• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KROTITELArboristika - Kácení a prořezávání stromů
    PIETY23
    PIETY23 --- ---
    DEIKSAC: za pytel orechu a 2 fosny no problem
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    suchej ořech v dobrym rozměru bude 20k a víc maloobchod
    SNUPAK
    SNUPAK --- ---
    DEIKSAC: Kolik stojí m3 ořechových fošen? zaplatí to auto s rukou, těžbu, zpracování, sušení?
    Ta burza by byla fajn a trh by ukázal jak to je. my takhle po zahradách kácíme občas i rarity. staré šeříky, tisy, ovocné stromy. Pak zajímavé kusy pro terária atd. Dýharny jsou prý ochotné platit hodně peněz za vhodné kmeny...možná by to šlo.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    DUL: nejde vůbec o rizikový kácení imho. od budov je to dostatečně dalek a nakonec odpižlat to pokouskách odshora by nebyl takovej problém, spíš mi přijde škoda těch potenciálně pěkinejch kusů.
    LITTLEPUNKK: ok, odha nemám, ale třeba jen ten spodek pod rozvětvenim je 1,5 kubíku brutto
    DUL: fotku nemám, zjednodušeně strom je zhruba na hranici pozemků, soused je na rovině, pozemek na kterém je je prudký svah.

    SNUPAK: což je zajímavý, pač chápu, že u komoditního dřeva typu dub/buk jeden vzrostlej strom nikoho nezajímá, ale u toho ořechu mě to překvapuje. nějak bych čekal, že schopnej obchodník by byl schopen zorganizovat u takovýhle věci i těžbu. ale asi je to naivní vlhkej sen :-) anebo díra na trhu :-)
    SNUPAK
    SNUPAK --- ---
    DEIKSAC: Tato snaha řešení je častá:) ale nefunguje. Respektive jsem nezažil, že by se to povedlo. naopak mám problém sehnat kohokoliv, kdo by si pro pěkné dřevo přijel abych já ho nemusel řezat do paliva. kolikrát mi srdce krvácí. Na Slovensku prý mají burzu dřeva na stojato a funguje to. chtělo by to zprovoznit i u nás. ..
    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    DEIKSAC: no nevím jestli někdo bude takovey nadšenec...každopádně stím objemem je to dost přestřel , když to zjednoduším tak 8kubíkovej ořech jsem nikdy neviděl...
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    a jedna otazka: kamaradi maj na zahrade velikej oresak, kteryho by se radi zbavili. Nemam uplne odhad na objem dreva, nicmene prumer u zeme je tak 70 a k prvnimu rozvetveni jsou cca 4 metry, pak je tam par ne uplne malejch vetvi, takze by z toho urcite mohlo bejt par peknejch fosen. (muj odhad je tak 3 kubiky peknejch fosen a treba 5 kubiku drobnejsiho sortimentu).Sami resili, ze je to bude stat strasne penez za pokaceni, ale me prijde, ze by melo bejt mozny najit nekoho, kdo si to za odvezeny drevo pokaci (a treba dve fosny jim necha at maj pamatku) - je to realny zkouset nekoho takovyho sehnat? Je to na kraji svahu, pristup autojerabu by byl moznej pres zahradu (rovina) souseda, kterej bude stastnej, ze ten strom zmizi.
    lokalita je vsenory
    PIETY23
    PIETY23 --- ---
    Meindl Airstream
    EMK
    EMK --- ---
    Ahoj, jaké používáte boty? Já měl teď Husky a nevydrží to nic.
    Dík za info.
    DREDIK
    DREDIK --- ---
    Pro vas z Ceska vyborna prilezitost videt borce v akci! (ne ze byste nebyli borci!):

    International Tree Climbing Championship
    http://www.itcc-isa.com/events/regional/etcc/etcc.aspx
    DREDIK
    DREDIK --- ---
    kdyz uz sme u tech certifikatu je tu nekdo ISA clen? mam problem dostat clenstvi jako student
    KODIZAK
    KODIZAK --- ---
    Zdravim mate nekdo certifikat ČCA ? dik
    DREDIK
    DREDIK --- ---
    At nam tu rec nevazne: http://youtu.be/cUjn615NSc0 vcelku vystihuje moji soucasnou praci.
    DREDIK
    DREDIK --- ---
    PIETY23: zrovna vcera sem delal prorez mrtvejch vetvi skoro 40m Pinus nigra. Strom nemel skoro zadny lateralni vetve a byl temer holi az k vrcholu koruny a vzpomnel sem si na nasi dikuzi o prussiku tady. Ja sem se tu spatne vyjadril, myslim si ze na vestinu applikaci si clovek vystaci s vanockou nebo prusikem. zrovna vcera sem mel tu blbost na noze a do ruky a vanocku s kladkou a byl sem za to stasten.


    JOSEF_K: me se na prusiku nebo na vanocce docela libi ze se nezasekne okamzite, je to vic hladky slanovani, zkousel sem spiderjack i petz zigzag a vubec mi to nesedi.

    aby bylo jasno tak jestli strom je dobre rozvetven (cca 70/80% prace na stromech) myslim si ze zadna mechanicka hracka neni zapotrebi a rychlejsi setup jasne vitezi jelikoz navrchol koruny ma clovek po cem lezt, jinak hur rozvetveny vysoky stromy typu "nemam po cem lezt, nebo vetve v korune sou daleko od sebe" tak tam se dostava k uplatneni ruznejch mechanickejch ascenderu v mechanickejch prusikach nevidim zadnej benefit krom toho ze je to draha hracka. (nikoho kno na tom leze ale kvuli tomu soudit nebudu)
    PIETY23
    PIETY23 --- ---
    DREDIK: zbytecna namaha, lozit na english prussic 20-30m stromy nez dolezes k vrchulu tak uz nemas zadnou energii na zbyt.. Single line pro access je urcite lepsi na telo nez se srat s 'old school' a taky je to o moc rychlejsi. Lano nahoru s pomoci throw line nebo big shot na opravdu velke stromy
    DREDIK
    DREDIK --- ---
    DREDIK: Btw sem fanousek baterkovejch stihlu
    DREDIK
    DREDIK --- ---
    JOSEF_K: Asi sem holt oldschool, prusik, nebo "vanocka" till I die nevidim vyhodu v hurdnim blokantu etc nevidim zadnou velkou vyhodu, porad musis nahoru dostat lano a je pro me rychlejsi lezt po strome nez se srat natrefit poradnej anchor point odkud muzu zacit praci, pravda je ze je to obcas pekna makacka se trefit zprostred stromu na dalsi vetev, specielne na platanech to muze bejt problem... Obecne si myslim ze nez zapojis ty vsechny mechanicky vecicky tak ja sem navrchu (nechci se nijak povysovat, uz sem potkal jednoho polaka co Mel kde co vsechno a nez to vsechno pospojoval tak ja byl nahore a on mi podaval lano, tak nejak osobni zkusenost, brat ti to nebudu kazdej leze jinak, Jen mi to prijde zbytecny). Asi muj styl, kdyby bylo nejaky demo tak bych se rad podival... Asi sem zpatecnik furt preferuju silky pred motorvkou ac 150 stihl se zacina radit do skoro deniho zivota pri redukcich a pollardu...
    EMK
    EMK --- ---
    Jen dotaz. Věnuje se zde někdo vyloženě těžbě dřeva, nebo jste všichni víceméně arbo? Dík za reakce. ;)
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    DREDIK: Já zase tak moc nelezu, hlavní činnost mám o dost jinde. Ale ty mechanický věci se mi líběj víc. Např. místo prusíku na kmenovce mám tohle: http://www.singingrockshop.cz/zachycovac-padu-singing-rock-locker
    Dobírá se to mnohem líp než klasická vánočka s kladkou a zasekne se to okamžitě na fleku, což se o prusíku říct nedá.
    Obecně vybavení mám spíš na klasický vejškový práce než na arboristiku, takže těch mechanických hraček mám hafo. Každopádně když mám stoupat do nějaký větší vejšky, tak kombinace ruční a hrudní blokant je parádní věc a nahoru jedeš jak blesk. Slaňovací brzda se taky hodí, je mnohem míň o hubu než osma (a narozdíl od osmy tolik nekurví lano) a slanění s ní je mnohem pohodlnější než prusík. Kromě tý smůly kjsem s mechanickými věcmi neměl nikdy problém a konec konců i ta smůla nakonec povolila, navíc teda bych řekl, že prusík by se v hroudě smůly choval podobně, spíš hůř.
    PIETY23
    PIETY23 --- ---
    DREDIK: shock loading
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam