• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MELOUNKindle - konverze, správa elektronických knih, etc.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    prosimvas, kdyz si poridim kindle s reklamou, budou i moje mobi/epub/txt/pdf soubory zobrazovat reklamu? nebo to je jen pro online obsah? nejak se mi to info nedari vygooglit. diky
    STENNY
    STENNY --- ---
    Mám následující problém: Před nějakou dobou (cca 8 měsíců) jsem nějakým způsobem zlomil obrazovku na svém Kindlu verze 3.4.1. Objednal jsem tedy novou obrazovku z eBaye, Kindle rozebral, obrazovku nainstaloval, všechno fungovalo. Před zhruba 4 měsíci se začalo stávat, že Kindle najednou totálně zamrznul - nepomohl ani reset přidržením spínače, ale když jsem ho píchnul do nabíječky nebo počítače, fungovat zas začal (i když předtím ukazoval třeba polovinu baterie, takže vybitý by být neměl. Nevypozoroval jsem, že by se to stávalo u určité hladiny nabití ani po určitém počtu stran). Zatím dobré.
    Včera zamrznul, několikrát se samovolně zresetoval a zamrznul znova. Teď už nereaguje na nic; když ho píchnu do počítače, nabíjecí světlo svítí žlutě (nechal jsem ho nabíjet přes noc a stejně svítí žlutě... nebo vůbec, jak kdy), počítač Kindle nevidí. Kryt jsem sundal, konektory zkontroloval, chybu nenašel. Chcípla baterie? Chcíplo úplně všechno? Mám čtečku definitivně odepsat, nebo je ještě nějaká šance? Mám ji sice už asi 5 let, ale stejně bych ji rád ještě oživil.
    Díky za každou odpověď.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    FIN:Čím bych začal?
    Když PDF neobsahuje text, ale jen obrázky vypadající jako písmena, můžeš na to buď pustit OCR, nebo to něčím jako Master PDF editor, rozřezat a slepit na požadovanou šířku a srozumitelný útvar.
    Pak tu jsou falešné odstavce(často u časopisů, nebo příruček), kdy text musíš číst ob řádku ob dvě. Při přetékání řádků při čtení velmi zábavné. A pak se vrátíš na začátek stránky a proceduru opakuješ.
    Situace, kdy text odkazuje na tabulku, graf, nebo obrázek a ten je o 5 stránek dál, patří k těm snadnějším. Půvabnější je, když ti vyjdou čtyři obrázky v náhodném pořadí a kdesi v textu náhodně nacházíš jejich popisky "graf1, graf2, křivka BFLM, tabulka2"
    Takových radostí je mnohem víc. A to dělám v epub, které mi dá ve formátování větší svobodu(čti nemusím to ohýbat, aby to zvládlo mobi).

Převést jednoduchý text PDF do e-booku zvládne Callibre přímo. na to není třeba word. Ale zkus například trasu z Google map vytištěnou do PDF převést na knihu. To uvidíš věci. Tedy ne že to nejde :-).
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    FIN: Je to jak psal JYRKA: v případě tvrdejch mezer, mínusů pro dělení slov a mnoha jiných nešvarů stejně musím celý text projít řádek po řádku a opravovat. Měl jsem na to kupu různejch maker, které mnohé problémy samy identifikovaly o opravily, ale stejně jsem ve finále celý text musel projít. Pokud to vynásobím cca 150 knihami v PDF, které mám (řada z nich jsou studijní texty a učebnice, v některých je i grafika či obrázky, což celou věc ještě více komplikuje), je pro mne jednodušší mít zařízení, ve kterém ty dokumenty mohu číst v tom stavu, v jakém jsou. Už jsme objednal ten Onyx.
    FIN
    FIN --- ---
    OXYMORON: proč je takový problém? metodou copy-paste do wordu jsem předělal několik nevhodných dlouhých (mnohadesítek stránkových textů) z PDF, pak to uložil jako rtf, natáhl do calibre, překonvertoval na mobi a naprosto v pohodě...
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    KAZATELL: Líbí se mi Onyx Boox Max nebo Onyx Boox N96, ale je to pod Androidem :-( a na rozdíl od telefonu s tím na čtečce nemám úplně dobrý zkušenosti.
    KAZATELL
    KAZATELL --- ---
    OXYMORON: tak pak jedine Kindle DX ale myslím že podsvícené to neudělali
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    ERGOSUM: JYRKA: Spoustu knih se mi nepodařilo sehnat jinak, než v PDF. Jednu knihu jsem přesázel a vím, že touto cestou jít nechci :-) je to nesmírně pracné a náročné i časově.
    Čtení na šířku znám, pokud kniha nemá široký okraje tak to lze skousnout, i když to čtení jedné stránky nadvakrát úplně příjemný není.
    Asi se budu muset podívat, kdo dělá větší čtečky, protože čtení na tabletu (zvlášť ve tmě) mi trhá oči, a to i přesto, že si nastavím černý pozadí, šedý písmo a ještě stáhnu jas.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    OXYMORON: PDF je zlo na cokoliv jiného, než přenos dokumentu do tisku. Sebelepší reflow si neporadí s netextovým PDF a zprasený dokument, kde to v tisku, nebo na obrazovce nepoznáš, ale má například v sloupcové sazbě přeházené sloupce, nebo to je jeden řádek rozdělený mezerou, je problém i pro umělou inteligenci.
    Tady pomůže jen velká čtečka kde zobrazíš celou stránku.
    Zda půjdeš touto cestou, nebo cestou neplacené typografické práce, kde dokument rozsekáš na kousky a uděláš znovu, případně se smíříš s tabletem/monitorem, je už tvá volba.
    BTW čtení na šířku jistě znáš.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    OXYMORON: Nejlepší to má asi PocketBook. Tím chci říct, že nejlepší, ale pořád ne dobrý.
    Hlavní problém je ale ve zdroji - strašně záleží na tom, jak to PDF bylo vyrobeno, problémem jaou například tvrdé konce řádků.
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    Potýkám se stále se čtením PDF na Kindle paperwhite. Zkoušel jsem nejrůznější ořezávače a reformátovače, výsledek je většinou tristní (roztrhaný řádky a odstavce apod.), musím pak číst na tabletu. Existuje čtečka, která umí opravdu kvalitní a použitelný PDF reflow ? Pokud ne, má význam jít do čtečky s větším displejem ?
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    KRYSHA: KRYSHA: mam TC nejnovejsi, vzdy jak se da... (mam ho koupnej a TC je pro me natolik klicovej nastroj, ze tomuhle cloveku co TC vymyslel zaplatim skutecne rad! a bez kecu, i kdyz se da pouzivat na stalo i jako free verze s jen malym otravovanim pri startu...;O)
    jak si sam napsal asi to je tim tvym zip-pluginem... ja pouzivam jen interrni zip-TC funkce a dosud me ten TC nikdy nezklamal... az ted ... no ale winrar s nim jak vidim nema problem... alespon ze tak... prejmenovavani na zip je otrava :)))
    KRYSHA
    KRYSHA --- ---
    KRYSHA: tak to není verzí TC, ale tím, že mám nainstalovaný plugin Total7zip
    jinak mobi neni zip archiv ale diky pouzite kompresi ho nektere archivatory dokazi rozbalit ikdyz tam chybi patricna hlavicka... (podrobnosti o formatu jsou napr na https://wiki.mobileread.com/wiki/MOBI )
    KRYSHA
    KRYSHA --- ---
    ERGOSUM: od toho je ta zkratka Ctrl+PageDown která se snaží otevřít soubor jako archiv bez ohledu na příponu
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    KRYSHA: Řekl bych, že TC vidí .mobi a neví, že je to .zip. Neví tedy co s tím dělat.
    KRYSHA
    KRYSHA --- ---
    FERRYH: mě TC a Ctrl+PageDown mobi normálně otevře... nemáš nějakou starou verzi?
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    FERRYH: U mě prosté. Přejmenovat třeba na Kniha.mobi.zip a otevřít ve správci archivů. (to .mobi není nutné, ale je v tom větší přehled)
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    JYRKA: v calibre urcite zkusim...a odzkousim i winrara uvidime... fakt do ted jsme si mysel ze to proste nejde po nekolikerem odzkouseni dostat se tam pres TC... no stale je neco noveho co se ucime... :))
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    FERRYH: Tak nejvic easy je plugin do calibre.
    A umi to rozzipovat nektere utikitky, jen si pro widle nepamatuju jejich jmena, bo je nepouzivam
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam