• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MELOUNKindle - konverze, správa elektronických knih, etc.
    PLUMM
    PLUMM --- ---
    PLUMM: tohle bylo pro VLASTIS: :)
    MELOUN
    MELOUN --- ---
    PLUMM: Muzi kteri nenanvidi zeny?
    PLUMM
    PLUMM --- ---
    Ale do toho se už nechci pouštět, protože nejsem žádnej typograf. Jen mě zajímalo, jak se lidi tady staví k tomu zarovnání v Kindlu, to je celý. :)
    PLUMM
    PLUMM --- ---
    dovolim si částečně nesouhlasit:) Pokud je řádek hodně širokej, tak to fakt žádnej smysl nemá, ale širokej řádek je typografický zvěrstvo. Podívej se třeba na ten idnes, žejo. Řádek je tak širokej, aby se příjemně četl a čtenář se vněm neztrácel. Přesto je zarovnanej na praporek. Délka řádky, jakou je schopnej člověk pohodlně a efektivně vstřebat neni moc variabilní. Tištěný řádky se nijak zvlášť neliší od těch, co jsou z pixelů:) Všechny informační servery – který jsem si teď vybavil a zkontroloval – u kterejch je pozornost jejich čtenářů jedna z nejdůležitějších věcí, maj zarovnáno na praporek:)
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    ked je dana sirka stlpceka, bez ohladu na sirku stranky, tak nie je problem zarovnavat do bloku, a zasa ked je clanok kratsi ako 5 stran, tak to zarovnanie na praporek tak nerusi ako v dlhom texte...
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    jinak pokud se dobre pamartuji z prednasek typo, tak se na zarovnani do do bloku na internetu nepouziva jelikoz sirka radku je tak siroka, ze se pohybuje hlavou a nema to proto prilis smysl
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    PLUMM: no, ocividne moji oblubeni autori maju rovnake potreby ako ja, takze maju dlsie clanky zarovnane do bloku :))
    PLUMM
    PLUMM --- ---
    ALEXIS: Šel jsem na homepage, mrknul jsem tam na 5 náhodnejch článků z blogů různejch lidí a všechny byly na praporek, takže zarovnání si tam nejspíš volíš sama a tahle slečna, kterou linkuješ si zrovna vybrala blok, protože nevim proč:) Blok na internetu je spíš vzácnost.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    PLUMM: napriklad blog.sme.sk, namatkou posledny clanok co som citala a ano, byva to spojene s delenim slov :)

v poslednej dobe som citalal hlavne pdfka, tak si skusim poslat nejaky .doc cez mail, pretoze si matne vybavujem, ze som tam naposledy mala normalne formatovnie vratane delenia slov, ale teda u anglickeho textu, ceske texty prilis casto necitam...
    PLUMM
    PLUMM --- ---
    ALEXIS: Slušný blogy jsou zarovnaný do bloku? Links or it didn't happen! :) A jestli jo, tak mají funkční dělení slov na konci řádku, ne?

PECA: VLASTIS: Je pravda, že na delší řádce, kde je víc slov, to zaniká. Ale imho právě kindle neni tenhle případ. Tohle, co jsem naskenoval je velikost textu, ve který běžně čtu a tam se to na muj vkus projevuje pořád hodně, protože řádka je relativně krátká.

Taky to nechápu, proč to dělení slov ve čtečkách chybí. :/ Alespoň teda v kindlu, u jiných nevim, jak to je.
    PECA
    PECA --- ---
    VLASTIS: Mám to podobně. Teď zrovna mám nastavený větší písmena a tam už mě velké mezery vadí dost.

PLUMM: Ono je to při zarovnání do bloku navenek hezčí a hodně lidí tomu podlehne. Jak píše Vlastis, u malého písma (dostatek slov na řádek) se to tolik neprojeví na mezerách a dá se to. Nicméně si pamatuji, ještě když jsem čítával na Palmu, kde byla nouze o každý kousínek místa (160 x 160 px :-), tak dělení slov (včetně slovníku pro české dělení) bylo samozřejmostí. Vše se jelo z čistého textu a krásně zarovnávalo.

Nechápu, proč dnešní čtečky, vesměs vybudované na nějaké variantě Linuxu, nenabízí možnost automatického dělení a možnost nakopírování slovníku pro dělení slov. :-/ Taková banalita, stará jak Metuzalém.
    SPYYDY
    SPYYDY --- ---
    PLUMM: První líp vypadá, ale druhá varianta zarovnání se mi daleko líp čte, to je fakt.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    PLUMM: mne sa lepsie cita ten prvy, pretoze je tam jasny koniec riedkov a oddelenie odstavcov, to druhe je na mna v dlhom text prilis zmatene, ked ma kazdy riadok inu dlzku tak ma to rusi...

PLUMM: zalezi na dlzke a druhu textu, spravy su dost kratke na to, aby mi to nevadilo a slusne blogy su zarovnane do bloku, takze tam sa daju citat i dlhe clanky, ale ked mam citat velmi dlhy clanok zarovnany na praporek, tak si ho radsej prekopirujem do wordu a sformatujem do bloku :)
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    osobne mam rad zarovnani do bloku, ale hodne zalezi na velikosti a typu fontu
    pokud je na radku malo slov - 4,5 - tak uz je celkem problem s nevyvazenymi mezerami

BTW: chodi vam zpravodajstvi z idnes? mi o vikendu prestalo
    ADITU
    ADITU --- ---
    PLUMM: porad jsou to natolik kratky texty, ze jsem schopna a ochotna to prekousnout...
    PLUMM
    PLUMM --- ---
    ADITU: Nemyslel jsem ani tak diskuze jako třeba zpravodajský servery, iDnes, novinky, whatever. Je sice pravda, že ani dlouhej článek nerovná se beletrie, ale stejně...
    HELA
    HELA --- ---
    PLUMM: na internetu dlouhé texty nečtu, od toho je čtečka;) a u kratších to nevadí.
    (ve skutečnosti si je zatím tisknu, ale tohle je jeden z důvodů, kvůli kterým uvažuju o pořízení:)
    ADITU
    ADITU --- ---
    PLUMM: cteni postu na netu neni cteni beletrie (at uz na papire nebo ve ctecce). zatim jsem teda nemela potrebu cist si online dlouhy texty o rozsahu bezny knihy...
    PLUMM
    PLUMM --- ---
    Mimochodem, vy všichni, který říkáte, že se vám blbě čte ta pravá varianta. To na internetu tim pádem musíte docela trpět ne? :)
    PLUMM
    PLUMM --- ---
    MEDWYN: Oskenoval no, jsem oldskůler:D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam