• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MELOUNKindle - konverze, správa elektronických knih, etc.
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    WODEWICK: Ano, pro plain text PDF to je nesmírně užitečná věc. To půstránkový řešení Kindlu je v podstatě k ničemu a číst se na tom nedá. Ale pokud je PDF komplexnější a obsahuje nějakou grafiku nebo obrázky, celý se tor rozsype. Proto mám i čtečky ve formátu A5, kde vidím stránku tak, jak byla vysázená, což je nutnost kvůli anotacím a poznámkám.

Sbírám zkušenosti s KOreaderem a přiznejme si otevřeně - hlavní činností je čtení, nikoliv konfigurace 😊 Už mám vše nastavené tak, že se to poměrně pohodlně používá. Instalace slovníků z prostředí KOreaderubohužel nefunkční - končí chybou zápisu pro nedostatek práv. Ale Stardict slovník nahraný do příslušného adresáře to vyřešil a funguje to. Líbí se mi subtilní horní lišta a velice hezké a podrobné statistiky čtení.

Pokud na něco narazím, dám vědět. Rozhodl jsem se na tom přečíst pár knížek, abych mohl hodnotit objektivněji.

Ale mám i jednu novou negativní zkušenost - a tou je automatická rotace. Zatímco na Kindlu stačí čtečku pouze přehodit čtečku z ruky do ruky tak, aby byla tlačítka pro palec dostupná a rotace je okamžitá, KOreader rotuje podivně, často narotuje jen o 90 stupňu do landscape a je třeba to opakovaně natáčet a zkoušet, což mne nasírá.
    WODEWICK
    WODEWICK --- ---
    OXYMORON: Killer feature KOReaderu je PDF reflow.
    Bez toho jsou PDFka na Kindlu obvykle nepoužitelná.
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    BOLDRIK: Kobo jsou velmi slušný čtečky, ale co se týče použití pera jsem skončil na tom, co ti nevyhovuje - mám Boox Air 3C, původní Air a Nova color. Všechny tři zařízení jsou super (ale možná jsem si jen zvyknul). Implementace psaní perem je u Boox lepší, než u Kobo.
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    OXYMORON: Oprava - změnu fontu jsem nakonec našel. V globálním nastavení, nikoliv tam, kde bych to očekával.
    BOLDRIK
    BOLDRIK --- ---
    OXYMORON: Díky za report. Já jsem s kombinací "Oasis & send to Kindle" maximálně spokojen. Rád bych ale u čtečky využil možnost stilusu pro psaní poznámek. Zkusil jsem už vše od Onyx Boox a minulí víkend i Kindle Scribe 2024. Nic z toho mi nevyhovovalo z důvodu absence tlačítek. V režimu čtení jsem zvyklí na tlačítka a vypínám dotek. Taky mi vyhovuje materiál Oasis, čtečky používám bez obalu. Rád bych se tě zeptal zda máš zkušenost s Kobo Libra Color + pero? Dá se srovnat s Kidle Oasis? Je u Kobo nějaké KO kritérium?
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    Přátelé - jailbreaknul jsem svůj Kindle Oasis 9. generace, abyste vy jste už nemuseli 😉
    Ćasová náročnost : asi 30 minut i s KOReaderem
    Benefity : pro mne žádné - patřím mezi uživatele, kterým Amazon žádnou knihu nesmazal ani nepřepsal jinou verzí, ač WiFi nevypínám. Pokud někdo takou zkušenost má, potom získá jistotu, že se tato situace nebude opakovat.

KOReader by si zasloužil samostatnou kapitolu - a to z mnoha důvodů, zmíním jen ty nejdůležitější body.
    neporporuje AZW3. Protože mám všechny knihu v tomto formátu (a Amazon je v tomto formátu posílá pomocí WhisperSync), KOReader viděl jen několik knih v ePubu, které jsem tam omylem kdysi nahrál kabelem. AZW3 (a KFX) je jediným formátem, na kterém Kindle umožňuje změnu uživatelského fontu. Na MOBI to zařízli už dávno.
    nepdporuje nahrání knihy kabelem. Pokud chcete použít kabel, musíte KOReader vypnout, knihu nahrát v kindlím režimu a pak KOReader zase zapnout. WTF ?
    • je-li aktivní, nefnguje WiFi - tedy ani whispersync
    neumožňuje změnu fontu. Sice má v nabídce položku Embedded font, ta je ale šedá a nelze ji přepnout.
    má větší možnosti konfigurace, než čtečka Kindlu. Pokud někdo potřebuje nastavovat okraje nikoliv ve třech krocích, ale v deseti, bude se mu to líbit.
    • má velmi slušné nastavení kontrastu a tloušťky fontu.
    obecně ovládání je nesrovantelně složitější a neintuitivní, je třeba se to prostě naučit a pamatovat. Na Kindlu jsem si vždy cenil to, jak jednoduše jej lze ovládat. Ale zvyknout si lze na cokoliv, je to jen otázka vůle a psychické odolnosti 😊
    fungují tlačítka a to i při rotaci.
    vykreslování je celkově pomalejší včetně výpisu obsahu knihovny

Jediným přínosem KOReaderu by bylo čtení ePUB bez nutnosti konverze. Pokud bych chtěl používat KOReader jako primární čtečku, musel bych všechny knihy překonvertovat, což dělat nebudu. Navíc - již zmíněná nemožnost nahrát knihu kabelem (ani nijak jinak) je docela faux pas, který to řešení značně devalvuje.
    Ale zatím si tam ten KOReader nechám, jaibreak mne taky nijak neomezuje. Třeba najdu nějaká pozitiva.

Kdo to dočetl až sem, má u mne za vytrvalost malé a zcela bezvýznamné plus 😜
    MA747
    MA747 --- ---
    It's Time to Jailbreak Your Kindle.
    https://www.youtube.com/watch?v=Qtk7ERwlIAk
    ARXIE
    ARXIE --- ---
    Nový Kindle umí otáčet stránky po poklepání na bok či zadní stranu - Root.cz
    https://www.root.cz/zpravicky/novy-kindle-umi-otacet-stranky-po-poklepani-na-bok-ci-zadni-stranu/

stale jedeme :)
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    CORNHOLIO: U tak starýho zařízení je otázkou, kdy se zásadně sníží výdrž baterie, nebo kdy to úplně klekne. Je to přesně tak, jak píše WITTGENSTEIN.

Třeba tohle zařízení je za velmi slušnou cenu
    https://pc.bazos.cz/inzerat/200067133/ctecka-amazon-kindle-11-generace-16gb-cerna.php

Já osobně se děsím chvíle, kdy mi odejde baterka v Oasis. Prý ji nelze vyměnit a Amazon čtečky s tlačítky úplně zaříznul.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    CORNHOLIO: Ten Kindle 4 jsem koupil teď za pětikilo. A rozdíl mezi novým kindlem paperwhite je propastný, to už si kup novej.
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    CORNHOLIO: ja vzdy cetl, ze se to u kindlu zkratka nevyplati.
    Koukam na AliExpress a tam chtej za displej 22 dolaru, za to dostanes celej pouzitej kindle novejsiho data, ne?
    Kazdopadne pokud mi prineses kindle a displej, tak ja ti to klidne vymenim`
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    CORNHOLIO: Mam ulozene tyto, ale nemam s nimi vlastni zkusenost.
    CORNHOLIO
    CORNHOLIO --- ---
    Zdravím, existuje někde u nás servis, který by ještě opravil nebo vyměnil displej Kindlu 4? Mám ho nějakých 12 let a jsem s ním spokojený, bohužel se mi teď objevil v polovině displeje slepý pruh a radši bych šel do opravy než do výměny za nový...
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    ORBIT: Je to krok navíc, který zatím nemusím dělat, pokud to jde poslat přímo.
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    NEVILL: Je nejaky duvod proc si to neposlat na svuj email a pak to forwardnout?
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    OXYMORON: Tohle postupné ukrajování funkcionality má jednoduchý důvod. Když koupíš Kindle máš nakupovat pouze u Amazonu.
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    JYRKA: No jo, třeba u Knihy Dobrovský tam vůbec nevím z jakého e-mailu posílaj, zatím tam pořád mají v návodu jen doménu. Tak snad to tam dodají...
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    JYRKA: Jako pravoslavnej kindlista těžce nesu, jak to (tehdy) docela dobrý řešení postupně posílají do pekel.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    JIRKA207: Rekl bych, ze nektere ano.
    JIRKA207
    JIRKA207 --- ---
    JYRKA: To eshopy budou muset preprogramovat odesilani ze?;)
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    Tohle je pro někoho docela nemilá zpráva...

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam