• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

    Jak se správně ptát:

    1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    RADICETA
    RADICETA --- ---
    VYHULENY_UFO: Jojo, LXDE samo znám, akorát jsem si zvykl si ty konfiguráky psát sám tak jak mi to vyhovuje, tak netahám předkonfigurovaný balík, ale zbastlím to na místě. Mimoto, teď jsem v xmonadu, ale začátečníkovi bych ho asi fakt nedoporučil :)
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    VYHULENY_UFO: Ok :-)


    RADICETA: Takže stačí si při startu ubuntu vybrat to "sezení" s (cokoliv)boxem?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    RADICETA: http://lxde.org/


    CHEVALIER: bohuzel mam takovy pocit, ze se budes muset smirit s tim, ze anglictina je takovy univerzalni IT jazyk.
    RADICETA
    RADICETA --- ---
    CHEVALIER: Jestli potřebuješ odlehčit počítači při výkonu, tak poslat do kytek alcelerované prostředí je dobrý nápad. Když použiješ sezení s jiným správcem oken, jiným správcem souborů (ať ti to tam nautilus zase nenatahá) a zbavíš se balastu, co si Gnome tahá při startu, výkonu to jen prospěje. Za window managery doporučuju [cokoliv]box, které nejsou pro konfiguraci až tak nepřehledné (flux má proti open navíc už svůj panel). Jako správce souborů pcmanfm nebo rovnou mc a na spouštění gmrun. Já se takhle vešel do 150M v RAM.
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    Teda jako vím, že si lze vybrat "sezení". Teď jde ale taky o to, jestli se změní výkon...
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    VYHULENY_UFO: Moje angličtina je špatná a překladač to neveme... Co tam, v kostce, je?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO: ale to uz pak budes mit lepsi vyzkouset treba xfce.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    CHEVALIER: ;-)

    Help:Using Openbox in GNOME - Openbox
    http://openbox.org/wiki/Help:GNOME/Openbox
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    CHEVALIER: uprimne, najdi si jedno distro se kterym si budes hrat. dve distra fakt nepotrebujes. a k tomu maximalne dualboot s windows, ale pokud nehrajes hry anebo nedelas profi grafiku, tak ti na widle bohapuste postaci virtualbox bo vmware.

    $HOME je mozne prenaset mezi ruznymi *nix systemy, staci ho exportovat napriklad pres NFS. V podstate obdobne stejne jako mas ve windows cestovni profil. (coz znamena, at si prihlasis kde se prihlasis, vzdy se ti pripoji tvuj jediny home. akorat sranda samozrejme nastane, pokud mas pomalou konektivitu (klasicky notebookari pripojeni vpnkou pres cdma/umts s hodne velkym domovskym adresarem, kde maji treba filmy :)).
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    Třeba bude stačit alternovat Gnome a Openbox...
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    Tak mně bude stačit stejný swap. Dokonce jsem někde četl, že při dualbootu se lze nějak namountovat na swap file WinXP... Jde mi o to, že na netu se píše, že ubuntu s každou novou verzí je pomalejší a Arch linux že je rychlý. Pokud by ovšem pro "rychlou seanci" stačilo zvolit jiné prostředí, než je gnome, pak by mi ti stačilo...
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    No, ona rychlost je funkci nejen mereneho programu, ale i vsech "chytrych bazmeku a automounteru" co bezi paralelne s nim a casto i volne pameti. Takze mit jedno preplacane prostredi pro "uzivatele" a jeden holy system "pro vypocty" muze mit obcas opravneni :)
    PANTARIL
    PANTARIL --- ---
    /home mezi ruznymi unix systemy jde sdilet celkem bez problemu, ve skole na fi.muni jsme meli kazdy jeden /home a sdileli jsme jej mezi linuxy, freebsd, irix atd.

    Daval bych si akorat pozor, abych mel v obou distribucich pokud mozno stejne verze programu, pokud budu mit na archlinuxu novejsi verzi a v ubuntu starsi, tak ta starsi verze si nemusi poradit s konfigurakem z novejsi.

    Ale hlavne mi prijde zbytecne instalovat archlinux jen kvuli "rychlosti". Spravne nastavene ubuntu nemuze byt imo o moc pomalejsi.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    Jak rikam, zalezi na pristupu a zkusenostech - ale IMHO na urovni konfiguraku nemusim mit uplne stejne verze na to, aby to chodilo, takze vetsinu casu by to melo nejak samo a resit bych musel jen kdyz ty zmeny budou moc velke a ja budu kazdou nohou jinde (coz klidne nekdo muze prejit s tim ze "tak ted budu tak mesic pouzivat jen jeden system a mezitim se to samo srovna")

    Proste fakt zalezi na tom, co si od toho kdo slibuje a co s tim chce delat. Neni jen jeden jediny mozny pristup.

    (Gentoo ma updaty denne. Znam lidi, co maji par let starou verzi a jsou spokojeni. Ano, i takovi se najdou)
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    hlavne jak chces udrzovat stejny verze programu na obou systemech, kdyz zalezi na package maintainerech kazde z distribuci, kdy udelaji update daneho balicku a kdy ne, jestli to bude rebase na vyssi verzi atd.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    GILHAD: no to synchronizovani se stejne po nejakem case rozjede. Bude hodne tezke udrzovat vsechny knihovny a vsechny zavistlosti ve stejnych verzich (ktere mohou potrebovat konfiguraky). Takze mozna pri nejake jednodussi instalaci by to slo, ale pri nejake komplexni bych to nechtel absolvovat ani za nic :). Stejne clovek pouziva vetsinou jeden system a ty dalsi ma bud na hrani nebo zalohu, kdyz se neco rozbije.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    DELVIT: Pokud jsi pohodar a chces mit stejne prostredi vsude, tak je to naopak cesta jak na to. Vetsinou to projde a opravit obcas par drobnosti je mensi opruz, nez synchronizovat dva ruzne systemy a pak se stejne vztekat, ze jsi nejake nastaveni zapomel udelat i v tom druhem.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    GILHAD: t.j. hodne prace a prakticky zadny uzitek - proto bych to bral jako nepouzitelnou variantu. Kolik se usetri mista kdyz budou 2 home a v nem ruzne konfiguraky a ruzne verze - myslim, ze pomerne minimalne. Pokud nemas hodne volneho casu, tak bych tento postup moc nedoporucoval. Pokud mas - hura do toho :) (samo reakce na CHEVALIER: )
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    CHEVALIER: Samozrejme se to udelat da, neni to zadny problem. Proste jak Ubuntu, tak Arch Linuxy nastavis v /etc/fstab prislusne zaznamy.

    Linuxove distribuce se vetsinou lisi zejmena balickovacim systemem (cili jak systemu rict, co ma nainstalovat a co se povazuje za bezny spolecny zaklad) a defaultnimi nastavenimi (kdyz instalujes neco noveho, zda to bude modre, nebo hnede). Ale jednotlive programy (pokud jsou ve stejne verzi) by mely byt stejne. A zejmena jejich konfiguraky by mely mit stejnou syntaxi a moznosti. Takze pokud budes mit v obou systemech nainstalovany programy ve stejne verzi, tak by to melo jit snadno a nic by si nemelo stezovat. Defaulty te vlastne nezajimaji, jakmile je prepises, tak plati nova hodnota (proc by Ubuntu nemohlo byt treba blede zelene, ze)

    Dale pak treba vzit v uvahu, ze i pri zmene verze ten program stejne precte a pouzije spravne konfiguraky starsi, takze by to melo vetsinou jit i kdyz se ty verze nebudou lisit prilis.

    Jine problemy ale muzou vzniknout pokud na tech systemech budes mit nainstalovane ruzne sady programu a konfigurace jednoho se bude odkazovat na programy, ktere jsi v tom druhem nenainstaloval (napr. defaultni prohlizec obrazku a podobne "asociace souboru"). Ale to bys mel vychytat pomerne rychle a resi se to jednoduse doinstalovanim tech chybejicich i na tom druhem systemu.

    Takze pokud se nebojis si trochu hrat, tak bys to mel zvladnout a velmi rychle privest do pouzitelneho stavu (pricemz zaseky, nez to tam dovedes, by nemely byt nijak tragicke, par chybovych hlasek clovek prezije, zakladni system by mel fungovat porad).

    Na druhou stranu to znamena pri kazdem updatu but trochu riskovat, nebo udelat uplne stejny update na obou systemech, pricemz ale ty systemy asi nebudou samy chtit updatovat samovolna na stejnou verzi (jeden bude trochu rychleji sledovat zmeny, druhy bude vic konzervativni). Takze pri updatech se bud poperes s balickovacim systemem a vnutis mu svou vuli, nebo budes doufat, ze se konfiguraky nezmenily a znamenaji stale totez.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    CHEVALIER: ano nejlepší řešením je vyčleněný diskový oddíl na data. Záleží na co to přesně budeš potřebovat. Pokud chceš výměnu dat mezi windows a linuxem doporučuji zvážit, kde budeš provozovat náročnější diskové operace.

    Doporučuji tedy dát takový filesystém, který bude přirozený pro daný OS, kde budeš mít náročenější diskové operace - t.j. Windows (NTFS), linux (ext4) (ext4 lze mountnout (připojit) jako ext3 či ext2).
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    ADMIX: Ehm... v češtině mi toho moc neřekl... :-))) Ale děkuji.
    ADMIX
    ADMIX --- ---
    CHEVALIER:
    Extent (file systems) - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Extent_(file_systems)
    ext4 - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Ext4#Features
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam