BROZKEFF: Přednedávnem jsem přeložila jeden pěknej text o DORu a dala ho sem, četl jsi ho?
Podle mě DOR je definován docela přesně.
Zářivky jsou podle mého názoru objektivně škodlivé a takhle to relativizovat není na místě.
V jakékoli místnosti, kde svítí zářivky, je mi odjakživa naprosto specifickým způsobem špatně, fyzicky i psychicky, hodně jsem tím trpěla ve škole.
Nezabývala jsem se tím, brala jsem to jako nějakou osobní citlivost - do chvíle, kdy jsem narazila právě na ty informace o DORu, které popisují naprosto přesně takové potíže, s tím že když to Reich zkoumal, zjistil, že si na podobné potíže v prostorách se zářivkovým osvětlením stěžuje naprostá většina lidí.
Těžko už potom mluvit o subjektivním, objektivně neprokazatelném fenoménu. Zářivky jsou další z těch problémů, které se naše civilizace z podivných důvodů rozhodla ignorovat, a proto se o nich nikde nemluví a nepíše a ani po 70 letech se s tím nic nedělá, což je samo o sobě zajímavé, umím si představit, že u mnoha jiných fenoménů, které způsobují nepříjemno mnoha lidem, by tomu tak nebylo. Ale zářivky jsou tabu. O tom, že jsou nepříjemné, se nemluví. Tak jako se nemluví např. o tom, že mobily generují radiaci, mobily jsou přece super, je super mít neomezenej paušál a mít pořád puštěnej internet a hodiny denně mluvit, je super, když to dělají i sedmileté děti....to je ten samej typ fenoménu....zářivky jsou zase "levné".....a nevím co ještě.
Přijde mi fascinující, že se tolik lidí naučí pod nimi přežít, pracovat, ale předpokládám, že se to stane za cenu chronických zdravotních problémů a obrovské ztráty vnímavosti (člověk jednoduše musí fakt hodně otupět, aby to vydržel),přesně jak psal Reich.
Samozřejmě to, co píšeš, že prostředí supermarketu je agresivní na tisíc jiných způsobů, je naprostá pravda. Ale kvůli tomu bych nerelativizovala jeden zcela konkrétní problém.
Podle mě ty různé pojmy, co vyjmenováváš, TCM, ájurvéda, překyselení, nepředstavují různé pohledy na stejnou věc, ale jsou to popisy různých faktorů, které existují všechny, a všechny na nás působí. Jasně, někdy to lidé přehánějí, a hledají ten svůj "oblíbený" fenomén za vším, jako třeba ti s tím překyselením :) Ale to nic nemění na tom, že na tom určitě v nějaké míře něco je. Stejně jako reálně existují nevyvážené konstituce podle ájurvédy, atd. To není to samé, co DOR, to je jiný problém.
Reich DOR velice přesně definoval, dělal spoustu pokusů, doporučuju studium informací o tom.