Sleduju debatu ve Zjištění a mluví tam hodně lidí s adhd, s jejichž příspěvky souzním. Tady bych chtěl rozjet debatu z toho našeho úhlu pohledu.
Jak snášíte a jak reagujete na postoj okolí, že jste nejspíš jen líné lemry? Že se to prostě nedá vysvětlit, že jsou lidé, pro které je adhd diagnóza vždycky jen výmluva? A zejména jak jste se zbavili toho, že si to internalizovaně myslíte o sobě taky?
Já mám štěstí, že moje adhd mě nehendikepuje natolik, abych se nedokázal uživit. Ale absolutně to je "pod můj potenciál" a stojí mě to dost sil, které zvenku nejsou absolutně vidět. Když odevzdám práci v termínu, nikdo nevidí, že jsem ji dělal v noci předtím a ještě předtím mě čtrnáct dní paralyzovala. Když namaluju obraz a slyším, jak absolutně nechápou, jaktože s tím talentem dávno umění neprodávám, tak je mi úplně zle, protože ta kombinace snadnosti (když už maluju) a absolutní neschopnosti se k tomu měsíce dokopat mě samotného dovádí k šílenství. Tohle se opakuje celý dlouhý život u čehokoliv co se naučím, co začnu, v čem se stanu dobrým - stane se to prokletím.
Veškerou exekutivní energii spotřebuju na to abych měl v pořádku trvalé příkazy a nevisely mi nikde žádné pokuty apod a na nějaké rozvíjení svých talentů a budování kariéry zbývá nula až minus...