• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KARYSLAVDSLR a Micro 4/3 video tvorba, vybavení a produkce (točení videa na foťáky s výměnnými objektivy)

Všechno o DSLR vybavení pro točení videa v malém i větším.

Na nástěnce postupně zpracuju jednovlivé části produkce, od výběru a možností vybavení, až po základy postprodukce a úpravy dat i finální úpravu videa.

Netvrdíme tu že se dá DSLR technikou nahradit profesionální filmová produkce, ale jen že se k ní dá nejvíce přiblížit. A časem, kdo ví.

Související kluby: [ Strih - AVID,IMIX,Premiere,Lightworks a jine ... vsechno kolem toho...(postprodukce, video, TV) ]
    rozbalit záhlaví
    MASTA
    MASTA --- ---
    OT_: Bohužel nemám zkušenost s tímhle modelem, ale za tyhle peníze bych to za GH2 nevyměnil :)
    OT_
    OT_ --- ---
    A co říkáte na Panasonic GX1? Firmware jde hacknout (stejně či podobně jako na GH2) a jinak cca splňuje mé požadavky (dle [ OT_ @ DSLR a Micro 4/3 video tvorba, vybavení a produkce (točení videa na foťáky s výměnnými objektivy) ] )?
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    GONDAR: aha, zajmavy..to sem ani nevedel..kouknu na to..

Nexy jsou vystupem super..ale ta kompaktnost uz u tech objektivu neni takova..
    GONDAR
    GONDAR --- ---
    HUGGI: z nejakeho duvodu ma gh3 crop o neco vetsi:
    Panasonic Lumix GH2 vs. GH3 Comparison (Bokeh, Aliasing, Moire, Low Light, Crop Factor etc.) - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=OWHNLsG2RwY

sirokouhle objektivy: bohuzel jsou f/4...se speedboosterem na nexu a canon efv 16-35m usm L f/2.8 z toho je f/2, takze ted zjistuju, co se z toho da vytahnout s flat profilem..holt pro me je zasadni, aby se to veslo do ledvinky (proto jsem nex vymenil za 5dmarkII) a dalo pohodlne dlouho tahat na stabilizatoru.
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    GONDAR: gh3 a gh2 maj stejne velkej snimac..

Olympus 9-18 a Panasonic 7-14mm..ten neni levnej..ale je dobrej..
    MASTA
    MASTA --- ---
    GONDAR: Tak vzhledem k tomu že kolega uvažoval i o Blackmagicu tak proti tomu je crop na GH2 ještě radost :)
    GONDAR
    GONDAR --- ---
    HUGGI: gh2 jsem mel kdysi vyhlidleho, ale kvuli fakticke nemoznosti sirokouhlych skel bez rybiho oka (16mm po 35mm prepoctu, maximalne 17mm, v nouzi i 18mm) jsem sel jinam. gh3 ma crop jeste vetsi. mozna se od te doby neco zmenilo ?
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    OT_: Asi bych se rozhodoval co na tom budes chtit mit za dalsi prislusenstvi..

Jako nejlepsi variantu bych videl tu GH2..na nataceni to je primo urceny..takze moznosti pripojeni mikrofonu, pres redukci tam nasadis jakykoli sklo a je i obrovska skala tech primo urcenejch pro micro4/3..vyborny ovladani s mnozstvim nastavitelnejch fn cudlu..vystup je velmi dobrej (gh3 je podstatne dal, ale cena trochu jinde)
    MASTA
    MASTA --- ---
    OT_: Kupoval jsem před půl rokem za desítku i se setákem... podle mě se sehnat dají rozumně, jen jich není moc...
    OT_
    OT_ --- ---
    MASTA: To mě také napadlo, ale ten je i starý hodně drahý.
    MASTA
    MASTA --- ---
    OT_: Starší Panasonic GH2 :)
    OT_
    OT_ --- ---
    Opět řeším dilema koupě kamery. V podstatě hledám něco co má:
    -kompaktní velikost (abych to mohl vozit i na hory a příliš mě to nezatěžovalo)
    -kvalitní obraz při vysokých ISO (často točím za mizerného světla)
    -rád bych s tím i fotil (tím bohužel odpadá i Blackmagic Pocket Camera)
    -přijatelná cena (přeci jen je to záložní přístroj, primárně točím Canonen 5d)

Zatím mi vypadly dvě možnosti:

SONY NEX 3N
    - hezká cena (9990)
    - v setu s objektivem, který má power zoom - tzn. na objektivu je takový slider, kterým poháníte motorový zoom (to moc neocením, ale ten slider jde přemapovat na ovládání ostření, takže by to mohl být takový jakože followfocus - ovšem nevím, jak se s tím pracuje v praxi, budu muset vyzkoušet).
    - ztížený import videí do Final Cutu, ale to je spíš nepříjemnost než zásadní nedostatek.

CANON EOS M
    - hezká cena (do příštího týdne je na BH photo video akce cca za 7800 spolu s objektivem 22/f2)
    - lze na něj používat Magic Lantern
    -možnost připojení ext mikrofonu.
    - nechce se mi Canon moc podporovat (což asi není moc relevantní argument, ale přijde mi, že to co v poslední době tato firma předvádí je celkem výsměch zákazníkům - viz kvalita snímačů Canon vs. Sony/Nikon, mizerné inovace v nových modelech apod. a tudíž si nezalouží, abych jim cpal své těžce vydřené prachy, jestli mi rozumíte)

Co myslíte, případně napadá vás nějaká alternativa v daném cenovém rozmezí?
    SUSMEN
    SUSMEN --- ---
    taky doporucuju
    ADAM
    ADAM --- ---
    kua, ja ML taky ještě nezkusil. budu už konečně muset.. -)
    KOZEL
    KOZEL --- ---
    SGNLR: ML ma spoustu funkci na foceni i na video, ale nikde to neprekazi, kdyz nechces, tak do toho menu proste nelezes. Radsi si to zkus a uvidis.
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    KOZEL: aha.diky moc!a ty fotografiyk mody zustavaj stejny?vztahuje se to jen na videomode?nekdy fotim i tocim "zaroven", tak aby me nerusilo tohle...stahuju:)
    KOZEL
    KOZEL --- ---
    SGNLR: Stale je to tak, ze se IM instaluje na kartu, ale vetsina lidi to imo vnima spis jako vyhodu.
    Diky tomu, ze se nemeni zadny data v romce fotaku, tak kdyz treba dojde k nejaky chybe, tak staci vyndat kartu a restartovat fotak a je po ML. Je tim padem temer nemozny si tim znicit fotak.

Formatovani karet se dela ve fotaku a to chytre - ML se sama nahraje do RAMky, zformatuje kartu a pak se zase nahraje zpet, to vse jednim prikazem. Takze staci ji nahrat na kazdou kartu jen jednou a pak uz jen si dat bacha, abys neformatoval v kompu (kdyztak jen smaznul slozku s videem/fotkama).
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    KOZEL: ja magic lanterne nemam.popravde nevim proc:) je to stale tak, ze to musi byt nainstalovany na kazdy sd karte zvlast a nejde to nahrat primo do fotaku?to je vlastne ten jediny duvod proc to nemam.mam jen 16gb karty takze den nekolikrat menim, prubezne stahuju a formatuju kartu, s cimz bych to magic vzdy smazal.asi je to ale blbost a staci dat "smazat vse" a je to co?nebo je praxe jina?

dik!
    KOZEL
    KOZEL --- ---
    SGNLR: Ja kdysi koupil nejakou eBay kopii Nikoni verze a doslo mi to bez sklicka (kde jsou popisky ukazatelu na displeji), takze se to moc dobre neovladalo. Nejvetsi problem byl konektor, ale to te s 60D trapit nemusi, obycejny jack snad zvladaj vyrobit dobre i cinsti predskolaci.

Neda mi to a musim se zeptat: timelapse funkcionalita v Magic Lantern ti nevyhovuje?
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    mate nekdo zkusenost s nejakym levnym dalkovym ovladanim(klidne dratovym) co ma casosbernou spoust s moznosti nastavovani delky inervalu na canony(mam 60d)?dik za pripadny tipy!
    ADAM
    ADAM --- ---
    shoe mount jsem si udělal vlastnoručně.

1. hot shoe tripod screw asi za 2 usd z ebay
    (něco jako http://www.ebay.com/...t-Shoe-Mount-Adapter-/200598587519?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2eb49b887f)

+ malá kulová hlavička (já nasadil tuto: 
    http://www.fotofilter.cz/114-mini-kulova-hlava-giottos-mh-1303-max-4kg/ )

+ už jen zbývá vyřešit, jak uchytit stativovou destičku k danému monitoru (v mém případě tabletu).
    já jsem ji natvrdo přilepil lepidlem k hardcoveru na tablet za 10usd.

mám v plánu tento týden nafotit. funguje to výborně a bylo to téměř zdarma.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam