• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKEBaterky & Svítilny =€
    GIF
    GIF --- ---
    PROTIWEN: paráda, dík. Přesně to jsou ty důvody pro ni i u mě. Když sem dáš pak nějaké "živé" postřehy budu rád, dík.
    PROTIWEN
    PROTIWEN --- ---
    GIF: Mám zkušenosti s předchozím typem, HM50R, a gumový držák drží polohu čelovky úplně bez problémů. V balení je ještě druhý náhradní, ale pokud by si chtěl něco, z čeho jde čelovka vyjmout vážně rychle (z gumového to lze taky, ale s trochou cviku), tak jde koupit samostatně kovový držák od HL50.
    Teď se mi do ruky dostala právě nová HM51R Ruby a fakt se těším, až ji o víkendu vyzkouším. Už teď má pro mě dost plusů oproti HM50R - příjemnější odstín světla, přímé zapnutí do červeného světla (to třeba chybí u HL60R), kovovou patku, lepší stabilitu v jednotlivých výkonech a pěkný popruh (ty nové modré od Fenixu se mi fakt nelíbí).
    Za mě osobně ideální čelovka na každodenní nošení. Není nijak těžká, třeba oproti mé oblíbené HL60R. Ergo jsem si dost jistý, že nahradí v mém případě HM50R.
    GIF
    GIF --- ---
    RATTKIN: dík, v recenzi jsem četl, že v balení je i náhradní, tak případně uvidíme.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    GIF: já mám hl50 a líbí se mi rychlý vyndavání z hlavy.
    taky koukám na ruby, guma je divná, ale určitě půjde za pár korun koupit nová
    GIF
    GIF --- ---
    Mám hl35, ale na lítáni kolem baráku a tahání po kapsách je asi větší/těžší než je třeba a tak začínám zvažovat tuhle hm51r Ruby https://www.kronium.cz/nabijeci-celovka-fenix-hm51r-ruby/prod_2070.html Čím si nejsem jistý je ta guma co drží svítilnu v poloze. Má te s tím někdo zkušenost? U té hl35 je natáčecí mechanizmus fajn.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    Od začátku roku používám tohle https://www.svitilny-fenix.cz/produkt/nabijeci-celovka-fenix-hl32r/ a rozhodně doporučuji. Lehká, má indikátor nabití, vydrží svitit dlouho, ideální edc čelovka. Jediná podstatná nevýhoda je že ovladací tlačítka jsou hodně citlivá a málo „schovaná“ v těle, občas se je podaří rozsvítit nechtě v batohu nebo kapse. Řešením je nějaké pouzdro nebo sumka. Škoda že nemají tužší chod.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    LACHAUER: fenix má na takové malé baterky jak máš ty v nabídce čelní popruh
    LACHAUER
    LACHAUER --- ---
    RATTKIN: AAA chci čistě kvůli velikosti, abych to moh tahat vždycky s sebou, bude to jen na občasné nouzové svícení když není nic jiného po ruce. Nevýhody AAA jsou mi jasné.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    LACHAUER: fénixy jsou drahé, ale vydrží. Dají se k tomu koupit i náhradní díly *včetně ztracených krytek)
    Já bych AAA nechtěl, nabíjecí jsou hrozně slabé a hned odejdou, radši bych doporučil AA, ale hmotnost, jo
    Teď budu snad mít na vyzkoušení Fenix Ruby, ta je na usb.
    LACHAUER
    LACHAUER --- ---
    Zdravím, sháním nějakou opravdu malou a lehkou edc ČELOVKU , tedy nejlépe něco na 1xAAA, případně USB dobíjecí.

Nosím s na klíčích LEDLENSER A3, která je skvělá, ale bohužel jen ruční, občas potřebuju volné ruce. Takže něco podobného, ale čelového (jo, je samozřejmě varianta pořídit si k tomu nějaký popruh na hlavu).

Zaujala mě třeba Fenix HL10, až na tu cenu teda
    Miniaturní čelovka Fenix HL 10 2016 – LED svítilny a čelovky Fenix
    https://www.svitilny-fenix.cz/produkt/celovka-fenix-hl-10-2016/
    JIKE
    JIKE --- ---
    VACA: I to dává smysl, můžeš regulovat intenzitu červeného světla + je to rozptylka.
    VACA
    VACA --- ---
    A nebo se vykašlat na červenou ledku jako takovou, a pořídit si nejakýho armyteka, nebo zebru ve warmwhite variantě. A udělat si k tomu nasazovací červenej filtr.

Ono to na první dobrou zní míň prakticky než mít zabudovanou extra samostatnou červenou led. Ale vezmeme-li v potaz nutnost proklikávat se 10-ti režimy pokaždý když chceme přepnout, +nutnost pamatovat si v jakym modu jsem ji vypnul.
    Tak je ve výsledku možná lepší mít červenej filtr. Člověk hmatem pozná jesti je nasazenej i v absolutní tmě, změna režimu červená/bílá je ve výsledku jednodušší a asi i rychlejší úkon. A jako bonus máš k dispozici víc intenzit červený, včetně tý "turbo".... :)

Třeba nějak na tenhle způsob:

Ale to je jen můj osobní pohled na věc.
    VACA
    VACA --- ---
    tak píšou že má teplotu mezi 5-6500k

To je docela studený, zdá se.

Takže klasickej nitecore v tomhle ohledu. Bohužel.

Tahle firma má vysokou úroveň kvality a celkem technologie. Rozhodně patřej k tomu lepšímu na trhu svítilen. I cenově..

Ale bohužel maj tendence do všeho cpát tu studenou bílou až do modra.
    Ono to "papírově" jakoby víc svítí, dostanou z toho větší čísla lumenů do datasheetu, než-li s warmwhite.
    Svym způsobem to víc svítí i pro oko. Ale potírá to barevnost osvětlovanýho prostoru. Věci tak ztrácej plasticitu, kontrasty mezi sebou, rozlišovací schopnost oka je prostě znatelně horší. Zejména pak pohybujeme-li se v přírodě, kde převládá zelená, hnědá, apod.

Je to bohužel takovej trend v honbě za více lumeny na obalu produktu.

Jsou ale výrobci který tohle chápou i z praktickýho hlediska a mají na výběr obě varianty stejnýho modelu. Nebo alespoň neutralwhite...

Ohledně teh režimů u týhle konkrétný nitecore čelovky ještě:
    Turbo > Hi > Mid > Low > Ultra-low > Auxiliary White Light > Auxiliary Red Light > Strobe > SOS > Beacon > Red Caution Light

Jestli se to řeší všechno tim jednim tlačítkem. Tak to je vážně smutek. Protože to znamená tu svítilnu nejdřív rozsvítit, a pak se postupně proklikat timhle všim balastem.
    Což mi teda přijde krajně nepraktický pro něko kdo vyžaduje červený světlo. Všichni víme proč se červený světlo používá. Nutnost rozsvítit čelovku nejdřív na "turbo" a pak se proklikat na červený světlo je tak trochu, ehm, nahovno žejo:D

Ona si asi bude pamatovat poslední režim. Ale stejně to znamená se pokaždý procyklovat tim všim, když potřebuješ změnit...

Čelovka u který se předpokládá využití červenýho osvětlení, by pro tohle měla mít samostatnej vypínač, nebo nějakej alternativní způsob jak se rozsvítit rovnou do červenýho režimu. Jinak to imho tak trochu postrádá ten význam. Myslet furt na to v jakym režimu jsme naposledy svítilnu vypnuli apod. To si pak člověk omylem blikne, a má "vyřešíno" :D
    VACA
    VACA --- ---
    HOBORG: hodně se mi líbí to krytí konektoru šroubovacim prstencem! To je super, ty gumový záslepky ve mě nikdy nebuděj důvěru, můžou se ochodit a přestat těsnit, ukroutit, ztratit..

Nitecore je dobra firma.
    Nijak detajlněji jsem tuhle konkrétní nestudoval, ale z obrázku, co bych já nezkousnul je to coolwhite studený namodralý světlo. To je do přírody prostě naprd.
    To bych spíš pochopil, kdyby byla coolwhite ta "čtecí" lampička na blízko, tam to tolik nevadí, a ten výkonnej do dálky mít warmwhite. Ale oni to udělali přesně naopak, zdá se.. chm

Už dřív sem po nitecorkách koukal, teda ručních. Dámoš má s tim magnetickym prstencem, funguje to naprosto geniálně. Žádný proklikávání se režimy, prostě dimmer od 0,1lumen až do maximálního výkonu, plynule. Pak tam jsou záskoky, přez který se dostanete do blikání, a červený barvy apod.. Každej ten režim pak má svůj záskok. Ale prstenec se prostě točí dokola, velmi jednoduchý intuitivní ovládání. Taky člověk snadno jednim pohybem nastaví svítilnu dřív než ji rozsvítí. Aby se třea neoslepil apod.
    Akorát bohužel tam jsou i pičoviny, jako třea blikání červená/modrá jakože "police mod". Uplná pičovina k ničemu. ALe vzhledem k tomu způsobu ovládání bych jim tohle ještě odpustil.

Ale to že je dělaj pouze s coolwhite primární led, to je pro mě prostě NO-GO.

K čemu je mi svítilna kerá svítí 250m, když tam pak vidim jen vyšisovanou rozplizlou placku bez hloubky a rozlišní detajlu.
    PROTIWEN
    PROTIWEN --- ---
    Jde-li o ovládání a červené světlo, je dobrá HL35 od Fenixu. Červené se zapíná samostatně stiskem a je docela silný. Je i vodotěsná do 2m a nárazuvzdorná do metru.
    Akorát má tedy slabší výkon a Číňani už její výrobu ukončili.
    SWIST
    SWIST --- ---
    HOBORG: Vypadá podobně jako Fenix HL60, ten má akorát jeden hlavní reflektor a 2 malé červené diody, na 18650 která se dá dobíjet uvnitř přes USB. Jsem s ní docela spokojený, tedy až na - pro mě trochu nelogické - ovládání.
    JIKE
    JIKE --- ---
    HOBORG: vypadá fakt SUPER!!!
    HOBORG
    HOBORG --- ---
    ANARCHY: no ja to vidim uplne stejne, jen doufam ze se naucim prepinat ty dva/tri rezimy co chci nejak rychle a zapamatuju si kde v ty sekvenci jsou
    ale fakt chci neco co to pod vodou zvladne, a vsechny co jsem nasel a maj zaroven cerveny svetlo jsou takhle prekombinovany :/
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    HOBORG: Vypada dobre, jen teda tech 11 modu je na mne uz strasne velky peklo - mam zkusenost, ze proste u kazde baterky co jsem kdy zatim mel, bez ohledu na to kolik modu to melo, tak jsem pouzil akorat nejnizsi, nejvyssi, a obcas neco mezi tim. K tomu uz bych pripocetl jen cervene svetlo, a to je vse, co ja osobne potrebuju, vsechno nad to je z meho pohledu spis zdrzujici a kontraproduktivni - ale samozrejme respektuju, ze kazdemu vyhovuje neco jineho....
    HOBORG
    HOBORG --- ---
    ANARCHY: ja jdu objednat tuhle, cerveny svetlo a IPx8. doufam ze v ty vode neco vydrzi :)
    https://www.fasttech.com/products/1602/10011686/9628758-authentic-nitecore-hc65-led-headlamp
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam