• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKEBaterky & Svítilny =€
    FINSON
    FINSON --- ---
    NAVARA: To kdybych si pamatoval...
    Zkusil byh přímo nějaké foto fórum, snad i tady na Nyxu v klubech o fecní budou lidi vědět.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    FINSON: jake maji ty 1.5V znaceni? nikde jsem je jeste nevidel, tak nevim jestli hledam dobre...
    JIKE
    JIKE --- ---
    GALENIUS: tak jsem jí objednal :-)

    http://www.ledshop.cz/led-svitilna-itp-a3-eos-r5~z3073.html

    vyšla fakt nejlíp a má klips
    FINSON
    FINSON --- ---
    SWIST: Jo aha, Káčkový Pentax, tak to si to napětí bateriií fakt prověř, podle mě do toho klasické 1,2V NiMH nepůjdou.
    FINSON
    FINSON --- ---
    U fototechniky pozor na napětí akumulátorů! Nevím, jestli doba nějak nepokročila, ale když jsem fototechniku sledoval, tak ještě před 4 roky platilo, že elektronika fotoaparátů je velmi citlivá na správné napětí, tzn. v případě AA baterií 1,5V. AA NiMH akumulátory mají 1,2V a to dokázalo většinu fotoaparátů zničit. Takže prověřit a případně sehnat správné aku - nabíjecí alkalické AA baterie s napětím 1,5V existují, ale jsou dražší a potřebují speciální nabíječku.
    Ještě jednou - nevím jistě, je to pár let, ale radši bych to dvakrát prověřil, než si odpálil drahý foťák.
    Jinak i kvalitní akumulátory se po pár cyklech dají zničit špatnou nabíječkou, speciálně pro Lionky jsou smrtící čínské nabíječky, které do nich pošlou 4,25V místo 4,20V - tam na zničení baterie stačí ten cyklus jeden.
    GALENIUS
    GALENIUS --- ---
    SWIST: Nabíječku jsem bral tuto. Max spokojenost.
    http://www.ledshop.cz/nabijecka-ipc-1l-voltcraft~z0791.html
    JIKE
    JIKE --- ---
    SWIST: tak potom rozmyslet LIONKY, nebo ty ENELOPY NI-MH
    počítej, že je budeš měnit každý rok. kapacita klesá, je to hlavně výkyvem počasí podle mě. mě dycky do roka chcípnou na kapacitu low low low.
    tedy doporučuji ty ENElopy

    chceš link, nabíječku máš?
    SWIST
    SWIST --- ---
    JIKE: Mám Pentax k200D, je na klasický AA (4x), jiný jsem ani nezkoušel..
    Tak jasně pokaždé se dá pořídit něco lepšího, ale za jakou cenu a obávám se že v tomhle rozdíl sám moc nepoznám.. :)
    JIKE
    JIKE --- ---
    SWIST: co máš za foťák, případně jaký baterie jsou kompatibilní, v záhlaví jsou linky na shopy, kde se dají koupit lepší. NI-MH - Enelopy
    a linonky si vyber dle druhu
    SWIST
    SWIST --- ---
    Zdravim!
    Omlouvám se za menší OT, ale neznám lepší místnost kde se zeptat.. Potřeboval bych slušné, dobíjecí baterky do foťáku - zrcadlovky, a k tomu asi i odpovídající dobíječku - předpokládám, že nabíjet slušné baterie v nabíječce za pár stovek nemá cenu. Cca za 3 roky focení jsem oddělal celkově snad 20kusů baterek, převážně to byli GP 2800, u kterých píšou počet cyklů snad 350, čehož jsem nedosáhl snad ani z poloviny.
    Vybral jsem následující: alfacomp.cz, což je i můj finanční strop.
    Co na to říkáte, popřípadě nějaké jiné návrhy?
    Předem díky.
    JIKE
    JIKE --- ---
    FINSON: asi máš v obou případech recht
    FINSON
    FINSON --- ---
    JIKE: Nevím. Měly by mít tu tepelnou pojistku, aby z noťasu nebyla potenciální bomba, ale jestli byly spojeny do sady, tak každý svůj ochranný obvod nejspíš nemá. Ochranná elektronika by mohla být v pouzdře, ve kterém byly uzavřené, společná pro všechny. Asi. Tolik tomu nerozumím.
    Zjistíš to podle mě tak, že se stavíš na Tachovském náměstí v obchodě Fulgur-Battman a uděláš ze sebe debila tím, že se na to na rovinu zeptáš prodavače ;-)
    JIKE
    JIKE --- ---
    FINSON: takže ty vykuchaná baterie z DELL akumulátorů do notebooků jsou ten případ? dá se to nějak zjistit?
    FINSON
    FINSON --- ---
    JIKE: Je. Standardní akumulátor má membránovou tepelnou pojistku, nic víc. Výrobci svítilen a různé třetí strany pak do těch akumulátorů přidávají ochranné obvody, říká se tomu i ochranná elektronika. Ve skutečnosti je ten obvod prý dost jednoduchý, ale detaily neznám. Tenhle obvod má chránit akumulátor před tzv. hlubokým vybitím, které nastává, když napětí aku klesne pod 2,5V - akumulátor pak už nejde znovu nabít. V tomhle případě by ochranný obvod měl aku odpojit s tím, že po nabití je zase provozuschopný. Při nabití na napětí vyšší jak 4,2V je akumulátor nenávratně zničen, navíc při přebití (stačí 4,3V místo 4,2V, tenhle rozdíl je fatální) se aku silně zahřívá a hrozí jeho výbuch. Tenhle ochranný obvod dělá to, že pokud napětí aku překročí výše popsané limit, jednoduše "vyhodí pojistku" a odpojí anodu od katody. Nenávratně. Aku je tedy dále nepoužitelný, ale nedostane příležitost způsobit škodu. Tohle odpojení při přebití nastává dřív, než by aku odpojila tepelná pojistka, která nesleduje napětí aku, ale jenom jeho teplotu.
    Akumulátory s tímhle ochranným obvodem jsou tedy bezpečnější, ale tenhle obvod mírně zvyšuje vnitřní odpor aku, což mu trochu ubírá ze schopnosti dodávat do zažízení, které napájí, vysoké proudy.
    Akumulátor bez ochranného obvodu má vnitřní odpor nižší, a je proto i přes nižší jmenovitou kapacitu schopen déle dodávat vysoký proud bez výrazného poklesu napětí. U výkonných svítilen, kde do LED často teče 1+ ampéru (někdy ale taky 3A) regulační elektronika svítilny vyhodnocuje úroveň nabití aku právě podle jeho napětí.
    Dočetl jsem se, že existují i naprosto nechráněné aku bez tepelné pojistky, ty se ale prakticky v maloobchodě nedají sehnat, a asi je to dobře. Podle toho, co jsem se dověděl, použít takový aku v LED svítilně je jako odjistit si granát při jízdě na divoké koze.
    JIKE
    JIKE --- ---
    FINSON
    FINSON --- ---
    JIKE: Určitě. I s novýma aku :-)

    Jsem tady jedinej, kdo do dneška nevěděl, že standardní Li-Ion 3,7V válcový akumulátor nemá podpěťovou / přepěťovou a zkratovou ochranu, pouze PCB tepelnou pojistku?

    Souvisí to s nákupem těch nechráněných aku z USA, jak jsem tady psal. Objevil jsem na Žižkově profi obchod s bateriemi, kde mi tyhle akumulátory prodali přímo na pultě, takže žádné sraní se s posíláním z USA nebude :-) Prodavače jsem svými amatérskými dotazy asi dost prudil, ale řekl mi pár zajímavých věcí.
    JIKE
    JIKE --- ---
    FINSON: jistě pane :-) a klidně vem ty svoje. Ať to můžeme porovnat a pak utrácet :D


    FINSON: to máš recht. ale když si vezmeš, že pověst CHINA produktů není uplně chválitebná, tak by rád člověk zaplatil více, za nějakou garantovanou. To je jako když si objednáš kudlu made in USA BUSEE :-)
    je fakt, že pak ta cena je děsivá, ale když chceš mít svítilnu za 10k a víš že to je špička.

    bohužel i špička se může posrat. Možná že je lepší, že ta kvalita je prostě celkem okay, a ta cena taky a je to china. nebudeme jim křivdit. Zlepšili se.. Ale musí se člověk trefit..


    CYRILL: cí jo, to je moc :D a´t udělá 500 3W 800Lm dusíkem chlazený mega ultra napájený vlastní atomovkou :-)

    CYRILL
    CYRILL --- ---
    kuriozitka! chlapik si postavil baterku s 500 LEDkami... povsimnete si hlavne user-friendly ovladani :)
    http://youtu.be/NkkU0UO3sek
    FINSON
    FINSON --- ---
    KA94, JIKE: Jestli budete dělat takovéhle společné posvícení, byl bych rád u toho. Jestli mohu.

    JIKE: To si nevybereš. Píšeš si s majitelem americké firmy MTE, Američanem, a on má výrobu v Číně a na technické detaily se ptá nějakého pana Liu.
    Dokonce ani "USA made" svítilny TorchLab, jejichž ceny začínají na 330 USD, nemontují všechno z amerických komponent - tubusy na baterie jsou taky z Číny... a taky samotné LEDky, samozřejmě.
    Jenže řekněme si upřímně, kdo z nás by vyklopil 10 kKč za ubertop kapesní svítilnu vyrobenou komplet v zemích prvního světa? Já bych na to neměl.
    JIKE
    JIKE --- ---
    KA94: hele souhlas to by šlo. tady je kam svítit :-)))
    ten Terminator mě zajímá také. pak to nafotíme.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam