ELLIE: není to na mě, ale byl jsem v podobném stavu (a taky mám nějakou potřebu to že sebe vyblejt, tak se omlouvám).
Antidepresiva teda neberu kontinuálně, ale už dvakrát mi pomohly se rozkoukat a trochu zjistit kde je problém. A teď (aktuálně jsem zase ve vysazování fázi) jsem zjistil nepříjemnou věc - ano, adhd dělá tok myšlenek a bordel v hlavě, ale aby se stal paranoidním (nebo hypochodrickým apod), jsou potřeba ještě další podmínky, zejména okolního světa. Že to nejsem já, je na jednu stranu úleva, ale na druhou jsem musel přistoupit k dost radikálním životním změnám, které teda docela bolely a nemusely dopadnout dobře.
Vlastně tím chci říct, že možná s naší diagnózou máme sklony na to házet úplně všechno, ale adhd hyperaktivní mozek není automaticky paranoidní nebo úzkostný - to někde nabral, někde se naučil. Jo, někdy v dětství (člověk byl furt buď málo nebo moc), ale někdy v něčem uvízneme do pozdní dospělosti (vztahy rodinné, partnerské, pracovní) a furt hledáme vinu v sobě, i když tam není. A to žádný léky nespraví, jen zametou pod koberec..
Třeba ty výčitky a úzkosti vůči dětem.. měl jsem to HROZNĚ, a už nemám, ale je to díky letité terapii, odhalení, odkud se ten hlas bere a jestli ho náhodou něco/někdo neustále neživí zvenku pořád (spoiler: ano, živilo). A během toho procesu jsem léky různé měl / neměl / tohle tamto.