• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    LIQUIDEYED
    LIQUIDEYED --- ---
    MACKIEE: kompilace?
    MACKIEE
    MACKIEE --- ---
    Pardon, ze zase otravuji, ale Google neni schopen mi dat adekvatni vysledky :(

    Jak v Linuxu (debian/kde) nainstaluji vice verzi stejneho programu, je nejaky alespon trochu jednoduchy postup, jak na to prosim?
    NELDOR
    NELDOR --- ---
    SPYYDY: Jeste se zkus mrknout zda se v tom BIOSu neda nastavit zpusob jakym ma pristupova k USB Mass Storage zarizenim. Tusim ze tam byvaji volby jako disk, disketovka, ci cd/dvd mechanika, nebo mozna obecne Removable Device.
    STEFAN
    STEFAN --- ---
    SPYYDY: zkus něco z tohodle:
    1) vypal CD na nižší rychlosti
    2) zkontroluj, že partišna na USB flashce je nastavena s boot flagem

    Tohle mi vždy zabralo, když byl "problém" ;-))
    JTP
    JTP --- ---
    SPYYDY: Jestli to má málo RAM, LiveCD tam nerozjedeš. Pak je lepší instalovat z příkazové řádky z alternativního CD (musí se stáhnout).
    Nebo může zlobit acpi nebo apic. Pak zkus zadat při startu z CD parametry acpi=oldboot, příp. noapic.
    Viz popis na https://help.ubuntu.com/community/BootOptions
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    GILHAD:
    Tak jsem to (nejak) vyresil - pro dnesek to funguje a uvidime, jak dal, ale snad taky :)

    Pridal jsem do /etc/conf.d/net nasledujici radek:

    mtu_eth0=1000

    a restartoval net.eth0

    Ted uz se kopirovat da a vse se chova rozumne (aspon na prvni pohled). Cilovy pocitac pouziva male packety, sshd na nem to pozna a nahlasi scp-cku a prez sit to proleze. (IMHO se neco zmenilo na tom NATu, co nemam pod kontrolou, ale cert vi. Hlavni je, ze to ted funguje a daji se prenaset data rozumne)
    SPYYDY
    SPYYDY --- ---
    ADITU: Je to 2GB, každopádně mám určitě v plánu zkusit jinou, to mě napadlo, jen jsem se nemohl teď k žádný dostat, ale díky ti moc.)
    ADITU
    ADITU --- ---
    SPYYDY: u mne pri bootovani z flashky byl problem nekolikrat ve velikosti, osvedcila se mi nejvic 2GB. vetsi na moji sunce delala problemy. mas moznost udelat bootovaci z nejaky jiny? jestli jo, zkus
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    Mam problem s jednim z mnoha pocitacu (ostatni chodi bezchybne):
    Kdyz na nej chci neco poslat prez ssh/scp, tak jakmile to je vic nez asi jedno kilo, tak to zatuhne a prestane reagovat, vysledny soubor se vytvori s nulovou delkou a prenos stoji.

    Kdyz se na nej sshcknu a zkusim tahat (misto tlacit), tak naprosto bez problemu klidne i megabyty (s rychlosti kolem 300kB/s plus minus autobus).

    cili
    A$ scp neco.tar B:
    nejde pro neco.tar > 1kB
    B$ scp A:neco.tar .
    jde pro jakoukoliv velikost

    Nema nekdo nejaky napad?
    SPYYDY
    SPYYDY --- ---
    Asi částečně OT, ale tak přece jen:
    Prosim vás, mám problém s jednim pc, je to taková kancelářská kraksna (specifikace podle mě netřeba udávat) a chci tam nahodit ubuntu místo oken, jenže mám problém s bootovánim z instalačního cd/usb. Nejdřív jsem se o to pokoušel z cd-čka, v tom případě jsem se sice dostal k základnímu menu(vyzkoušet ubuntu, naistalovat ubuntu, etc.), ale po zvolení jakýkoliv z možností se zobrazí ubuntu logo a nic se neděje (mechanika ani HDD nepracujou).
    Když jsem vytvořil spouštěcí disk z usb flashky přes unetbootin a nastavil v biosu automatickej boot z usb a v pořadí boot devices jsem dal usb na první místo, nedostalo se mi ničeho jinýho než pouhýho "boot error".

    Z toho cd jsem už ubuntu instaloval, takže to je v pořádku, bios jsem aktualizoval, takže vážně nevim, co by to mohlo být. Na netu jsem našel dost lidí s podobnym problémem, ale ve většine případů nebylo zřejmý, jak to vyřešili, a nebo jsem tomu, jak to vyřešili, nerozumel.)
    HARPER
    HARPER --- ---
    mam ted edge 11 a strasne trapeni ... viz ubu ntu diskuze. ale davat to pryc nechci, nevim o nicem parametrove podobnem za stejnou cenu...takz je to cellkem nova platforma, doufam ze se to updatama zlepsi...
    KYTT
    KYTT --- ---
    MR_DAN: Dík za ten splash, měl sem to v plánu časem najít :)

    Slyšel sem na ATI grafárny pod Linuxem dost zlýho, ale zrovna u tohohle modelu to podle for vypadalo ok, krom problému s instalací 64 bit verze. Uvidíme, pokud se to bude opakovat, tak to asi se ztrátou prodám a zakoupim nějakej System 76 :)
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    KYTT: osklivy splash se da vyresit, ale s uspavanim do pameti a na disk mam prave s ATi grafarnama jen ty nejhorsi zkusenosti :-/
    KYTT
    KYTT --- ---
    MR_DAN: Tak sem nechal Lenovo recovery a jakousi SYSTEM_DRV partitiony a do zbytku nainstalovat Ubuntu a 16GB swap.

    Jj je tam ATI Mobility Radeon HD5145 s 512 MB vlastní paměti...ale nebyly s ní vážnější problémy krom hnusnýho splash screenu :)

    Uvidíme, teď to funguje zase dobře, tak uvidíme jestli to tak zůstane.

    Mimochodem UltraNav driver pro můj Synaptics touchpad na Linuxu a na Widlích. To je jako nebe a dudy. Nejenže je na tom na Widlích otřesnej multitouch, ale ani takovej základ jako scrollování po pravý straně nefungovalo ani trochu příjemně. Na Linuxu je to úplně jiná user experience :)
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    KYTT: ja bych rekl, ze ta systemova bude Lenovo recovery - tam bude instalace widli a vseho, ale tak nejlepsi bude, kdyz bootnes Live CD a podivas se na vlastni oci

    ale s tou hybernaci je to divny .. je to s AMD grafarnou, co?
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    KYTT: no systemovou nejen nemaz, ale nastav ji na hidden ;).
    KYTT
    KYTT --- ---
    MR_DAN: ok moc děkuju, takže když tam teď mám 3 partitiony...jednu 480gb kde je vlastní systém, druhou 10gb kde je Lenovo recovery a třetí asi 4gb, kde nevim co je, což bude zřejmě ta systemova partition....tak mám rozdělit tu hlavní velkou na swap a ext4 kam nainstaluju ubuntu a tz další dvě nechat bejt? :)
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    KYTT: tu systemovou partitionu nemaz, ta se ti muze casem hodit a tolik mista ti z disku neukousne...
    STEFAN
    STEFAN --- ---
    KYTT: nemám tušení, jestli se obsah ramky při hybernaci do swapu komprimuje či ne, ale nejspíše ne, tudíž bych předpokládal, že pokud chceš hybernovat úspěšně, měl bys mít swap stejný nebo větší než máš ram.. Já to tak mám na všech systémech.
    KYTT
    KYTT --- ---
    Mám pocit, že mi to vždycky začlo blbnout po probuzení z hibernace(i když to předtim xkrát fungovalo ok). Napadlo mě, asi je to blbost, zvětšit swap partition tak, aby byla větší než je kapacita RAM?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam