• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]

http://www.nepozornidospeli.cz/

Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    SHARKIE: no to jak jo no... říkala, že z toho byla dost vyřízená, ale k její spokojenosti se potvrdilo ADHD.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    GRANTORINO: 6-7h, to aby si na to vzal clovek den dovolenej. :)
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    KAIAFOX: Ostatní kontakty ani neodepsaly na mail 🤦
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    GRANTORINO: Zrovna se tam objednávám :)
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    Tak jsem se ptala známé, co teď poměrně rychle absolvovala diagnostiku na ADHD

Můžete to mít v Adicare, za 5000,- a trvá to 6-7 hodin, je to opravdu důkladné testování. Psala precizní a ona má OCD mimo to a je hrozně náročná na všechno, takže bych jí věřila. Dostala se k tomu vážně rychle v řádu týdnů.
    KAIAFOX:
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    MAR_TINA: nechci tady úplně sázet celou nafocenou prezentaci Nautis o diagnostice PAS, ale byla jsem na přednášce a je to dost složité. Ty diagnostika se navíc v horizontu mění. Připravuji se změny diagnostických kritérií už delší dobu a má se přejít k jinému způsobu hodnocení. Obecně jde o to, do jaké míry to někomu komplikuje život. Že není nějaký určitý projev, který jednoznačně potvrzuje PAS, ale mělo by jít o spektrum problémů. Bohužel se to pořád odkládá. A tak je v tom zmatek. Někteří při té diagnostice jedou podle starších kritérií, jiní už trochu navazují tím novým, jakoby se to připravuje na postupnou transformaci.
    Například se odklání od označování "vysokofunkční autismus", s tím, že prostě buď funguješ nebo nefunguješ. Mně to dává smysl.

Co pročítám fóra matek, tak je to šílený chaos. Kdekdo hned utíká pro diagnostiku, pediatři jsou hrozně mimo.
    Priznejme si, že některé matky jsou hysterické, když dítě nerecituje Vergilia v originále atp. Ale u těch vážných případů PAS to zase okolí reaguje strašně, vůbec z těm matkám nezávidím.

Že moje matka mojí čtyřletou dceru od narození ignoruje... už mne nepřekvapí.
    Dneska má dcera čtyři roky, vážení, moje matka mi na zahradě řekla, že jí pošle na dárek na můj účet a na to dítě se do bytu nešla ani podívat nebo jí popřát :D tvl, já už se akorát směju tomu. Sorry, muselo to ven. Že ji čtyři roky nehlídala ani vteřinu, ok. Ale že jí ani nepopřeje, když stojí vedle baráku eh. No kdo z vás tak má , nevím, co je tohle za diagnózu, to nebude pas ani adhd... 🤔
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    MAR_TINA: rozložení pas v populaci

GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    K diagnostice PAS u dětí
    Rok jsme čekali na diagnostiku v Nautis, ano teď jsme se s dítěm dostali a ano, stojí to těch 3200+6500.

Ale pozor kdo chce diagnostiku pro děti zdarma, v lednu jsem zavolala do Thomayerovy nemocnice na dětskou psychiatrii už z čirého zoufalství a nabídli mi zničehonic termín na základě žádanky od pediatra na diagnostiku pas už za 3 týdny a na pojišťovnu (!) tudíž se opravdu nic neplatí.
    Háček je v tom, že tam jde o hospitalizaci na minimum 3 týdny kromě víkendů, kdy dítě chodí do dopolední školky na 4 hodiny denně a vyšetří ho psycholog, psychiatr a logoped.
    A opravdu jsme po třech týdnech dostali velice podrobnou čtyřstránkovou zprávu s diagnostikou PAS, kdy to máme černé na bílém a můžeme na základě toho žádat o další věci jako PnP.

Nicméně když už jsme se dostali na řadu v Nautis, tak jsme absolvovali i to. Zprávu ještě nemáme, ale s Nautisem už spolupracujeme rok včetně ranné péče a SPC.
    Pokud to mám porovnat, v Nautisu je potom návazná péče a taky péče o pečující rodiče a vzdělávacích semináře, něco zdarma, něco placené
    Což Thomayerka vás vykopne se zprávou a čau...pokud potřebujete pro dítě medikaci, tak vám to tam psychiatr napíše, to je všecko./// A ten pobyt byl takovej, no ani nevíme. Dítě si tam odeberou a pak zase odevzdají. Je to prostě psychiatrie, nic moc.

Začali jsme tam v Nautisu tzv screeningovou diagnostikou minulý rok v květnu, která sice stála 3500,- ale bylo to během 14 dní a s tím papírem už nás ledaskde vzali rovnou na vědomí jakože dítě autista. Takže je to cesta.

KAIAFOX: konzultace v Nautis trvala ta první tři hodiny, druhá taky trvala tři hodiny a teď to tři týdny zpracovávají. Není to odfláklé a pracuje na tom také víc osob.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    ECLECTICA: Ano, tak to byla opravdu klinika Logo. Je to už pár let zpátky, čekací lhůta byla něco okolo půl roku (spíš méně).
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    K diagnostice PAS - myslím, že to byla tato klinika https://www.moje-klinika.cz/klinicka-psychologie (k projití dokumentů jsem se ještě nedostala, ale adresou to sedí).
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    KAIAFOX: Niekto tu psal AdiCare nedavno, za diagnostiku dospelych si beru 6k, ale to je asi lepsie nez cakat 2 roky na poistovnu…
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: spíš je to, jako že ke gynekologovi nepůjdeš se srdečním šelestem. Sice tu kardiologii v nějakým základu na škole měl taky, ale pozná jen fakt ten základ a žádný špeky. Což zrovna u ADHD/PAS a dalších spektrálních psychologicko-psychiatrických diagnóz... bych řekla, že budeš někoho, kdo pozná i ty špeky.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    KAIAFOX: to muze byt prece jskejkoli psychiatr, to je jak zadanka od praktika. Nechapu, co ti je na tom divny, ze jejich psychiatr ma proste plno.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    Tak tam to bylo jeste cele trochu jinak. Nejdriv byli se synem na klinicko psychologickém vyšetření, tam jim psycholozka nejprve rekla, že má nejspíš vývojovou dysfázii a po roce kontrola vývoje. Po roce nová psycholožka (původní odešla na mateřskou) řekla, že to je spíš PAS a ať se objednají na diferenciální diagnostiku. Tam meli termin za 2 a pul mesice a vysledek atypicky autismus. A ze pry tam se na te diagnoze shodly 2 pedopsychiatricky.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    Co to znamena ty hrnce? Nechapu to.
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    POZITRON: Neříkám, že je lepší, ale že tam aspoň berou děti 7+
    Asi ne no, za to já nemůžu :D. Pyčo tam je to, co jsem psala: dáme vás na pořadník, ale musíte mít žádanku od psychiatra, kterýho vám ale nedáme, lol..
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    KAIAFOX: a v cem je teda nautis lepsi nez inep? nejak nechapu, v cem vidis tak zasadni rozdil. ta znama byla v inepu u syna spokojena. spokojena je tam na diagnostice ted imho i versonnenheit, to psala tusim vedle.
    ty je posilas prodavat hrnce a vidis tam "pyco", jak pises, aniz bys mela jakykoli blizsi info. imho trochu neadekvatni reakce, ale mozna v tom jen teda nevidim ten humor. :)
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    POZITRON: Ten ceník je sice pěknej, ale pořád to nic nevypovídá o délce vyšetření 🤷
    Imo je fakt rozdíl, jestli je konzultace za 20min, nebo za tři hodiny..
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    POZITRON: Omg, smysl pro humor..
    Syna jsem do Nautisu samozřejmě zaregistrovala už asi před půl rokem.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    MAR_TINA: jakmile se specializujes, tak opravdu nevis vsechno a kvarter je jen nudnej kvarter.
    KROPUCHA
    KROPUCHA --- ---
    MAR_TINA: To mě pobavilo :)
    Ale není to přesnej příklad. Teď uż máme metody, jak kvartérní sedimenty zkoumat, ale určitě bylo v historii období, kdy ty poznatky teprve přicházely.
    A to je ta situace s ADHD. Ještě nedávno se věřilo, že ho můžou mít jenom děti. ADHD u dospělých a u žen se zkoumá teprve pár desetiletí, studií je ještě relativně málo a většina v USA…
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam