• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    KYTT: tu systemovou partitionu nemaz, ta se ti muze casem hodit a tolik mista ti z disku neukousne...
    STEFAN
    STEFAN --- ---
    KYTT: nemám tušení, jestli se obsah ramky při hybernaci do swapu komprimuje či ne, ale nejspíše ne, tudíž bych předpokládal, že pokud chceš hybernovat úspěšně, měl bys mít swap stejný nebo větší než máš ram.. Já to tak mám na všech systémech.
    KYTT
    KYTT --- ---
    Mám pocit, že mi to vždycky začlo blbnout po probuzení z hibernace(i když to předtim xkrát fungovalo ok). Napadlo mě, asi je to blbost, zvětšit swap partition tak, aby byla větší než je kapacita RAM?
    KYTT
    KYTT --- ---
    Potřebuju dodat odvahu. Před měsícem sem koupil Lenovo ThinkPad Edge (intel i5, amd grafika, 4 gb ram). Byla tam samozřejmě pekelná OEM verze Win 7. Já sem zvyklej na Ubuntu, tak sem klasicky přes instalační cd zformátoval disk a nainstaloval Ubuntu 10.10 32bit. Všechno krásně fungovalo, nicméně za dva týdny mi přestaly fungovat některý hotkeys, uspávání do hibernace atp. Zkusil sem v panice tam nainstalovat zpátky Winy, ale byl tam stejnej problém. Pomohl až update BIOSu. Pak to opět fungovalo v pořádku na Winech i Ubuntu. Smazal sem opět milé Winy a týden spokojeně používal Ubuntu. A znova...Když se mi to stalo potřetí a update BIOSu už nebyl možný, odnes sem to do servisu. Prý byly smazané všechny ovladače a service partition. Udělali recovery a obnovili mi tovární nastavení disku. Teď to mám doma, ty OEM winy sou vskutku nepoužitelný a bojim se to zase zformátovat, abych to za týden nemusel nést do servisu...co teď? :)
    SAMGARR
    SAMGARR --- ---
    MXL: a dej vedet, jestli si to nejak rozumne rozchodil, me se to nepodarilo...2x do pul hodiny to padalo, obcas mrzlo, obcas nenaloadovalo track...
    KAERO
    KAERO --- ---
    MXL: zkus otevrit terminal, a spustit program z nej. obvykle to vypise vice informativnejsich hlasek. maji na svych strankach napsane jake ten program potrebuje zavislosti?
    BANANAS
    BANANAS --- ---
    také někdo nerozchodil aktualizaci oo na openoffice-3.2.1-r1? používám gentoo a je mi záhadou co blbne..nicméně doufám, že další aktualizace proběhne víc hladce..jinak se o to začnu zajímat více :-D
    BOD1E
    BOD1E --- ---
    OGLOKOOG: wicd ma vlastniho demona - najdes jej v /etc/rc.d/, jmenuje se asi wicd :) nebo wicd-server, ktery se spousti s rootovskymi privilegii a dela tu cernou praci, protoze obycejny user samo nemuze jen tak vypinat a zapinat sitovku :) A ten demon MUSI bezet. Pokud nebezi, tak si jej:

    a) nahod
    b) pridej at se startuje automaticky po startu - da se nastavit pohodlne v yastu

    Pokud bude problem pretrvavat, dej vedet a ja se mrknu jak to mam u sebe nastaveny. Heslo pro roota wicd klient po tobe chce prave proto aby nahodil toho demona.
    MACKIEE
    MACKIEE --- ---
    NYX: Diky moc!, to bylo presne to info co jsem potreboval! :) Akorat si tbych rekl, ze pri aktualizaci se to docela meni, treba u prohlizecu je to docela skok :)

    Zatim jedu stable verzi a kdyz nemusim tak to nemenim, ale treba u tech prohlizecu je to jinak ;)

    A kdyz bych chtel mit vice verzi jednoho programu, jde to take nejak jednoduse?
    OGLOKOOG
    OGLOKOOG --- ---
    MR_DAN: Já se to tím restartováním nepokoušel vyřešit, jenom jsem zkoušel, jestli se to chová pokaždé stejně.
    NYX
    NYX --- ---
    MACKIEE: jako dat tam novejsi verze programu nez jsou v tom tvem debianu? je asi par moznosti:

    1) backports - vybrane programy balickovane primo pro starsi verze debianu - http://backports.debian.org/
    2) instalovat vybrane veci z novejsi verze debianu (tj. treba veci z unstable/testing do stable apod) - http://tldp.org/LDP/LGNET/86/tougher.html#3.2
    3) rucne zkompilovat aktualni verze - i tady si muzes sam vytvorit balicek a ten nainstalovat

    tj. ani v jednom pripade nemusis nic konkretniho zalohovat, proste pak ten novy balicek odinstalujes a nainstalujes to zase ze stable apod.

    jestli mluvis skutecne jen o aktualizaci balicku v debianu v ramci stejne verze, tak tam nic neres a aktualizuj, ono se tam snad nic nemeni, jen se patchuji bezpecnostni chyby
    MXL
    MXL --- ---
    ...mam dotaz: nainstaloval jsem si v Kubuntu program Mixxx pomoci spravce balicku, ale kdyz ho chci otevrit, naskoci mi tabulka s kritickou ve zneni: kfilemodule(2603): ""CurrencyIntroducedDate" - conversion of "" to QDate failed" " (wrong format: expected 3 items, got 1)"

    Co presne mi chybi, jak mam postupovat, abych chybu odstranil?
    MACKIEE
    MACKIEE --- ---
    muzu jeste dalsi dotaz; vzdelavani v Linuxu me zacina bavit... ;)

    Rad bych aktualizoval nektere ze svych programu, ale popravde jsem to jeste moc nedelal, prestoze mam Debian uz rok :) Jak na to, abych se mohl eventuelne vratit zpet prosim?

    pouzivam synaptic, a tam pise kde vsude ma program soubory, ale vsechno asi zalohovat potreba nebude, ne?


    viz seznam souboru, co pise o balicku opera:
    /.
    /usr
    /usr/share
    /usr/share/opera
    /usr/share/opera/locale
    /usr/share/opera/locale/pl
    ... atd.
    /usr/bin
    /usr/bin/opera
    /usr/lib
    /usr/lib/opera
    /usr/lib/opera/plugins
    /usr/lib/opera/missingsyms.so
    /usr/lib/opera/spellcheck.so
    /usr/lib/opera/opera
    /usr/lib/opera/works
    /usr/lib/opera/operaplugincleaner
    /usr/lib/opera/operapluginwrapper
    /usr/lib/opera/operapluginwrapper-native
    /usr/lib/opera/operapluginwrapper-ia32-linux
    /etc
    /etc/operaprefs_fixed.ini
    /etc/operaprefs_default.ini


    mozna by stacilo prejmenovat ~/.opera a zkusit si do nove vytvoreneho .opera nakopirovat stare nastaveni? Chapu to spravne?
    MACKIEE
    MACKIEE --- ---
    KAERO: dik :) tusil jsem to, viva la linux :)
    KAERO
    KAERO --- ---
    MACKIEE: adresar .kde je taky v pohode, pokud pri obnove neprejdes na znacne novejsi verzi KDE. A to nejspis taky pojede. Zalohuj si to taky, a pokud by byly problemy, tak si dycky muzes obnovit jen ty nejdulezitejsi konfiguraky kde.
    MACKIEE
    MACKIEE --- ---
    NELDOR: DELVIT: No mate samozrejme pravdu, hodlam to rozhodne udelat, jen jak bude prilezitost! Ted mam pocitace dva, jeden linux (notebook na kterem pracuji) a stolni s winXP, kdyz neco potrebuji ve win (photoshop). Bohuzel si nemohu dovolit nemit win :(
    NELDOR
    NELDOR --- ---
    MACKIEE: Treba na jiny komp, na jiny disk, nebo do nejake virtualni masiny treba ;-). Ale pokud mas v ten zalohovaci proces duveru, nebo ti na tom systemu az tak nezalezi, tak klidne i cvicne smaz cely system a zkus to obnovit ;-).
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    MACKIEE: myslim, ze to co Neldor napsal je to nejdulezitejsi v celem zalohovacim procesu a cast na kterou se casto zapomina .].

    Zkus treba mit 2 disky z nichz jeden muzes vzdy smazat a vyzkouset si to ;).
    MACKIEE
    MACKIEE --- ---
    NELDOR: Myslis, neco jako, ze bych si cvicne smazal cely system a zkusil to znovu? :)))

    No mam v planu zkusit dat linux i na jiny pocitac a zjistit, kolik casu usetrim, kdyz budu mit nastaveni programu apod.
    NELDOR
    NELDOR --- ---
    MACKIEE: Btw, vzdycky kdyz zavadis novy zalohovaci proces, je dobre vyzkouset si i obnovu, abys vedel, ze mas zazalohovane vsechno a vis, co s tim mas delat ;-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam