• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MELOUNKindle - konverze, správa elektronických knih, etc.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    PLUMM: no, ocividne moji oblubeni autori maju rovnake potreby ako ja, takze maju dlsie clanky zarovnane do bloku :))
    PLUMM
    PLUMM --- ---
    ALEXIS: Šel jsem na homepage, mrknul jsem tam na 5 náhodnejch článků z blogů různejch lidí a všechny byly na praporek, takže zarovnání si tam nejspíš volíš sama a tahle slečna, kterou linkuješ si zrovna vybrala blok, protože nevim proč:) Blok na internetu je spíš vzácnost.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    PLUMM: napriklad blog.sme.sk, namatkou posledny clanok co som citala a ano, byva to spojene s delenim slov :)

v poslednej dobe som citalal hlavne pdfka, tak si skusim poslat nejaky .doc cez mail, pretoze si matne vybavujem, ze som tam naposledy mala normalne formatovnie vratane delenia slov, ale teda u anglickeho textu, ceske texty prilis casto necitam...
    PLUMM
    PLUMM --- ---
    ALEXIS: Slušný blogy jsou zarovnaný do bloku? Links or it didn't happen! :) A jestli jo, tak mají funkční dělení slov na konci řádku, ne?

PECA: VLASTIS: Je pravda, že na delší řádce, kde je víc slov, to zaniká. Ale imho právě kindle neni tenhle případ. Tohle, co jsem naskenoval je velikost textu, ve který běžně čtu a tam se to na muj vkus projevuje pořád hodně, protože řádka je relativně krátká.

Taky to nechápu, proč to dělení slov ve čtečkách chybí. :/ Alespoň teda v kindlu, u jiných nevim, jak to je.
    PECA
    PECA --- ---
    VLASTIS: Mám to podobně. Teď zrovna mám nastavený větší písmena a tam už mě velké mezery vadí dost.

PLUMM: Ono je to při zarovnání do bloku navenek hezčí a hodně lidí tomu podlehne. Jak píše Vlastis, u malého písma (dostatek slov na řádek) se to tolik neprojeví na mezerách a dá se to. Nicméně si pamatuji, ještě když jsem čítával na Palmu, kde byla nouze o každý kousínek místa (160 x 160 px :-), tak dělení slov (včetně slovníku pro české dělení) bylo samozřejmostí. Vše se jelo z čistého textu a krásně zarovnávalo.

Nechápu, proč dnešní čtečky, vesměs vybudované na nějaké variantě Linuxu, nenabízí možnost automatického dělení a možnost nakopírování slovníku pro dělení slov. :-/ Taková banalita, stará jak Metuzalém.
    SPYYDY
    SPYYDY --- ---
    PLUMM: První líp vypadá, ale druhá varianta zarovnání se mi daleko líp čte, to je fakt.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    PLUMM: mne sa lepsie cita ten prvy, pretoze je tam jasny koniec riedkov a oddelenie odstavcov, to druhe je na mna v dlhom text prilis zmatene, ked ma kazdy riadok inu dlzku tak ma to rusi...

PLUMM: zalezi na dlzke a druhu textu, spravy su dost kratke na to, aby mi to nevadilo a slusne blogy su zarovnane do bloku, takze tam sa daju citat i dlhe clanky, ale ked mam citat velmi dlhy clanok zarovnany na praporek, tak si ho radsej prekopirujem do wordu a sformatujem do bloku :)
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    osobne mam rad zarovnani do bloku, ale hodne zalezi na velikosti a typu fontu
    pokud je na radku malo slov - 4,5 - tak uz je celkem problem s nevyvazenymi mezerami

BTW: chodi vam zpravodajstvi z idnes? mi o vikendu prestalo
    ADITU
    ADITU --- ---
    PLUMM: porad jsou to natolik kratky texty, ze jsem schopna a ochotna to prekousnout...
    PLUMM
    PLUMM --- ---
    ADITU: Nemyslel jsem ani tak diskuze jako třeba zpravodajský servery, iDnes, novinky, whatever. Je sice pravda, že ani dlouhej článek nerovná se beletrie, ale stejně...
    HELA
    HELA --- ---
    PLUMM: na internetu dlouhé texty nečtu, od toho je čtečka;) a u kratších to nevadí.
    (ve skutečnosti si je zatím tisknu, ale tohle je jeden z důvodů, kvůli kterým uvažuju o pořízení:)
    ADITU
    ADITU --- ---
    PLUMM: cteni postu na netu neni cteni beletrie (at uz na papire nebo ve ctecce). zatim jsem teda nemela potrebu cist si online dlouhy texty o rozsahu bezny knihy...
    PLUMM
    PLUMM --- ---
    Mimochodem, vy všichni, který říkáte, že se vám blbě čte ta pravá varianta. To na internetu tim pádem musíte docela trpět ne? :)
    PLUMM
    PLUMM --- ---
    MEDWYN: Oskenoval no, jsem oldskůler:D
    ADITU
    ADITU --- ---
    PLUMM: njn, ne kazdej trpi OCD ... :)
    ADITU
    ADITU --- ---
    PLUMM: lip se mi cte to vlevo, ale nemam nic ani proti praporku. hur se mi cte, ale ne ze by se nedalo zvyknout...
    PLUMM
    PLUMM --- ---
    HELA: Nejsi divná, je vás většina. Jedině, že by ta vaše většina byla divná :D Viz tahle anketa https://spreadsheets.google.com/viewform?formkey=dDV1Z3ZNeHd0YjhNM0h5RDhWRmx3LUE6MQ a její výsledky, který se po zahlasování zobrazí.
    Ten v menšině jsem já:) Ale prostě nechápu, jak se někomu může číst dobře text, kde je každá mezera jinak velká a na některejch řádcích je mezera dokonce stejně velká, né-li, větší než jednoslabičný slova:) Blok bez rozdělování slov na konci řádku je šíleně utahanej, pomalej a rozkouskovanej obrovskýma mezerama. V tomhle dávam přednost rozhodně variantě vpravo. Jo, kdyby ten blok uměl dělit slova, tak je to hnedka jiná.
    HELA
    HELA --- ---
    PLUMM: mně se o dost líp čte to první, asi jsem divná:)
    MEDWYN
    MEDWYN --- ---
    PLUMM: Oskenoval :D :D
    Roztomily zpusob delani screenshotu.
    Co se tyka zarovnani, tak se mi oboji cte stejne, nejak na tom nebaziruju.
    PHOBOS99
    PHOBOS99 --- ---
    SKATEMURAI: samozřejmě :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam