AKHIBARA: asi už to není aktuální, ale k bodu A) třeba pro příště:
pokud je druh pozemku veden jako zahrada, zastavěná plocha a nádvoří nebo ostatní plocha se způsobem využití pozemku zeleň vztahuje se na to zákon č.189/2013 Sb.
Podle mě záleží na tom, kdo na tom úřadě (obci s rozšířenou působností) sedí a taky na tom, jestli tam pak někdo dělá kontrolu a šťourá do toho. Měla jsem tu zatím 2 nakolněný stromy s trhlinama - kvůli jednomu mi volal znalec přímo z místa během prověřování jeho zdravotního stavu, u jednoho byly praskliny po ,,obou stranách,, kmene + další defekty. Oboje jsem nechala pokácet na havárku. Při mým pracovním vytížení by mi to taky do vydání rozhodnutí mohlo spadnout. Žádnej problém zatím nebyl.
Následné oznámení o kácení dřeviny je definováno tak, že: kácení je oznamováno v případě , že stavem dřeviny je bezprostředně ohrožen život či zdraví nebo hrozí škoda značného rozsahu. Na zdejší ORP úřadě to sice neradi vidí - razí heslo, že se to týká především případů po nějaký vichřici apod., ale já si radši vezmu na triko pokácení nebezpečnýho stromu než následky jeho pádu.
V případě, kdy si nejsem jistá obecně, jim prostě buď pošlu email s fotkama nebo volám a poradím se s nima. Předejdeš tak případným problémům.
Pokud je štíplej dvoukmen o kterým se bavíme na pozemku lesa, tak to nevím jak funguje. U nás si to řeší náš lesní správce po svý linii pravděpodobně s někým na obci s rozšířenou působností, viz.odkaz od id AKHIBARA. Ale jelikož u našich lesů prakticky téměř žádný domy nestojí, tak to řeší tak jednou za uherskej rok ( jestli to vůbec řeší).