• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    TMA: "Ukaž mi jednoho úplně normálního neurotypika", hahaha.

TMA: "části reality", hahaha.

TMA: "Čili vlastně předpokládám, že ta výsledná pravděpodobnost je na mně nezávislá", hahaha.

hele, sorry jako, ale jestli to mas vsechno vyresene, tak... gratuluji. neni co resit.
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    Je to někomu povědomé?
    Psychology of Polymaths: Why Having Multiple Interests Is an Unfair Advantage
    https://youtu.be/D0SGbomVuKc?is=pEvqyp4q18nlNTS2
    TMA
    TMA --- ---
    ALDARION: Já osobně se snažím nějak optimalizovat svoje utrpení svůj život.

Existuje taková hra, která se používá ve zkoumání, do jaké míry jsou lidé racionální, je to na pomezí psychologie a ekonomie. Spočívá to v tom, že je balíček karet, kde je třeba 60 % karet modrých a 40 % červených. Cílem je uhádnout barvu další tažené karty. Matematicky se dá ukázat, že přestože je výsledek náhodný, tak nejlepší strategie je hádat stále jen modrou, naopak strategie hádat modrou v 60 procentech případů není tak dobrá. [Fun fact: ]

Také se snažím najít pro sebe optimální strategie a k tomu mi pomáhá získat co nejlepší odhad pravděpodobnosti výsledku. A protože obecně neumím odhadnout specifické pravděpodobnosti, které platí pro mne, tak používám jen odhady, které nejsou specifické pro mne. Čili vlastně předpokládám, že ta výsledná pravděpodobnost je na mně nezávislá.

P(výsledek|TMA) = P(výsledek ∩ TMA)/P(TMA) = P(výsledek)P(TMA)/P(TMA) = P(výsledek)

Prostřední rovnost plyne z předpokladu nezávislosti.

(Samozřejmě započítám všechny informace, které mám k disposici, pokud je něco jinak pro muže než pro ženy, započtu to, že vím, že jsem muž, atd. Ale v okamžiku, kdy nevím, tak se nebudu obelhávat a hledat optimističtější pohled.)

To, co píšeš je pravda, sám jsem pozoroval tu všeobecnou odlišnost zmiňované skupiny. Ale také vím, že do dané skupiny tak docela nezapadám, takže nemohu pravděpodobnosti z této skupiny aplikovat k modifikaci obecných pravděpodobností, pokud je chci aplikovat na sebe. A také vím, že se ta skupina postupně proměňuje a nově příchozí už nejsou úplně podobní původním.

Můj model skutečně neřekne konkrétní údaje. Ale dá mi představu o tom, jestli se mi vyplatí na vlastní úspěch vsadit. Jaká je základní pravděpodobnost úspěchu.

A pak můžu pomocí známých konkrétních údajů ten odhad modifikovat. Například: odmítavá reakce při online interakci ... 7 z 10 případů. Při osobní interakci: 2 z 10 (počáteční) 9 z 10 (po bližším poznání). Pozitivní reakce: online 1/10, osobně 3/10, osobně dlouhodobě 0/10... Počet pokusů navázat kontakt s novým člověkem x/rok. Zbývající doba života podle úmrtnostních tabulek: N. Čekací doba na terapeuta: 6-24 měsíců. Pravděpodobnost minimální vhodnosti terapeuta 1/10. Dosažitelná roční intenzita pokusů o hledání terapeuta: jeden pokud za 20 let. Odhadovaná délka terapie potřebná ke zlepšení. A tak dále a tak dále.

Ve výsledku je to většinou tak, že už dost nízká base rate se započtením konkrétních experimentálně zjištěných specifik ještě sníží.
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    TMA: Tohle jsou takové ty chvíle mezi sociologií a antropologií, kvantitativním a kvalitativním přístupem... Ve velkém vyprávění to určitě funguje a rozhodně to obecně popisuje nějaké šance a možnosti... Ale do jaké míry se na to dá pohlížet když uvažujeme o situaci jedince v jeho mikrokosmu, který se může od statistického průměrného kulatého člověka ve vakuu různě dost lišit, si nejsem jistý. Stejně jako nemůžeme tvrdit, že ti, co mají teoreticky pravděpodobnost vysokou, mají úspěch jistý, nemají asi ani ti, co mají pravděpodobnost nízkou, neúspěch zaručen.

Asi nejsem úplně mainstreamový člověk a pohybuji se mezi různými pošuky a magory, takže vlastně asi znám spíše lidi, které spojují jejich zájmy a způsoby života, popřípadě nutnost tolerance ke vzájemnému pošuctví, a kde je nutné přistupovat k celému tématu vztahu poměrně nestandardně či nemainstreamově - společné či každého zvlášť dlouhé studijní / pracovní pobyty v Asii, intenzivní cvičení nějakého bojového umění nebo provozování podobné mánie, která člověka celostně pohltí... A vlastně docela dost lidí z těch párů řeší i nějaké psychologické issues, které to z jedné strany komplikují, ale z druhé strany to nějak s tím předpokladem, že to partnerství bude složité, ale stojí jim to za to, nějak zvládají. Nebo celá ta bitevní, LARPová a SF&F fanouškovská komunita (která IMHO byla od devadesátek převážně únikovka pro děti, co to doma měly blbý, včetně neurodivergentních.) Takže asi kolem sebe vidím dost příkladů toho, že to v nějakých případech nějak jde, že ND-ND a ND-NT vztahy mohou fungovat. Často tedy za podmínek, že tomu dva motivovaní jedinci věnují nějakou asi dost usilovnou psychologickou práci.

Ale to je nějaká moje zkušenost s nějakou skupinou lidí, která je nějakým způsobem dost filtrovaná - třeba to jsou lidé, jejichž neurodivergence je taková, nebo jí mají tak zvládnutou, že jim to umožňuje věnovat se intenzivně nějakému tomu pošuctví, které pak ty lidi dohromady spojuje. Nebo když znám většinu lidí z nějakých akcí, tak to jsou lidé, kterým jejich psychický stav umožňuje ve volném čase ještě pořádat nějaké takové akce. A to rozhodně neplatí o všech ND lidech... Dost dobře nemůžu tvrdit, že když znám nějaké ND lidi, kterým fungují vztahy, musí fungovat všem ND lidem. Jen bych si dovolil namítat, že pokud hovoříme o konkrétním člověku, je to spíš psychologická, než sociologická diskuse. Tvůj model nám může statisticky říci, že tenhle ND člověk se pohybuje na okraji toho grafu a jeho šance jsou statisticky nízké - ale už nám neřekne, s jakými přesně problémy se ten konkrétní člověk potýká, jak se s nimi dá pracovat, jak s tím ten člověk bude ochotný a motivovaný pracovat, jak mu jeho problémy umožní nebo neumožní s tím pracovat (což je takovej známej začarovanej kruh)... Celý nám to vlastně jen říká, že to ten člověk má hrozně těžký - a to nechci popírat ani náhodou...
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    ELIZABETPACKARD: mam ho jako AD. ale nedokazu presne rict co dela Bupropion a co Sertralin. Dohromady me ale dostali do vetsiho klidu nez byl pred tim. ADHD pak methylfenidat.
    prima to je.
    TMA
    TMA --- ---
    TMA: A ta pravděpodobnost je vidět ze stejného pravděpodobnostního modelu, který jsem už dával. :)
    QSXFTH
    QSXFTH --- ---
    TMA
    TMA --- ---
    TRISSIE: Pravděpodobnost, že nějakého najdu je zcela zanedbatelná. A to i za dodatečného předpokladu, že bych hledal.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TMA: stejně jako loni, mi nezbývá než doporučit ti dobrého terapeuta.
    KROPUCHA
    KROPUCHA --- ---
    Ještě si tu odložím...

TMA
    TMA --- ---
    TRISSIE: Ano, znám ten koncept. Znám také doporučený postup: ignorovat pravděpodobnost a ty části reality, které se nám nelíbí. Člověku je potom lépe. Ale sám to nedovedu. Naučil jsem se neuhýbat od zlých věcí, které jsou pravdivé. A neumím se to odnaučit, ani v případech, kdy mi to neslouží.
    KROPUCHA
    KROPUCHA --- ---
    Zajímavej článek:

Přišla kvůli úzkosti, ale má ADHD | Psychologie dnes
    https://nakladatelstvi.portal.cz/casopisy/psychologie-dnes/103681/prisla-kvuli-uzkosti-ale-ma-adhd
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TMA: a o takovým tom konceptu, kterýmu se říká sebenaplňující proroctví, už slyšeli?
    pokud budou ke světu přistupovat tak, že je nikdo nemá rád, a rovnou budou naštětěnej jak dikobraz, tak se k nim svět bude chovat jak k dikobrazovi. ale nebude to chyba toho světa, a narozdíl od neurodivergence, s tímhle se dá v terapii pracovat.
    TMA
    TMA --- ---
    MAR_TINA: A ne snad? ;-P Ukaž mi jednoho úplně normálního neurotypika, který by rád obcoval s neurodivergenty, pokud by ty příznaky viděl a mohl si vybrat. (Ono i ta ochota diskutovat místo "přece to je jasný a všichni to tak dělají" je pro NT atypická.)

BTW, myslím, že evolučně jsou neurodivergenti užiteční hlavně jako hromosvod. Když se nedaří, tak je potřeba, z hlediska psychohygieny kmene, někoho najít, na kterého se přenesou hříchy celého kmene a pak se vyžene/upálí/ukamenuje/... Tu a tam mohou ve své divnosti udělat i něco užitečného, ale až přijde nouze, tak jsou použiti primárním způsobem. Pokud je podíl ND dost malý a geny pro ND nejsou dominantní, takže heterozygoti jsou (relativně) v pohodě, tak nebude ani tlak na vymýcení těch genů. Jako u srpkovité anémie v malarických oblastech.

ALDARION: Rozmanitost je veliká, ale stejně jsou NT víc clusterovaní kolem modu té lidské distribuce. A pokud je potřeba nějaká maximální vzdálenost v tom fázovém prostoru vlastností, aby byli dva kompatibilní, tak se pravděpodobněji dosáhne v NT-NT párování než v libovolném jiném. Dobře je to ilustrované na tomto obrázku, jak takové vícerozměrné distribuce vypadají:

File:MultivariateNormal.png - Wikimedia Commons
    https://commons.wikimedia.org/wiki/File:MultivariateNormal.png

Uvnitř té zelené elipsy jsou ti, co jsou do tří sigma daleko od mediánu. To znamená že venku zbývá asi 0,2 % bodů. Podle četnosti ND lidí lze velikost elipsy naškálovat. Ale i tak je patrné, že body venku a u okraje jsou řídce rozmístěné, takže typická vzdálenost mezi náhodnými body je nejmenší v centru, kde jsou NT.

A čím víc chceme najít nekompatibilních neurotypiků, čili čím víc zmenšíme vzdálenost kompatibility, tím horší to mají ND, kteří jsou vně té oblasti kolem mediánu.
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    Obávám se, že kategorizace o neurodivergentních lidech a neurotypických lidech ve vztazích jsou prostě příliš široké, příliš zobecněné, než aby byly pravdivé nebo aspoň nějak relevantní pro praxi. S různými ldimi je to natolik různý, že se asi nedá říct žádná pravda o ND+ND, ND+NT... ND lidi jsou hrozně rozmanití, ale to jsou NT lidi taky... IMHO nejde o to, že je ten člověk NT nebo ND, ale jestli má možnosti a motivaci zvládnout zrovna to, co je na tom druhém člověku náročné zvládnout. Což může být hrozně náhodný...
    MAR_TINA: Ani to, že jsou ND lidé obecně tolerantnější, nebo mají větší pochopení pro ostatní, mi nepřijde nějak automatické. Jo, někteří asi ano, možná kvůli tomu, jak jsou neustále konfrontováni s vlastní odlišností, možná kvůli tomu, že prožili nějaké terapie a vybavili se nějakými nástroji, které jim v tom pomáhají... Ale ta tolerance se nerozdává s nějakou ND diagnózou. Což je vlastně svým způsobem hrozně dobrý v tom smyslu, že ty ND lidi co jsou tolerantní k ostatním a dokážou ti nějak pomoct abyste spolu s nějakou oboustranně vynaloženou snahou dokázali koexistovat, aniž by vám to nějak ubližovalo - tak to jsou vlastně hrozně skvělí a výjimeční lidé a je to jen a jen jejich zásluha. No a zároveň hrozně blbý, protože to implikuje, že jsou i ND lidi, co mají v téhle oblasti velké mezery (stejně jako jsou takoví i někteří NT lidé) a s nima to pak prostě je blbý, no...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TMA: parafilie :D
    TMA
    TMA --- ---
    MAR_TINA: To zní jako nějaká osobní parafilie, nic ve zlém, ostatně mít rád freak show je (nebo aspoň bylo) chápáno jako normální. Z toho máme i ty historky o tom, jak NT rodič/pěstoun/vychovatel/... předváděl své zrůdičky, které jinak týral. Něčím z vlastností ND platí normíkům za to, že je nestrčí pod vlak. A ty odlišnosti ve vlastních preferencích (tlusté maso, samet, ...) znějí jako subklinické příznaky ND. ND-NT není binární rozlišení. MAR_TINA: Takže možná jsi NT, ale někde máš nakročeno, což ti umožňuje ND tolerovat.

A asi bych měl mlčet, dneska nemám laskavou náladu.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MAR_TINA: a dokáží pochopit, že se snažím, ale stejně přijdu pozdě nebo si naberu moc úkolů a přehltím se a tak. (Hele, fakt jsem NT, věřte mi:)).
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    A pozor ADHD je nakažlivý, aspoň dneska mám ten pocit, když se už podesátý vracím k vyklizení myčky a ohřátí oběda.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TMA: to je komplikovaná otázka.

Já se vlastně obklopuji převážně ND lidmi, když o tom přemýšlím. A baví mě tenhle svět lidí, kteří přemýšlejí o spoustě věcí, mají hyperfokusy na rozličný i naprosto okrajový věci a pak mi o tom řeknou, jsou zábavní, přemýšlejí o svém chování a chování druhých a jak a proč na to reagovat, i to kolikrát zvládnou prodiskutovat a nemívají ten postoj "přece to je jasný a všichni to tak dělají." Neošklíbají se, když nechci dát do pusy tlustý maso a sahat na samet ani když osahávám obal od kafe. Mají vůbec pro svoji odlišnost větší pochopení pro ostatní, si myslím.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam