• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MELOUNKindle - konverze, správa elektronických knih, etc.
    SPYYDY
    SPYYDY --- ---
    KID_MCHUTT: No, já tak trochu doufám, že jde o recesi, kdy člověk udělá záměrně chybu ve slově chyba (ou,vtípek) .)
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    JYRKA: chyba :) sorry, tohle mě tak praštilo do očí, že to zabolelo :)
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    HURDA: Ve zdrojovem epubu je to spravne. Je tam chiba, podle meho
    HURDA
    HURDA --- ---
    JYRKA: ono to volitelné dělení je holt znak, tak ho vykreslí. Ale taky se divím, že tohle nenaimplementovali.

I když zase pokud se nemýlím, tak je to soft-hyphen a co když ho někdo blbě používá jako viditenou pomlčku?
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    Kindle dokonce v mistech, kde je oznaceno volitelne deleni, tak narve natvrdo pomlcku. Neni nic hezciho :-(
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    PLUMM: lenze ty to riesis furt len podla toho, co vyhovuje tebe a ignorujes fakt, ze ini ludia to maju inak... teba pri citani orcividne rusia rozne siroke medzery, mna rusia nerovnako dlhe riadky, a je pre mna efektivnejsie citat dlhy text zarovnany do bloku, kde mam jasne definovanu sirku riadka a tvar odstavca a nic ma neodtrha od venovania sa informacii v texte obsiahnutej, zatial co ked ma kazdy riadok inu sirku, tak furt podvedome cakam koniec odstavca a rusi ma, ze tie vety nadvezuju "divne"
    ale fakt uz s tym chod niekam, vsetci tu uz pochopili, ze ty mas rad zarovnanie na praporek a ze nad textom zarovnanym do bloku sa ti zdviha zaludok, super, si spokojny? ale dalej uz to nikoho nezaujima a omielat furt dokolecka tu jednu informaciu uz je nudne
    CASTER
    CASTER --- ---
    PLUMM: anketa se dela tak, ze vpravo dole pod polem pro zadani prispevku prepnes select "text" na "anketa", ale dost mozna to jde jen tem co maj premiove clenstvi
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    PLUMM: jasne, ale to je problem toho, ze ty softy neumeji lamat/delit slova (protoze nedostanou informaci o tom, kde by to slo) v knihach, kde jsou slova rozdelena je rozdil v sirce mezer "neviditelny".

Priznam se, ze ani nevim, jakym zpusobem mi to kindle lame
    at je to jakkoliv, tak mi to nevadi ani po hodine cteni
    PLUMM
    PLUMM --- ---
    Prostě blé

PLUMM
    PLUMM --- ---
    SKATEMURAI: No právě a čitelnost textu je to jediný, na čem záleží. Tohle neni žádnej typografickej plakát. Je to kniha. Text je v tomhle případě jen nositel informace, nic jinýho. A tu informaci ti musí předat nejsnazšim a nejpohodlnějšim možnym způsobem. Proto je prostě uplně jedno, že pravej okraj neni v jedný lajně a na první pohled to nevypadá hezky. Na tom nezáleží, protože text ani nemá primárně vypadat hezky, text nemá vypadat nijak, člověk by ho vůbec neměl vnímat, jsou to jen informace v něm obsažený. Text má bejt právěže efektivní a efektivita při čtení, né vzhled, je to, co z textu dělá hezkej text. Ale to už se furt opakuju. :)

Mimochodem, Jak se dělá anketa? Na to je nějakej tríček?:)
    EVILMIND
    EVILMIND --- ---
    chybi tam moznost "je mi to fuk"
    GALE
    GALE --- ---
    PLUMM: není, protože některé pdf jsou na kindle blbě čitelná (malé písmo), takže existuje způsob, jak ho dostat do kindle v čitelné podobě.
    sorry, asi jsem nepochopila tvůj dotaz.
    NAVARA
    NAVARA --- ---

preferuji...

67 hlasy od 67 respondentů

PECA
      PECA --- ---
      PLUMM: No, já momentálně čtu na Bookeenu Opusovi (Kindle Keyboard jsem prodal, když jsem vyhrál Opuse) a ten (české) texty nedělí. Písmenka používám výrazně větší, než máš na fotce a ten rozstřel slov je občas hnusnej. Třeba když vyjdou dlouhá slova ve větě a jsou 2 na řádek s mezerou o málo menší, než je 3. slovo na novém řádku. A už jsem viděl podobné věci i v tištěných novinách (případně i poslední slovo ve sloupku rozpálené na celou šířku řádku).
      Vyvozuji z toho, že až se za nějaký čas budu rozhlížet po nové čtečce, bude možnost nastavení zarovnání a dělení slov jedna z požadovaných vlastností...
      PLUMM
      PLUMM --- ---
      MELOUN: Jj
      PLUMM
      PLUMM --- ---
      PLUMM: tohle bylo pro VLASTIS: :)
      MELOUN
      MELOUN --- ---
      PLUMM: Muzi kteri nenanvidi zeny?
      PLUMM
      PLUMM --- ---
      Ale do toho se už nechci pouštět, protože nejsem žádnej typograf. Jen mě zajímalo, jak se lidi tady staví k tomu zarovnání v Kindlu, to je celý. :)
      PLUMM
      PLUMM --- ---
      dovolim si částečně nesouhlasit:) Pokud je řádek hodně širokej, tak to fakt žádnej smysl nemá, ale širokej řádek je typografický zvěrstvo. Podívej se třeba na ten idnes, žejo. Řádek je tak širokej, aby se příjemně četl a čtenář se vněm neztrácel. Přesto je zarovnanej na praporek. Délka řádky, jakou je schopnej člověk pohodlně a efektivně vstřebat neni moc variabilní. Tištěný řádky se nijak zvlášť neliší od těch, co jsou z pixelů:) Všechny informační servery – který jsem si teď vybavil a zkontroloval – u kterejch je pozornost jejich čtenářů jedna z nejdůležitějších věcí, maj zarovnáno na praporek:)
      ALEXIS
      ALEXIS --- ---
      ked je dana sirka stlpceka, bez ohladu na sirku stranky, tak nie je problem zarovnavat do bloku, a zasa ked je clanok kratsi ako 5 stran, tak to zarovnanie na praporek tak nerusi ako v dlhom texte...
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam