• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    KYTT
    KYTT --- ---
    Potřebuju dodat odvahu. Před měsícem sem koupil Lenovo ThinkPad Edge (intel i5, amd grafika, 4 gb ram). Byla tam samozřejmě pekelná OEM verze Win 7. Já sem zvyklej na Ubuntu, tak sem klasicky přes instalační cd zformátoval disk a nainstaloval Ubuntu 10.10 32bit. Všechno krásně fungovalo, nicméně za dva týdny mi přestaly fungovat některý hotkeys, uspávání do hibernace atp. Zkusil sem v panice tam nainstalovat zpátky Winy, ale byl tam stejnej problém. Pomohl až update BIOSu. Pak to opět fungovalo v pořádku na Winech i Ubuntu. Smazal sem opět milé Winy a týden spokojeně používal Ubuntu. A znova...Když se mi to stalo potřetí a update BIOSu už nebyl možný, odnes sem to do servisu. Prý byly smazané všechny ovladače a service partition. Udělali recovery a obnovili mi tovární nastavení disku. Teď to mám doma, ty OEM winy sou vskutku nepoužitelný a bojim se to zase zformátovat, abych to za týden nemusel nést do servisu...co teď? :)
    SAMGARR
    SAMGARR --- ---
    MXL: a dej vedet, jestli si to nejak rozumne rozchodil, me se to nepodarilo...2x do pul hodiny to padalo, obcas mrzlo, obcas nenaloadovalo track...
    KAERO
    KAERO --- ---
    MXL: zkus otevrit terminal, a spustit program z nej. obvykle to vypise vice informativnejsich hlasek. maji na svych strankach napsane jake ten program potrebuje zavislosti?
    BANANAS
    BANANAS --- ---
    také někdo nerozchodil aktualizaci oo na openoffice-3.2.1-r1? používám gentoo a je mi záhadou co blbne..nicméně doufám, že další aktualizace proběhne víc hladce..jinak se o to začnu zajímat více :-D
    BOD1E
    BOD1E --- ---
    OGLOKOOG: wicd ma vlastniho demona - najdes jej v /etc/rc.d/, jmenuje se asi wicd :) nebo wicd-server, ktery se spousti s rootovskymi privilegii a dela tu cernou praci, protoze obycejny user samo nemuze jen tak vypinat a zapinat sitovku :) A ten demon MUSI bezet. Pokud nebezi, tak si jej:

    a) nahod
    b) pridej at se startuje automaticky po startu - da se nastavit pohodlne v yastu

    Pokud bude problem pretrvavat, dej vedet a ja se mrknu jak to mam u sebe nastaveny. Heslo pro roota wicd klient po tobe chce prave proto aby nahodil toho demona.
    MACKIEE
    MACKIEE --- ---
    NYX: Diky moc!, to bylo presne to info co jsem potreboval! :) Akorat si tbych rekl, ze pri aktualizaci se to docela meni, treba u prohlizecu je to docela skok :)

    Zatim jedu stable verzi a kdyz nemusim tak to nemenim, ale treba u tech prohlizecu je to jinak ;)

    A kdyz bych chtel mit vice verzi jednoho programu, jde to take nejak jednoduse?
    OGLOKOOG
    OGLOKOOG --- ---
    MR_DAN: Já se to tím restartováním nepokoušel vyřešit, jenom jsem zkoušel, jestli se to chová pokaždé stejně.
    NYX
    NYX --- ---
    MACKIEE: jako dat tam novejsi verze programu nez jsou v tom tvem debianu? je asi par moznosti:

    1) backports - vybrane programy balickovane primo pro starsi verze debianu - http://backports.debian.org/
    2) instalovat vybrane veci z novejsi verze debianu (tj. treba veci z unstable/testing do stable apod) - http://tldp.org/LDP/LGNET/86/tougher.html#3.2
    3) rucne zkompilovat aktualni verze - i tady si muzes sam vytvorit balicek a ten nainstalovat

    tj. ani v jednom pripade nemusis nic konkretniho zalohovat, proste pak ten novy balicek odinstalujes a nainstalujes to zase ze stable apod.

    jestli mluvis skutecne jen o aktualizaci balicku v debianu v ramci stejne verze, tak tam nic neres a aktualizuj, ono se tam snad nic nemeni, jen se patchuji bezpecnostni chyby
    MXL
    MXL --- ---
    ...mam dotaz: nainstaloval jsem si v Kubuntu program Mixxx pomoci spravce balicku, ale kdyz ho chci otevrit, naskoci mi tabulka s kritickou ve zneni: kfilemodule(2603): ""CurrencyIntroducedDate" - conversion of "" to QDate failed" " (wrong format: expected 3 items, got 1)"

    Co presne mi chybi, jak mam postupovat, abych chybu odstranil?
    MACKIEE
    MACKIEE --- ---
    muzu jeste dalsi dotaz; vzdelavani v Linuxu me zacina bavit... ;)

    Rad bych aktualizoval nektere ze svych programu, ale popravde jsem to jeste moc nedelal, prestoze mam Debian uz rok :) Jak na to, abych se mohl eventuelne vratit zpet prosim?

    pouzivam synaptic, a tam pise kde vsude ma program soubory, ale vsechno asi zalohovat potreba nebude, ne?


    viz seznam souboru, co pise o balicku opera:
    /.
    /usr
    /usr/share
    /usr/share/opera
    /usr/share/opera/locale
    /usr/share/opera/locale/pl
    ... atd.
    /usr/bin
    /usr/bin/opera
    /usr/lib
    /usr/lib/opera
    /usr/lib/opera/plugins
    /usr/lib/opera/missingsyms.so
    /usr/lib/opera/spellcheck.so
    /usr/lib/opera/opera
    /usr/lib/opera/works
    /usr/lib/opera/operaplugincleaner
    /usr/lib/opera/operapluginwrapper
    /usr/lib/opera/operapluginwrapper-native
    /usr/lib/opera/operapluginwrapper-ia32-linux
    /etc
    /etc/operaprefs_fixed.ini
    /etc/operaprefs_default.ini


    mozna by stacilo prejmenovat ~/.opera a zkusit si do nove vytvoreneho .opera nakopirovat stare nastaveni? Chapu to spravne?
    MACKIEE
    MACKIEE --- ---
    KAERO: dik :) tusil jsem to, viva la linux :)
    KAERO
    KAERO --- ---
    MACKIEE: adresar .kde je taky v pohode, pokud pri obnove neprejdes na znacne novejsi verzi KDE. A to nejspis taky pojede. Zalohuj si to taky, a pokud by byly problemy, tak si dycky muzes obnovit jen ty nejdulezitejsi konfiguraky kde.
    MACKIEE
    MACKIEE --- ---
    NELDOR: DELVIT: No mate samozrejme pravdu, hodlam to rozhodne udelat, jen jak bude prilezitost! Ted mam pocitace dva, jeden linux (notebook na kterem pracuji) a stolni s winXP, kdyz neco potrebuji ve win (photoshop). Bohuzel si nemohu dovolit nemit win :(
    NELDOR
    NELDOR --- ---
    MACKIEE: Treba na jiny komp, na jiny disk, nebo do nejake virtualni masiny treba ;-). Ale pokud mas v ten zalohovaci proces duveru, nebo ti na tom systemu az tak nezalezi, tak klidne i cvicne smaz cely system a zkus to obnovit ;-).
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    MACKIEE: myslim, ze to co Neldor napsal je to nejdulezitejsi v celem zalohovacim procesu a cast na kterou se casto zapomina .].

    Zkus treba mit 2 disky z nichz jeden muzes vzdy smazat a vyzkouset si to ;).
    MACKIEE
    MACKIEE --- ---
    NELDOR: Myslis, neco jako, ze bych si cvicne smazal cely system a zkusil to znovu? :)))

    No mam v planu zkusit dat linux i na jiny pocitac a zjistit, kolik casu usetrim, kdyz budu mit nastaveni programu apod.
    NELDOR
    NELDOR --- ---
    MACKIEE: Btw, vzdycky kdyz zavadis novy zalohovaci proces, je dobre vyzkouset si i obnovu, abys vedel, ze mas zazalohovane vsechno a vis, co s tim mas delat ;-)
    MACKIEE
    MACKIEE --- ---
    GILHAD: NELDOR: Skvely, dpkg --get-selections > zalozni_soubor.txt funguje. Zazalohoval jsem si to i s instrukcemi ;) Diky!
    NELDOR
    NELDOR --- ---
    GILHAD: Na Debianu a timpadem asi i Ubuntu a jinych odvozeninach se to tusim da delat pomoci "dpkg --get-selections > zalozni_soubor.txt", soubor zalozni_soubor.txt se pak zazalohuje, a pri obnove resp. re/installci se pak ten soubor obnovi na novy/reinstalovany system a pusti se "dpkg --set-selections < zalozni_soubor.txt" a pak "apt-get dselect-upgrade"
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ERRTU: jasne, vpohode, ale stejne dobry to tu mit, treba se to bude priste hodit nekomu dalsimu :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam