• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CHUCKEBONOThe Walking Dead
    rozbalit záhlaví
    JAMILLOS
    JAMILLOS --- ---
    THOMASMORTA: To já naprosto chápu. Každopádně Negan je psychouš a Rick má mý sympatie. ;)
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    JAMILLOS: Existuje tuším Čapkova povídka, ve které se ukazuje, že Bůh nemůže být soudcem lidí, protože zná důvody, proč každý jednal, jak jednal:-) I v tomhle si s námi seriál hraje a snaží se nám ukázat, že když známe vývoj a motivace nějakých postav, tak mnohem snáze přijmeme jejich tvrdá rozhodnutí, ačkoli když to samé učiní neznámá postava, tak je za padoucha.
    A možná nás chtějí autoři i donutit zamyslet se nad nějakými objektivními kritérii, kde je nějaká hranice, kterou není dobré překročit:-) Rozhodně je to dobrá látka pro morální filosofii:-)
    JAMILLOS
    JAMILLOS --- ---
    THOMASMORTA: Aha, tak to jsem to nečetl celý. S tím Otisem má klad za to, že mu to tak rychle pálilo (teda myslím v hlavě), ale je fakt, že ho mohl střelit do hlavy. Toho už jsem si vůbec všimnul, že tam lidi občas čuměj, jak tam někoho žerou zaživa, místo aby jim prostě vpálili kulku do hlavy. Černobílost nesnáším, ale tady u těchhle dvou to vlastně tak nějak je. No nic.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    JAMILLOS: Já sice zastávám stejný postoj, ale snažím se nabídnout nějaké argumenty, proč kontext zásadně mění význam obdobných činů, ty zatím černobíle konstatuješ:-)

    Po druhém shlédnutí je pro mě Shane primárně oběť Lořina hysterického rozsévání sváru mezi ním a Rickem. Odřízla dost nezaslouženým způsobem - a je vidět, že on se hrozně dlouho snažil najít své místo a být užitečný... Definitivně mu hráblo, když zabil Otise. Ten čin je sám o sobě dost sporný - z hlediska teorie her to bylo to nejrozumnější, co v tu chvíli mohl udělat, ale je tam několik ALE - jedno z nich je, že Otise nezabil, ale postřelil a nechal ho roztrhat, což bylo dost nehumánní.
    Navíc se kvůli tomu začal zaplétat do lží - a všiml si, že Daryl ho začal podezřívat.

    A spor byl spíš v tom, proč je Rick kladný hrdina, když zabil už cca 50 lidí?
    JAMILLOS
    JAMILLOS --- ---
    THOMASMORTA: Ale tak Shane se tak nějak dal na "temnou stranu", ne? A to, že Rickovi občas hrábne, nic nemění na tom, že ho máme rádi, páč je to klaďas. Spor byl - pokud jsem tu viděl - v tom, že jeho s Neganem někdo srovnává, což je hovadina.
    Ale to je jedno, zatím je to fakt mazec. A Darylovi držim pěsti.
    What's your name?
    DARYL.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    PAULMUADDIB: Mně sedí na Negana Koukolíkův popis deprivanta. Neprojevuje strach nebo morální zábrany, chová se chladnokrevně a chce ovládat svět okolo sebe.
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    THOMASMORTA: Teorie her, pán much, tyjo, to vypadá na solidní analýzu. Jako vážně, tohle jsou taky zdroje, které mě zajímají (u černých pasažérů druhé kategorie ještě přednášky profesora Zimbarda jak snadno aceptujeme zlo.

    Samozřejmě, že Negan je svině. Ale může mít nějaké motivy, drží poměrně velikánskou skupinu pohromadě, i když si musí být vědom, že při tom, jak každého bez vyjímky terorizuje až do stavu "we are cool", riskuje potenciálně spouštěče agrese u kohokoliv, a koleduje si o pořádný průšvih a nehezký konec.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    JAMILLOS: No, Rick už docela dlouho není Mirek Dušín - vzpomeň třeba na díl, kde naprosto chladnokrevně ujeli člověku, který se je snažil dohnat, aby mu pomohli - a pak ještě vzali bágl z jeho mrtvoly.
    Ale obecně je sporem, proč, když Rick teď dělá to, co dělal Shane před dvěma lety, je Rick hvězda a Shane hajzl:-)
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    PAULMUADDIB: Jinak u Garetha to byla poprava - a je také dobré si uvědomit proč to Rickova skupina udělala: Ten hlavní důvod nebyla pomsta, ale skutečnost, že kdyby je nechali jít, tak by Gareth a jeho parta lovili jiné lidi.

    Pro mě osobně je celý seriál o tom, co dělá člověka člověkem, o rozdílu mezi barbarstvím a civilizací. Jsou lidi, kteří neměli rádi Dalea z prvních dvou sérií. Naopak spousta lidí stála na straně Shanea...
    Pro mě je hlavním rysem civilizace kooperativní jednání. Ne proto, že by to bylo nějaké vznešené, ale proto, že je to pro každého jednoho jedince výhodnější (a teď to myslím ve smyslu teorie her, kde racionální strategie je ta, která vede k nejvyšším ziskům v dlouhodobém měřítku, byť za cenu nějakého aktuálního diskomfortu nebo dlouhodobých omezení). Dale tohle intuitivně naplňoval, kděžto Shane se choval naprosto nekooperativně - chtěl co nejvíce zdrojů urvat pro sebe a několik málo blízkých.

    Pozdější díly - zejména setkání s Guvernérem -, rozebírají to, že skupina, která je schopná kooperovat, má nějakou limitní velikost. Čím větší skupinu chceš udržovat, tím větší diktatura tam bude panovat. To odpovídá i pokusům v teorii her, kdy se ukázalo, že největší skupinu jsi schopný udržovat, pokud budeš trestat tzv. černé pasažéry druhé kategorie (to jsou Ti, kteří sami o sobě jsou kooperativní, ale odmítají trestat ty, kteří se se nechovají kooperativně, protože to by je stálo prostředky), což v konečném důsledku vede k situaci připomínající tvrdý komunismus (a nejspíš i protektorát): všichni jsou potenciální udavači a mohou Tě udat i za to, že jsi někoho neudal.

    Tomu se nejspíš můžeš vyhnout tím, že budeš udržovat menší skupinu a budou skupiny mezi sebou kooperovat, ale nebudou se slučovat do velkých komunit.

    Čtvrtá série a první půlka páté série podle mě byla o tenké hranici mezi "civilizací", tedy poměrně mírné kooperativní společnosti a barbstvím, tedy lidmi, kteří žijí na úkor ostatních, chovají se agresivně (zajímavé by bylo srovnat to s Pánem much).
    Navíc, svět už se vzpamatoval z první fáze "apokalypsy" a začíná pomalu nastolovat nové pořádky. Trochu se opakuje historie a jako první se k moci dostávají diktátoři. Demokratická komunita jako Alexandrie může fungovat, ale je velmi ohrožena okolními agresory. Ostatně, přesně toho si Deana byla vědoma a proto chtěla Rickovu skupinu integrovat.

    Druhá půlka páté série byla pro mě Rickově balancování na hraně - dokonce mu několikrát hráli Guvernérovo hudební téma. Měl velmi blízko k tomu, aby se sám stal diktátorem Guvernérova ražení, což by ho nejspíš po čase morálně rozložilo. Celá pátá série byla podle mě o tom, jaká je cena za udržení civilizovanosti. Lidi s Terminusu se dokázali osvobodit z diktatury, ale sami se stali ještě horšími diktátory - upadli do barbarství. Alexandrie si skrze Ricka nakonec zachovala civilizaci.

    Vlci byli hypertrofovanou verzí barbarství - lidé propadlí animálnímu kultu... Podle mě jsme o nich neslyšeli naposled, protože na to, jak velké území jimi bylo označkováno, byla skupina, se kterou jsme se setklali dost malá. A nikde nebylo řečeno, že jsme potkali jejich skutečnou alfu... Nebo snad Alfu?

    Každopádně - Negan podle mě žádnou civilizaci nebuduje. On jeden jen na sebe a pro sebe. A lidé, kteří se s ním svezou, na tom mohou být celkem dobře, ale na úkor druhých, ne díky vzájemné spolupráci. Guvernér alespoň farmil ostatní pro dobro své komunity, Negan jeden jen na sebe.
    JAMILLOS
    JAMILLOS --- ---
    Rick je klaďas a dělá, co musí, aby přežili. Negan je psychopatickej sadistickej zabiják. Nevím, co je na tom k nepochopení...
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    PAULMUADDIB: Podle TWD wiki to byl opravdu Tomas:-) Jinak pochopení pro násilného kriminálníka mít můžeme, ale to nic nemění na tom, že ten zásadní rozdíl mezi Rickem a Neganem je v tom, že Negan se chová jako učebnicový psychopat - člověk, jehož mozek funguje (biologicky) jinak než u cca 99 % zbylé populace.
    Ricka můžeš celkem dobře srovnávat s Guvernérem - a ta hlavní odlišnost, kterou měl (seriálový) Guvernér oproti Rickovi je jeho emoční labilita a tendence ke spontánní genocidě. Kdyby byl Guvernér psychicky stabilní, byl by v podstatě kladná postava.
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    THOMASMORTA: Díky.

    Jen si myslím, že kdybychom sledovali příbeh Thomase a Rick byl jen "náhodný kolemjdoucí", měi bychom více pochopení pro Thomase.

    Dtto s Neganem.

    Když Rick zabíjel Garetha na kolenou, byl tam náznak, co z Garetha udělalo to, co byl, a tam to byla vyloženě poprava.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    PAULMUADDIB:Tohle je popis událostí, při kterých Rick zabil Tomase:

    . As the other prisoners ask Rick if there is any way of saving Big Tiny's life, Tomas kills Tiny with no hesitation by brutally smashing his head in. This raises concern for Rick and Daryl, who prepare to take him out if he makes any further hostile moves. Later, the group enters the laundry room with the entrance to the other cellblock, and Rick instructs Tomas to open a single door. After opening both and allowing in the full group of Walkers, Tomas justifies his actions by saying "Shit happens." While the group members are killing walkers in the laundry room, Tomas then intentionally swings his weapon too close to Rick whilst attacking a walker, and then pushes another walker onto him; Rick manages to survive after Daryl stabs this walker in the back of the head. The prisoners finish killing the remaining walkers. Tomas shrugs it off with a comment, to which Rick nods his head and agrees, saying "I get it. 'Shit happens'"; then after they stare each other down, Rick drives his machete into Tomas' skull, killing him.

    Takže: a) Tomas se předtím projevil jako někdo, kdo bez zaváhání zabije člověka, který do té doby byl jeho parťák, b) Tomas neposlouchal Rickovy instrukce a ohrozil ho - poprvé to mohla být hloupá chyba, podruhé už bylo jasné, že to dělá záměrně a pokouší se Ricka dostat do situace, kdy je ohrožený na životě.
    Tím jasně prokáže, že není schopný spolupráce - Rick ho pak zabije čistě a rychle. Zbylým vězňům pomůže vyčistit jejich blok a dá jim vlastní prostor, kde si mohou dělat co chtějí, jen se od Ricka mají držet dál. Myslím, že zbytek zásob si rozdělili napůl, právě výměnnou za to, že jim Rickova skupina pomůže vyčistit blok.


    Chápu, že Negan byl tentokrát ten, kdo byl napaden, ale je také dobré si uvědomit, proč byl napaden: Daryl s Abrahamem se s jeho lidmi už jednou (v případě Daryla dvakrát, ale nevěděl o tom) setkali a viděli, že Neganovci neváhají na potkání zabít - jasně, Daryl zlikvidoval raketometem celou jednu skupinu, ale skupinu, která je napadla jako první.
    Od Gregoryho a jiných lidí v Hilltopu se dozvěděli, že: Negan je mafián, který žádá po bezbranných koloniích výpalné - a obvykle dost vysoké; že doopravdy začne tím, že přijde a někoho demonstrativně zabije.
    Byli svědky toho, že Negan bude zabíjet znovu, když nebudou jeho výpalné platit, lhostejno, že je tak vysoké, že toho dlouhodobě nejsou schopni.
    Ergo, měli dost indicií, aby věděli, že tak jako tak Negan vyvolá krvavý konflikt a má-li téct krev, je lepší, když budou oni první, kdo zaútočí.

    Další zásadní rozdíl je způsob zabití: Negan nepopravuje, Negan zastrašuje: On Abrahama a Glenna nezabil, proto, aby se jich zbavil, ale aby nahnal strach ostatním. Nezabil je rychle a efektivně, ale brutálně a pak ještě nutil ostatní, aby se koukali, co se mohlo stát jim. Negan se vyžívá v psychickém teroru. Ničeho z toho se Rick na osvobozených vězních nedopustil
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    PAULMUADDIB: Vážně potřebuješ vysvětlit, v čem jsou ty situace jiné?
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    NJORL: Jak říkáš

    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    DBEAT2HELL: Negan je charismatický, má mnoho ctností, jako zásadovost, dodržování pravidel... Ale to nic némění na tom, že je to sadistický psychopat, který se vyžívá v ponižování druhých. To, že se při tom chová hyperkorektně je součást psychologického teroru - stejně jako třeba to, že nejspíš nechal Daryla shcválně utéct (srovnej s procesem, který byl aplikován Theona při vymývání mozku v aGoT).
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    JOUSEPHINA: Glenn po rande s Lucille.
    JOUSEPHINA
    JOUSEPHINA --- ---
    Co bylo na tý fotce, kterou hodil Dwight Darylovi? Nějak jsem nestihla zaostřit :)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    NJORL: je to sympatickej padouch, presne takovej jakej ma bejt v dobe, kdy zemi ovladaji zombie.. kdyby takhle byli vsichni filmovy padousi, jsem spokojenej jak ziva mrtvola :D
    NJORL
    NJORL --- ---
    VYHULENY_UFO: me Negan sere. :) asi je to muj osobni problem. kdokoliv mi rekne, ze je to sympatak, tak se nemuzu udrzet. sorry :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam