• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    přihlásit se
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]

http://www.nepozornidospeli.cz/

Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    OCTOPUSS: Standard u mého muže je, že na to kašle a netřídí je 😅 Pokud začne, přestane ho to bavit a zase je schová. On si občas myslí, že ADHD má, hlavně pokud si povídá s některými ADHD kamarády. Ale já nevim. Normálně vystudoval. Musel by se objednat k psychologovi a to se mu nechce. 🤷🏻‍♀️

MARKYSHA: Moje skoro dvanáctiletá teď "prošla". ADHD, a na 95% dyskalkulie. Chudák malá, může se učit jak chce a stejně to zvoře :/
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    ELLIE: A jakej je standard při třídení figurek? Hádám, že ne čtyři hodiny koncentrace :D
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ELLIE: Neznáme tvého muže, jak moc tě to chování překvapilo (resp. jak moc by tě to překvapilo, kdybys nevěděla, že je na drogách:))?
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    OCTOPUSS: A nepřemýšlela jsi o tom, že možná nemáš ADHD? Promiň 😅😅
    Můj muž (bez diagnózy) si chtěl vyzkoušet ritalin. Když si ho vzal, čtyři hodiny úplně v tichu třídil svý dračákový figurky, načež řekl, že to na něj zjevně nepůsobilo. Ono je to prudce individuální. A není dobrý brát si jich moc, aby "určitě zabraly" - pak tě to třeba i překlopí do paranoii.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    ELLIE: lol, asi jako se mi v INEPu nepodařilo nikomu dokázat, že mám ADHD 😂 Psychiatr mi začal psát Atomoxetin jen protože jsem ho dva roky prosila, že to chci aspoň zkusit. Diagnózu nemám. Ja pierdole :D
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    OCTOPUSS: Lisdexamfetamin. Ale i v ČR asi nejdřív musíš lékařům dokázat, že na tebe nefunguje methylfenidát.
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    oha, mel jsem za to ze methylphenidat je amphetamin, ale neni tomu tak.
    nicmene, i amphetamin se na lecbu ADHD pouziva, jen se teda leky jmenuji jinak. Ritalin blokuje receptory dopaminu, Adderal ho zase vic uvolnuje.
    komu to vypravim, heroin byl taky jen lek na kasel.
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    amphetamin a amphetamin.. vse ostatni je otazka mnozstvi a paragrafu. hrhr.

klasika.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    ZSIS: Chvíli mi trvalo pochopit, co tím chceš říct.
    Samozřejmě jsem myslela léky, ne fet :D
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    OCTOPUSS: speed.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    Tvrdí se, že Ritalin lidi s ADHD nenastřelí, ale naopak uklidní, což je důkaz, že ADHD mají.
    Není ještě nějaká třetí skupina dementů, který se neobjevili ani ve výzkumech a statistikách, na který nefunguje? :D

Před týdnem jsem vysadila Atomoxetin, protože chci otestovat, jestli spadám do tý kategorie lidí (je to v těch nejčastějších vedlejších účincích), kterým to negativně ovlivňuje libido. Přece jen to už nějaký jednotky let beru, přišlo mi, že to nic nedělá, protože ten dezorganizovanej chaos v mozku to nikdy neopraví komplet. No tak po pár dnech můžu konstatovat, že jsem úplně terminálně V PRDELI 😂 Už tři dny se pokouším vybrat nový světlo do jídelny

No ale teda zpět k Ritalinu!
    Když Atomoxetin už nemá efekt, říkala jsem si, že je ideální příležitost zjistit, co přesně Ritalin dělá, protože v minulosti jsem si ho párkrát zkusila vzít, a nepozorovala žádnou změnu. Jednou jsem do sebe nasypala čtyři, nepřišlo mi, že bych se líp soustředila nebo cokoli, a znechuceně ho hodila zpátky do šuplíku :D
    Teď tu mám spoustu úkolů, který jsou náročný na udržení pozornosti a nenáročný na intelekt, prostě pro mě to nehorší kombo.
    Vzala jsem si dva, a... už uběhly dvě hodiny, a já tu zuřivě přepínám mezi různýma oknama, mám rozepsaný čtyři zprávy na dvou různých platformách, mozek mi běhá po stropě a nejde chytit, a neudělala jsem NIC 😂

Takže.... kurvadrát, je možný mít ADHD a absolutně nereagovat na Ritalin? Nic "silnějšího" už není, ne? :D

TMA
    TMA --- ---
    ZSIS: Rád jsem pobavil.

Vyřešené? Jo. Ovšem ve stejném smyslu, jako je vyřešené "vidět na vlastní oči buddhy z Bamjánu/azurové okno na na ostrově Gozo." Není to uspokojivé řešení.
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    TMA: "Ukaž mi jednoho úplně normálního neurotypika", hahaha.

TMA: "části reality", hahaha.

TMA: "Čili vlastně předpokládám, že ta výsledná pravděpodobnost je na mně nezávislá", hahaha.

hele, sorry jako, ale jestli to mas vsechno vyresene, tak... gratuluji. neni co resit.
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    Je to někomu povědomé?
    Psychology of Polymaths: Why Having Multiple Interests Is an Unfair Advantage
    https://youtu.be/D0SGbomVuKc?is=pEvqyp4q18nlNTS2
    TMA
    TMA --- ---
    ALDARION: Já osobně se snažím nějak optimalizovat svoje utrpení svůj život.

Existuje taková hra, která se používá ve zkoumání, do jaké míry jsou lidé racionální, je to na pomezí psychologie a ekonomie. Spočívá to v tom, že je balíček karet, kde je třeba 60 % karet modrých a 40 % červených. Cílem je uhádnout barvu další tažené karty. Matematicky se dá ukázat, že přestože je výsledek náhodný, tak nejlepší strategie je hádat stále jen modrou, naopak strategie hádat modrou v 60 procentech případů není tak dobrá. [Fun fact: ]

Také se snažím najít pro sebe optimální strategie a k tomu mi pomáhá získat co nejlepší odhad pravděpodobnosti výsledku. A protože obecně neumím odhadnout specifické pravděpodobnosti, které platí pro mne, tak používám jen odhady, které nejsou specifické pro mne. Čili vlastně předpokládám, že ta výsledná pravděpodobnost je na mně nezávislá.

P(výsledek|TMA) = P(výsledek ∩ TMA)/P(TMA) = P(výsledek)P(TMA)/P(TMA) = P(výsledek)

Prostřední rovnost plyne z předpokladu nezávislosti.

(Samozřejmě započítám všechny informace, které mám k disposici, pokud je něco jinak pro muže než pro ženy, započtu to, že vím, že jsem muž, atd. Ale v okamžiku, kdy nevím, tak se nebudu obelhávat a hledat optimističtější pohled.)

To, co píšeš je pravda, sám jsem pozoroval tu všeobecnou odlišnost zmiňované skupiny. Ale také vím, že do dané skupiny tak docela nezapadám, takže nemohu pravděpodobnosti z této skupiny aplikovat k modifikaci obecných pravděpodobností, pokud je chci aplikovat na sebe. A také vím, že se ta skupina postupně proměňuje a nově příchozí už nejsou úplně podobní původním.

Můj model skutečně neřekne konkrétní údaje. Ale dá mi představu o tom, jestli se mi vyplatí na vlastní úspěch vsadit. Jaká je základní pravděpodobnost úspěchu.

A pak můžu pomocí známých konkrétních údajů ten odhad modifikovat. Například: odmítavá reakce při online interakci ... 7 z 10 případů. Při osobní interakci: 2 z 10 (počáteční) 9 z 10 (po bližším poznání). Pozitivní reakce: online 1/10, osobně 3/10, osobně dlouhodobě 0/10... Počet pokusů navázat kontakt s novým člověkem x/rok. Zbývající doba života podle úmrtnostních tabulek: N. Čekací doba na terapeuta: 6-24 měsíců. Pravděpodobnost minimální vhodnosti terapeuta 1/10. Dosažitelná roční intenzita pokusů o hledání terapeuta: jeden pokud za 20 let. Odhadovaná délka terapie potřebná ke zlepšení. A tak dále a tak dále.

Ve výsledku je to většinou tak, že už dost nízká base rate se započtením konkrétních experimentálně zjištěných specifik ještě sníží.
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    TMA: Tohle jsou takové ty chvíle mezi sociologií a antropologií, kvantitativním a kvalitativním přístupem... Ve velkém vyprávění to určitě funguje a rozhodně to obecně popisuje nějaké šance a možnosti... Ale do jaké míry se na to dá pohlížet když uvažujeme o situaci jedince v jeho mikrokosmu, který se může od statistického průměrného kulatého člověka ve vakuu různě dost lišit, si nejsem jistý. Stejně jako nemůžeme tvrdit, že ti, co mají teoreticky pravděpodobnost vysokou, mají úspěch jistý, nemají asi ani ti, co mají pravděpodobnost nízkou, neúspěch zaručen.

Asi nejsem úplně mainstreamový člověk a pohybuji se mezi různými pošuky a magory, takže vlastně asi znám spíše lidi, které spojují jejich zájmy a způsoby života, popřípadě nutnost tolerance ke vzájemnému pošuctví, a kde je nutné přistupovat k celému tématu vztahu poměrně nestandardně či nemainstreamově - společné či každého zvlášť dlouhé studijní / pracovní pobyty v Asii, intenzivní cvičení nějakého bojového umění nebo provozování podobné mánie, která člověka celostně pohltí... A vlastně docela dost lidí z těch párů řeší i nějaké psychologické issues, které to z jedné strany komplikují, ale z druhé strany to nějak s tím předpokladem, že to partnerství bude složité, ale stojí jim to za to, nějak zvládají. Nebo celá ta bitevní, LARPová a SF&F fanouškovská komunita (která IMHO byla od devadesátek převážně únikovka pro děti, co to doma měly blbý, včetně neurodivergentních.) Takže asi kolem sebe vidím dost příkladů toho, že to v nějakých případech nějak jde, že ND-ND a ND-NT vztahy mohou fungovat. Často tedy za podmínek, že tomu dva motivovaní jedinci věnují nějakou asi dost usilovnou psychologickou práci.

Ale to je nějaká moje zkušenost s nějakou skupinou lidí, která je nějakým způsobem dost filtrovaná - třeba to jsou lidé, jejichž neurodivergence je taková, nebo jí mají tak zvládnutou, že jim to umožňuje věnovat se intenzivně nějakému tomu pošuctví, které pak ty lidi dohromady spojuje. Nebo když znám většinu lidí z nějakých akcí, tak to jsou lidé, kterým jejich psychický stav umožňuje ve volném čase ještě pořádat nějaké takové akce. A to rozhodně neplatí o všech ND lidech... Dost dobře nemůžu tvrdit, že když znám nějaké ND lidi, kterým fungují vztahy, musí fungovat všem ND lidem. Jen bych si dovolil namítat, že pokud hovoříme o konkrétním člověku, je to spíš psychologická, než sociologická diskuse. Tvůj model nám může statisticky říci, že tenhle ND člověk se pohybuje na okraji toho grafu a jeho šance jsou statisticky nízké - ale už nám neřekne, s jakými přesně problémy se ten konkrétní člověk potýká, jak se s nimi dá pracovat, jak s tím ten člověk bude ochotný a motivovaný pracovat, jak mu jeho problémy umožní nebo neumožní s tím pracovat (což je takovej známej začarovanej kruh)... Celý nám to vlastně jen říká, že to ten člověk má hrozně těžký - a to nechci popírat ani náhodou...
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    ELIZABETPACKARD: mam ho jako AD. ale nedokazu presne rict co dela Bupropion a co Sertralin. Dohromady me ale dostali do vetsiho klidu nez byl pred tim. ADHD pak methylfenidat.
    prima to je.
    TMA
    TMA --- ---
    TMA: A ta pravděpodobnost je vidět ze stejného pravděpodobnostního modelu, který jsem už dával. :)
    QSXFTH
    QSXFTH --- ---
    TMA
    TMA --- ---
    TRISSIE: Pravděpodobnost, že nějakého najdu je zcela zanedbatelná. A to i za dodatečného předpokladu, že bych hledal.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TMA: stejně jako loni, mi nezbývá než doporučit ti dobrého terapeuta.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam