• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MELOUNKindle - konverze, správa elektronických knih, etc.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    JIRKA207: pocketbook (era color, ostatní asi budou podobný) nevím zda to umí vypnout touch, ale má ergonomicky širší pravou stranu za kterou je možný to držet.

PS umí to i mobi a azw.
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    Ačkoliv nemám Amazon rád obecně, kvůli Bezosovi, tak Kindle čtečky se mi používají dobře :D

A s rozhodnutím zaříznout mobi a nahradit ho lepším formátem mě přijde naprosto OK. Připomíná mi to Apple, který zaříznul zbytečně perierie a tlačí pokrok (aspoň v některých oblastech).
    Ale epub toho umí mnohem víc než mobi.

A ohledně možnost nastavit zařízení jinak, tak existují alternativní firmware pro Kindle, ale nejsem si jistý, že budou umět nastavit vypínání screenu u čtení knížky.
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    KEJML: Ano, proto jsem to uvedl. Není možné zcela eliminovat různé akce náhodnými doteky.
    KEJML
    KEJML --- ---
    OXYMORON: Kobo umí vypnout dotyk jen z části. Dá se vypnout otáčení stránek klikáním na display, ale zůstává pořád otevření menu klikem do horní a spodní části a také otáčením tažením prstem ze strany na stranu
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    JIRKA207: Nebylo. Čtečky Kobo splňují co požaduješ vyjma vypnutí dotyku.
    Takže jedinou variantou by mohl být např. Pocketbook Era - ale pokud jsi zvyklý na Kindle Oasis, tak pravděpodobně nebudeš úplně spokojený.
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    WITTGENSTEIN: No - prý se jedná o zastaralý formát, viz.
    The MOBI File is Dead: Long Live the EPUB
    https://kindlepreneur.com/mobi-is-dead/

Ale je to velmi kuriózní situace, kdy ekosystém podporuje pouze jediný ebook formát (ePUB), který ale nepodporují jeho čtečky. Konzistence, které jsem si u Amazonu tolik cenil, je v sakrech.

Teď zpětně si uvědomuju, že Amazon u MOBI před lety zakázal použití uživatelského fontu, bylo možné použít jen ty zabudované. Možná ten formát byl Amazonem odsouzen k nebytí už delší dobu.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    OXYMORON: A ví se, proč vlastně? Teď jsem to zkusil hledat na netu, ale důvodu pro tuhle změnu jsem se nedobral. Proč mobi a azw3 ne, ale ePUB ano?
    JIRKA207
    JIRKA207 --- ---
    OXYMORON: Diky, a neco bez Androidu by bylo prosim?;)
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    JIRKA207: Onyx Boox Page
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    JIRKA207: Mobi ani AZW3 si nepošleš. Bohužel.
    JIRKA207
    JIRKA207 --- ---
    Jeste to zkusim jinak, znate nekdo prosim ctecku co by tohle splnila?
    - e-ink
    - usb-c
    - epub
    - hw tlacitka na listovani
    - moznost pri cteni knihy vypnout touchscreen, abych mohl drzet knizku i za displej + a abych tu funkci nemusel stale dokola aktivovat jako na Oasis 2?
    JIRKA207
    JIRKA207 --- ---
    OXYMORON: Hele a to ani nekonvertujou kdyz to posles e-mailem? Driv to preci konverovali, ne?
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    JYRKA: :)))
    (A ta hrůza, že to tam strkám blbě a zmrvím si konektory...)
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    WITTGENSTEIN: tak zásun mikro USB se vždy povede na třetí pokus. To není tak složité :)
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    JIRKA207: Ano, to je přesně ta jedna vychytávka, kterou bych potřeboval. Nemuset vždycky složitě zkoumat, jak zasounout micro USB kabel.
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    V tom byznysu se točí hrozně málo peněz, prodeje jsou ve srovnání s jinou - obdobnou elektronikou velmi nízké. Do inovací ve čtečkách investují jen čínské firmy a v dohledné době obsadí většinu trhu.
    Amazon byl dlouho tahounem ve vývoji čteček a jejich ekosystém byl nejlepší a nejpromyšlenější. Poslední dobou ale ustrnuli v mrtvém bodě, prakticky nic nevyvíjí a dělají naprosto nepochopitelné kroky - např. odříznutí formátu MOBI, který čtečky stále podporují, ale není možné jej poslat do čtečky pomocí whispersync. Takže pokud člověk někde sežene knihu jen v MOBI, musí ji překonvertovat do ePUB aby si ji mohl poslat nebo použít kabel. Ještě divnější je ale to, že není možné si tímto způsobem poslat ani jejich preferovaný formát - tedy AZW3. Logika toho celého řešení se Amazonu nějak rozpadá. Je mi to líto, ale až mi zdegraduje akumulátor v Oasis, nebudu mít možnost si koupit nějaký lepší a modernější ekvivalent od Amazonu a zůstanu jen na Booxu (s nainstalovanou aplikací Kindle, abych mohl číst knihy s Amazoním DRM, kterých mám nakoupeno hafo).
    JIRKA207
    JIRKA207 --- ---
    Ja bych chtel Oasis 4 s usb-c. Ale zatim to vypada, ze radu Oasis zarizli uplne 🙄
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    Já mám Kindle Voyage už nějakých devět let, stále funguje skvěle. Si kolikrát říkám že bych si už mohl pořídit nějakou novější čtečku, ale Paperwhite nemá tlačítka a Oasis se mi zase nelíbí designem a je zbytečně velký. Třeba časem přijdou s něčím co mě osloví...
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    ARIAEL: Měl jsem s PB podobnou zkušenost s Inkpadem 3 i Erou.
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    Jo a tohle jsem nasel v mailu se supportem: "když zavřu pouzdro a čtečka se uspí, tak po otevření se dějí dost podivné věci. Písmo má změněnou velikost (musí se přenastavovat zpět), nebo se text posune mimo obrazovku a musím několikrát posunout strany dozadu a dopředu pomocí tlačítek aby se vše srovnalo (protože dotykové ovládání tehdy nefunguje)."
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam