• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKEBaterky & Svítilny =€
    FINSON
    FINSON --- ---
    JIKE: Je. Standardní akumulátor má membránovou tepelnou pojistku, nic víc. Výrobci svítilen a různé třetí strany pak do těch akumulátorů přidávají ochranné obvody, říká se tomu i ochranná elektronika. Ve skutečnosti je ten obvod prý dost jednoduchý, ale detaily neznám. Tenhle obvod má chránit akumulátor před tzv. hlubokým vybitím, které nastává, když napětí aku klesne pod 2,5V - akumulátor pak už nejde znovu nabít. V tomhle případě by ochranný obvod měl aku odpojit s tím, že po nabití je zase provozuschopný. Při nabití na napětí vyšší jak 4,2V je akumulátor nenávratně zničen, navíc při přebití (stačí 4,3V místo 4,2V, tenhle rozdíl je fatální) se aku silně zahřívá a hrozí jeho výbuch. Tenhle ochranný obvod dělá to, že pokud napětí aku překročí výše popsané limit, jednoduše "vyhodí pojistku" a odpojí anodu od katody. Nenávratně. Aku je tedy dále nepoužitelný, ale nedostane příležitost způsobit škodu. Tohle odpojení při přebití nastává dřív, než by aku odpojila tepelná pojistka, která nesleduje napětí aku, ale jenom jeho teplotu.
    Akumulátory s tímhle ochranným obvodem jsou tedy bezpečnější, ale tenhle obvod mírně zvyšuje vnitřní odpor aku, což mu trochu ubírá ze schopnosti dodávat do zažízení, které napájí, vysoké proudy.
    Akumulátor bez ochranného obvodu má vnitřní odpor nižší, a je proto i přes nižší jmenovitou kapacitu schopen déle dodávat vysoký proud bez výrazného poklesu napětí. U výkonných svítilen, kde do LED často teče 1+ ampéru (někdy ale taky 3A) regulační elektronika svítilny vyhodnocuje úroveň nabití aku právě podle jeho napětí.
    Dočetl jsem se, že existují i naprosto nechráněné aku bez tepelné pojistky, ty se ale prakticky v maloobchodě nedají sehnat, a asi je to dobře. Podle toho, co jsem se dověděl, použít takový aku v LED svítilně je jako odjistit si granát při jízdě na divoké koze.
    JIKE
    JIKE --- ---
    FINSON
    FINSON --- ---
    JIKE: Určitě. I s novýma aku :-)

    Jsem tady jedinej, kdo do dneška nevěděl, že standardní Li-Ion 3,7V válcový akumulátor nemá podpěťovou / přepěťovou a zkratovou ochranu, pouze PCB tepelnou pojistku?

    Souvisí to s nákupem těch nechráněných aku z USA, jak jsem tady psal. Objevil jsem na Žižkově profi obchod s bateriemi, kde mi tyhle akumulátory prodali přímo na pultě, takže žádné sraní se s posíláním z USA nebude :-) Prodavače jsem svými amatérskými dotazy asi dost prudil, ale řekl mi pár zajímavých věcí.
    JIKE
    JIKE --- ---
    FINSON: jistě pane :-) a klidně vem ty svoje. Ať to můžeme porovnat a pak utrácet :D


    FINSON: to máš recht. ale když si vezmeš, že pověst CHINA produktů není uplně chválitebná, tak by rád člověk zaplatil více, za nějakou garantovanou. To je jako když si objednáš kudlu made in USA BUSEE :-)
    je fakt, že pak ta cena je děsivá, ale když chceš mít svítilnu za 10k a víš že to je špička.

    bohužel i špička se může posrat. Možná že je lepší, že ta kvalita je prostě celkem okay, a ta cena taky a je to china. nebudeme jim křivdit. Zlepšili se.. Ale musí se člověk trefit..


    CYRILL: cí jo, to je moc :D a´t udělá 500 3W 800Lm dusíkem chlazený mega ultra napájený vlastní atomovkou :-)

    CYRILL
    CYRILL --- ---
    kuriozitka! chlapik si postavil baterku s 500 LEDkami... povsimnete si hlavne user-friendly ovladani :)
    http://youtu.be/NkkU0UO3sek
    FINSON
    FINSON --- ---
    KA94, JIKE: Jestli budete dělat takovéhle společné posvícení, byl bych rád u toho. Jestli mohu.

    JIKE: To si nevybereš. Píšeš si s majitelem americké firmy MTE, Američanem, a on má výrobu v Číně a na technické detaily se ptá nějakého pana Liu.
    Dokonce ani "USA made" svítilny TorchLab, jejichž ceny začínají na 330 USD, nemontují všechno z amerických komponent - tubusy na baterie jsou taky z Číny... a taky samotné LEDky, samozřejmě.
    Jenže řekněme si upřímně, kdo z nás by vyklopil 10 kKč za ubertop kapesní svítilnu vyrobenou komplet v zemích prvního světa? Já bych na to neměl.
    JIKE
    JIKE --- ---
    KA94: hele souhlas to by šlo. tady je kam svítit :-)))
    ten Terminator mě zajímá také. pak to nafotíme.
    KA94
    KA94 --- ---
    JIKE: Ještě čekám na Terminatora, pak jsem myslel, že bychom mohli ozkoušet všechny, vyfotit nebo natočit u Tebe nebo venku a dát sem fotky nebo video na YouTube.
    Poměřoval jsem Fenixe i s tou malou svítilnou se zoom optikou (160 lm). Ta dokázala na dálku překonat Tritona i Warriora, ale tentokrát je jasným vítězem Fenix!
    JIKE
    JIKE --- ---
    FINSON: jo tak to u mě :-))

    chci to vidět naživo. pak se rozmyslim :D

    ale vadí mi, že to je všecko CHINA na co šáhnu
    FINSON
    FINSON --- ---
    JIKE: 40 metrů max? No jak z čeho ;-)
    JIKE
    JIKE --- ---
    nějaký fotky?
    JIKE
    JIKE --- ---
    tak to je paráda.

    jen já na 300 metrů nic nevidím, a střílet se dá stejně na 40 metrů max .

    ale i tak super
    KA94
    KA94 --- ---
    Tak mám doma Fenixe TK41. Je to opravdu dělo - porovnával jsem jej s Tritonem M30. Nablízko: Triton má široký kužel a příjemně široké i ohnisko. Fenix má kužel trochu užší a ohnisko silně koncentrované. Na dálku: Triton má příliš velký rozptyl, takže v této disciplíně prohraje i s Warriorem. Fenix krásně a silně osvítil dům vzdálený dobrých 300 metrů (ještě mnohem dál, než ten barák přes dvě ulice, který jsem zvolil minule). Závěr: Triton (700 lm) je stavěný na blízko (interiéry, zahrady), zatímco jednačtyřicítka (800 lm a hladký hluboký reflektor) je skvělý do volné přírody...
    CYRILL
    CYRILL --- ---
    a co xeno/farka?
    KA94
    KA94 --- ---
    Lumintop a Olight jsou čínské. Neví někdo, z jaké země je Fenix? Nenašel jsem to...
    GALENIUS
    GALENIUS --- ---
    KA94: Já bych bral asi Fenixe. Výkon srovnatelný, ale výhoda Fenixe v tužkových bateriích.
    KA94
    KA94 --- ---
    JIKE: Určitě - vypadá to na začátek června...
    JIKE
    JIKE --- ---
    KA94: no jo paráda !!! tak pak řekni a já přijedu, nebo Ty. mám tu delší dosvitový místo :-))
    KA94
    KA94 --- ---
    JIKE: Ptal jsem se, kdy ho naskladní - a řekli mi, že za tři neděle. Pak můžem porovnat. Ještě pro Tebe mám ten hladký reflektor na Warriora.
    JIKE
    JIKE --- ---
    KA94: už Ti dorazil TerminátoR ? :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam