• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MELOUNKindle - konverze, správa elektronických knih, etc.
    NOPOLICE
    NOPOLICE --- ---
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    NOPOLICE: A není to jen filtrem, že tam máš vybrané buď nepřečtené nebo přečtené? Knihy nebo dokumenty? Že by mi nějaké knížky zmizely, to se mi teda nestalo...
    NOPOLICE
    NOPOLICE --- ---
    Stalo se vám, že najednou zmizelo ze čtečky spoustu knih? Většinou jsem nahrával knihy přes Calibre (ne vždy koupený) a kindle měl offline. Teď jsem si kupoval knížku přes eshop, posílal si ji mailem do kindlu, několik knih mi pak ze čtečky mi zmizelo. Mám paperwhite z roku 2015.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Tak, tak. Mobi je už pár desítek let šunt. AZW3 a ePUB jsou parametry velmi podobné.

Kdo chce žít s DRM je to jeho volba.
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    JIRKA207: Kobo
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    ORBIT: Jo, je to tak. Na změnu FW, která by na čtečkách podporoval ePUB si Amazon zjevně nevěří :-) - i když AZW3 i ePUB jsou jen komprimovaný soubory HTML, obrázky a kaskádní styly, rodíly jsou marginální.
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    OXYMORON: takže ten epub to po cestě zkonvertuje a pak to zabalí. Tak to je tak trochu na pikaču :) Ale nepoznal jsem rozdíl jako user, takže asi to funguje jak má.
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    E2E4: S Erou mám zkušenost, protože jsem ji měl a přečetl na ní určitě nejméně 30 knih, než jsem to s ní vzdal. Ergonomické to - tedy alespoň pro mne - není.

ORBIT: AZW3 umí navíc např. HTML5 a kaskádový styly CSS3. Ale existuje i AZW4 - ale je to jen wrapper kolem PDF či MOBI(!) s dopněním DRM.
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    OXYMORON: Díky za rozšíření. kouknu se co v tom kindlu je vlastně za data :) A taky co je zač azw3, jestli to není jen nějaký bundle kolem toho.
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    ORBIT: Amazon MOBI nezařízl - jeho čtečky ten formát stále podporují, stejně jako AZW/AZW3. Ale jeho čtečky nepodporují ePUB. Zařízli posílání MOBI mailem/whispersync. Z ebook formátů lze poslat jen ePUB, který do čtečky dorazí jako AZW3. Ale ani ten si není možné přímo poslat. Nevydávat nové knihy v MOBI a podporovat modernější formáty je naprosto OK, ale to Amazon neudělal, jen mírně změnil konverzi, kterou dělá whispersync, jinak vše zůstalo při starém. Ale chápu, že to někomu může připadat jako dobré, logické či krok správným směrem :-)

Co se týče alternativních FW - ty většinou nepodporují Amazon DRM, KMS a AZW/AZW3. A pokud si to dobře vybavuju, podporovaly čtečky do verze 3. Ale asi se mrknu, jestli to ještě žije.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    JIRKA207: pocketbook (era color, ostatní asi budou podobný) nevím zda to umí vypnout touch, ale má ergonomicky širší pravou stranu za kterou je možný to držet.

PS umí to i mobi a azw.
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    Ačkoliv nemám Amazon rád obecně, kvůli Bezosovi, tak Kindle čtečky se mi používají dobře :D

A s rozhodnutím zaříznout mobi a nahradit ho lepším formátem mě přijde naprosto OK. Připomíná mi to Apple, který zaříznul zbytečně perierie a tlačí pokrok (aspoň v některých oblastech).
    Ale epub toho umí mnohem víc než mobi.

A ohledně možnost nastavit zařízení jinak, tak existují alternativní firmware pro Kindle, ale nejsem si jistý, že budou umět nastavit vypínání screenu u čtení knížky.
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    KEJML: Ano, proto jsem to uvedl. Není možné zcela eliminovat různé akce náhodnými doteky.
    KEJML
    KEJML --- ---
    OXYMORON: Kobo umí vypnout dotyk jen z části. Dá se vypnout otáčení stránek klikáním na display, ale zůstává pořád otevření menu klikem do horní a spodní části a také otáčením tažením prstem ze strany na stranu
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    JIRKA207: Nebylo. Čtečky Kobo splňují co požaduješ vyjma vypnutí dotyku.
    Takže jedinou variantou by mohl být např. Pocketbook Era - ale pokud jsi zvyklý na Kindle Oasis, tak pravděpodobně nebudeš úplně spokojený.
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    WITTGENSTEIN: No - prý se jedná o zastaralý formát, viz.
    The MOBI File is Dead: Long Live the EPUB
    https://kindlepreneur.com/mobi-is-dead/

Ale je to velmi kuriózní situace, kdy ekosystém podporuje pouze jediný ebook formát (ePUB), který ale nepodporují jeho čtečky. Konzistence, které jsem si u Amazonu tolik cenil, je v sakrech.

Teď zpětně si uvědomuju, že Amazon u MOBI před lety zakázal použití uživatelského fontu, bylo možné použít jen ty zabudované. Možná ten formát byl Amazonem odsouzen k nebytí už delší dobu.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    OXYMORON: A ví se, proč vlastně? Teď jsem to zkusil hledat na netu, ale důvodu pro tuhle změnu jsem se nedobral. Proč mobi a azw3 ne, ale ePUB ano?
    JIRKA207
    JIRKA207 --- ---
    OXYMORON: Diky, a neco bez Androidu by bylo prosim?;)
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    JIRKA207: Onyx Boox Page
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    JIRKA207: Mobi ani AZW3 si nepošleš. Bohužel.
    JIRKA207
    JIRKA207 --- ---
    Jeste to zkusim jinak, znate nekdo prosim ctecku co by tohle splnila?
    - e-ink
    - usb-c
    - epub
    - hw tlacitka na listovani
    - moznost pri cteni knihy vypnout touchscreen, abych mohl drzet knizku i za displej + a abych tu funkci nemusel stale dokola aktivovat jako na Oasis 2?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam