• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    přihlásit se
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    Methylfenidát prý na neurotypiky (nebo, lidi, jejichž problém není přímo ADHD) působí tak, že je hodně stimuluje a mají pocit, že se šíleně soustředí. Místo toho jsou ale většinou spíš trochu nervózní a začnou dělat nějakou banální činnost, sice s velkým výkonem, ale vlastně ničeho pořádného nedosáhnou. Tj, například si vytřídí figurky, což prostě fakt nebylo potřeba. Dle svědectví lidí bez ADHD, kteří si vzali ritalin, prý prostě zabředli, s energií naplno, do nekonstruktivní činnosti, která jako navenek působí jako super výkon, ale vlastně bylo trochu zbytečný se na ní úplně vykrvit 😅 Nebezpečný je, pokud má člověk nějaké OCD traits, to mu udělá v hlavě paranoidní guláš.
    Člověk s ADHD se naopak po methylfenidátu zklidní a jde být opravdu výkonnej, s rozmyslem, bez přeskakování a nervozity, a konečně má v hlavě ticho. Málokdy vyklízí šuplíky, naopak konečně vyřídí děsivé telefonáty, udělá prezentaci a podobně.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    Ta diagnostika je celkem zvláštní - dcerku vyšetření u klinické psycholožky se zkušenostma s ADHD teprve čeká, ale v pedagogicko-psychologické poradně by s tím měli mít taky zkušenosti. A ve zprávě mám, že ADHD nejde potvrdit, ani vyloučit, protože dcerka dcerka obecně vykazuje všechny znaky, ovšem speciální test na ADHD napsala, jako kdyby ho vůbec neměla.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    MAR_TINA: já bývám dost "nastřelená", pokud si to opravdu nevezmu pečlivě tak, že se přímo soustředím na to, co chci dělat.

Proto teda podezřívám, že moje ADHD ("diagnostikované" podobně jako má OCTOPUSS) je fakt jen hloupost / lenost / blablabla.
    (Ale na Stratteře mi až na ty žaludeční problémy bylo fajn a dařilo se mi líp, myslím, no. Nevím, stejně teď nemam doktora, tak se v tom nebudu rýpat. Ritallin mam v šuplíku a stejně ho neberu aby nedošel, aktuálně fungovat zvládám tak co)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ALONSY: Spíš je ten lék dobro pro všechny :)
    Jak má fungovat u NT?
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    MAR_TINA: že asi fakt nebudeš tak NT jak si myslíš :D
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    A co teda vlastně znamená, když na malé porci ritalinu konečně soustředěně pracuju, jeden úkol za druhým a ne všechny naráz?
    Pocit nastřelení mám jen v kombinaci s hodně kafem a cukrem.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    ELLIE: A jakej je standard při třídení figurek? Hádám, že ne čtyři hodiny koncentrace :D
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ELLIE: Neznáme tvého muže, jak moc tě to chování překvapilo (resp. jak moc by tě to překvapilo, kdybys nevěděla, že je na drogách:))?
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    OCTOPUSS: A nepřemýšlela jsi o tom, že možná nemáš ADHD? Promiň 😅😅
    Můj muž (bez diagnózy) si chtěl vyzkoušet ritalin. Když si ho vzal, čtyři hodiny úplně v tichu třídil svý dračákový figurky, načež řekl, že to na něj zjevně nepůsobilo. Ono je to prudce individuální. A není dobrý brát si jich moc, aby "určitě zabraly" - pak tě to třeba i překlopí do paranoii.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    ELLIE: lol, asi jako se mi v INEPu nepodařilo nikomu dokázat, že mám ADHD 😂 Psychiatr mi začal psát Atomoxetin jen protože jsem ho dva roky prosila, že to chci aspoň zkusit. Diagnózu nemám. Ja pierdole :D
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    OCTOPUSS: Lisdexamfetamin. Ale i v ČR asi nejdřív musíš lékařům dokázat, že na tebe nefunguje methylfenidát.
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    oha, mel jsem za to ze methylphenidat je amphetamin, ale neni tomu tak.
    nicmene, i amphetamin se na lecbu ADHD pouziva, jen se teda leky jmenuji jinak. Ritalin blokuje receptory dopaminu, Adderal ho zase vic uvolnuje.
    komu to vypravim, heroin byl taky jen lek na kasel.
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    amphetamin a amphetamin.. vse ostatni je otazka mnozstvi a paragrafu. hrhr.

klasika.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    ZSIS: Chvíli mi trvalo pochopit, co tím chceš říct.
    Samozřejmě jsem myslela léky, ne fet :D
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    OCTOPUSS: speed.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    Tvrdí se, že Ritalin lidi s ADHD nenastřelí, ale naopak uklidní, což je důkaz, že ADHD mají.
    Není ještě nějaká třetí skupina dementů, který se neobjevili ani ve výzkumech a statistikách, na který nefunguje? :D

Před týdnem jsem vysadila Atomoxetin, protože chci otestovat, jestli spadám do tý kategorie lidí (je to v těch nejčastějších vedlejších účincích), kterým to negativně ovlivňuje libido. Přece jen to už nějaký jednotky let beru, přišlo mi, že to nic nedělá, protože ten dezorganizovanej chaos v mozku to nikdy neopraví komplet. No tak po pár dnech můžu konstatovat, že jsem úplně terminálně V PRDELI 😂 Už tři dny se pokouším vybrat nový světlo do jídelny

No ale teda zpět k Ritalinu!
    Když Atomoxetin už nemá efekt, říkala jsem si, že je ideální příležitost zjistit, co přesně Ritalin dělá, protože v minulosti jsem si ho párkrát zkusila vzít, a nepozorovala žádnou změnu. Jednou jsem do sebe nasypala čtyři, nepřišlo mi, že bych se líp soustředila nebo cokoli, a znechuceně ho hodila zpátky do šuplíku :D
    Teď tu mám spoustu úkolů, který jsou náročný na udržení pozornosti a nenáročný na intelekt, prostě pro mě to nehorší kombo.
    Vzala jsem si dva, a... už uběhly dvě hodiny, a já tu zuřivě přepínám mezi různýma oknama, mám rozepsaný čtyři zprávy na dvou různých platformách, mozek mi běhá po stropě a nejde chytit, a neudělala jsem NIC 😂

Takže.... kurvadrát, je možný mít ADHD a absolutně nereagovat na Ritalin? Nic "silnějšího" už není, ne? :D

TMA
    TMA --- ---
    ZSIS: Rád jsem pobavil.

Vyřešené? Jo. Ovšem ve stejném smyslu, jako je vyřešené "vidět na vlastní oči buddhy z Bamjánu/azurové okno na na ostrově Gozo." Není to uspokojivé řešení.
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    TMA: "Ukaž mi jednoho úplně normálního neurotypika", hahaha.

TMA: "části reality", hahaha.

TMA: "Čili vlastně předpokládám, že ta výsledná pravděpodobnost je na mně nezávislá", hahaha.

hele, sorry jako, ale jestli to mas vsechno vyresene, tak... gratuluji. neni co resit.
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    Je to někomu povědomé?
    Psychology of Polymaths: Why Having Multiple Interests Is an Unfair Advantage
    https://youtu.be/D0SGbomVuKc?is=pEvqyp4q18nlNTS2
    TMA
    TMA --- ---
    ALDARION: Já osobně se snažím nějak optimalizovat svoje utrpení svůj život.

Existuje taková hra, která se používá ve zkoumání, do jaké míry jsou lidé racionální, je to na pomezí psychologie a ekonomie. Spočívá to v tom, že je balíček karet, kde je třeba 60 % karet modrých a 40 % červených. Cílem je uhádnout barvu další tažené karty. Matematicky se dá ukázat, že přestože je výsledek náhodný, tak nejlepší strategie je hádat stále jen modrou, naopak strategie hádat modrou v 60 procentech případů není tak dobrá. [Fun fact: ]

Také se snažím najít pro sebe optimální strategie a k tomu mi pomáhá získat co nejlepší odhad pravděpodobnosti výsledku. A protože obecně neumím odhadnout specifické pravděpodobnosti, které platí pro mne, tak používám jen odhady, které nejsou specifické pro mne. Čili vlastně předpokládám, že ta výsledná pravděpodobnost je na mně nezávislá.

P(výsledek|TMA) = P(výsledek ∩ TMA)/P(TMA) = P(výsledek)P(TMA)/P(TMA) = P(výsledek)

Prostřední rovnost plyne z předpokladu nezávislosti.

(Samozřejmě započítám všechny informace, které mám k disposici, pokud je něco jinak pro muže než pro ženy, započtu to, že vím, že jsem muž, atd. Ale v okamžiku, kdy nevím, tak se nebudu obelhávat a hledat optimističtější pohled.)

To, co píšeš je pravda, sám jsem pozoroval tu všeobecnou odlišnost zmiňované skupiny. Ale také vím, že do dané skupiny tak docela nezapadám, takže nemohu pravděpodobnosti z této skupiny aplikovat k modifikaci obecných pravděpodobností, pokud je chci aplikovat na sebe. A také vím, že se ta skupina postupně proměňuje a nově příchozí už nejsou úplně podobní původním.

Můj model skutečně neřekne konkrétní údaje. Ale dá mi představu o tom, jestli se mi vyplatí na vlastní úspěch vsadit. Jaká je základní pravděpodobnost úspěchu.

A pak můžu pomocí známých konkrétních údajů ten odhad modifikovat. Například: odmítavá reakce při online interakci ... 7 z 10 případů. Při osobní interakci: 2 z 10 (počáteční) 9 z 10 (po bližším poznání). Pozitivní reakce: online 1/10, osobně 3/10, osobně dlouhodobě 0/10... Počet pokusů navázat kontakt s novým člověkem x/rok. Zbývající doba života podle úmrtnostních tabulek: N. Čekací doba na terapeuta: 6-24 měsíců. Pravděpodobnost minimální vhodnosti terapeuta 1/10. Dosažitelná roční intenzita pokusů o hledání terapeuta: jeden pokud za 20 let. Odhadovaná délka terapie potřebná ke zlepšení. A tak dále a tak dále.

Ve výsledku je to většinou tak, že už dost nízká base rate se započtením konkrétních experimentálně zjištěných specifik ještě sníží.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam