BLACKDRAGON: na focenie aj tocenie mam 5D2. Je to uz starsi stroj a je to poznat. Vysoky iso neni zdaleka tak cisty, ale na nejaky iso 2500/3200 je v pohode pouzitelny a kdyz odsumis neat videem tak pohoda. Na canon EOS pres redukce nandas spoustu skel (ja pouzivam svoje Olympus OM skla, ale nandas pentax K, M42, Nikon F) coz na nikon das jen nikon kvuli delsimu bajonetu. Co se foceni tyce je Canon vs. Nikon prast jako uhod a podle me ma smysl vybirat jen podle toho, jak ti to sedne do ruky. Ale na Canon je Magic lantern. Ten nikoni hack neznam a nevim na jaky je urovni, ale tusim ze neco taky kuti.
Pokud nepotrebujes fullframe kvuli foceni, tak bych se klidne zamyslel nad necim s mensim cipem, protoze pro nataceni mas zase vetsi hloubku ostrosti nez na fullframu. Na m4/3 se nasadi pak cokoli, ale je problem se sirokymi ohnisky. Vsechny manualni skla na ff jsou potom moc dlouhy. Daji se pouzit nejaky C mount skla z 16mm kamer asi a nebo pak Samyang ma uz docela vyber skel na bezzrcadla.
Asi zalezi co je pro tebe prioritni. Pro me je 5D2 super (ve vztahu k cene za kterou jsem ho mel a ze je to uz starsi stroj). 99 procent casu s nim fotim a na obcasne video v pohode dostacuje (plus jsem poridil ten EOS M kvuli videu).
Sony A7 bezrcadlovka ma silenej jello efekt co jsem videl, ale zas ma husty iso a je to fullframe a nandas na to vsecko, protoze ma kratkou registracni vzdalenost. Ale treba u sirokacu pro leicu to dela bordel, protoze paprsky dopadaji na cip moc sikmo, ale zas na to nandas uplne vsecko, takze pohodova sada skel s jemnym a dlouhym chodem ostreni za hubicku. vsecko pevny svetelny od sirokyho po dlouhy.