco", jak pises, aniz bys mela jakykoli blizsi info. imho trochu neadekvatni reakce, ale mozna v tom jen teda nevidim ten humor. :)
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    POZITRON: Ten ceník je sice pěknej, ale pořád to nic nevypovídá o délce vyšetření 🤷
    Imo je fakt rozdíl, jestli je konzultace za 20min, nebo za tři hodiny..
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    POZITRON: Omg, smysl pro humor..
    Syna jsem do Nautisu samozřejmě zaregistrovala už asi před půl rokem.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    MAR_TINA: jakmile se specializujes, tak opravdu nevis vsechno a kvarter je jen nudnej kvarter.
    KROPUCHA
    KROPUCHA --- ---
    MAR_TINA: To mě pobavilo :)
    Ale není to přesnej příklad. Teď uż máme metody, jak kvartérní sedimenty zkoumat, ale určitě bylo v historii období, kdy ty poznatky teprve přicházely.
    A to je ta situace s ADHD. Ještě nedávno se věřilo, že ho můžou mít jenom děti. ADHD u dospělých a u žen se zkoumá teprve pár desetiletí, studií je ještě relativně málo a většina v USA…
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KROPUCHA: to je jako by se geolog neučil o kvartérních sedimentech, že tu nejsou dost dlouho :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    EADENN: no, ale s papírem od psychologa by "stačilo*" si najít psychiatra a tam docházet tu a tam na konzultaci a pro recept? Nebo je tam nějaká klička v systému? Přijde mi to spíš jako obecná neochota a pak se objevují tihle prodavači hrnců, dejte nám 12k za testování.

*vím, že to je mega těžký.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Je normální, že někomu najede ritalin s odstupem třeba hodiny?
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    je mi lito cist, jak to chodi v CR.

ja zacal svoji situaci a nespokojenost resit asi pred rokem a pul. psychoterapii a psychiatricku mi predepsala "normalni" lekarka.
    kvuli tehotenstvi jsme pak s ex byli na peripartalni psychiatricke ambulanci, coz mi tady plati pojistovna. termin byl snad do dvou tydnu.
    Peripartale Psychiatrie – Wiener Gesundheitsverbund – Klinik Ottakring
    https://klinik-ottakring.gesundheitsverbund.at/leistung/spezialambulanz-fuer-peripartale-psychiatrie/

tam mi napsali pozvanku na test na ADHD, coz jsem si domluvil u jedne psycholozky behem dalsich 2 tydnu. ten se musi kazdopadne platit, ~600€, pojistovna prihodi asi kilo. test trval 3 hodiny s rozhovorem a pocitacovym testem reakci atd, pak jeste jednou na hodinku a pul na textovy otaznik. takze rozhodne jsem za penize imho neco dostal. hlavne diagnozu, se kterou mi psychiatricka je schopna predepsat medikaci. yey.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Jenže nemám diagnózu, takže se cítím jak podvodník a prostě jen obyčejnej lempl. Klasika.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam