• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

    Jak se správně ptát:

    1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    RATTKIN:
    RAGUN: Avidemux také používám a pokud to má být placka, tak DeVeDe. Uděláš s ním jednoduše kapitoly, menu a podobné věci. Konverzi dělá také.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    RAGUN: Já na tyhle věci používám avidemux. A) použij crop ale pak to nebude bestratové, ale kvalita by neměla moc trpět, pokud použiješ x.264
    RAGUN
    RAGUN --- ---
    mam mp4 soubory, potreboval bych
    a) zmenit ratio z 4:3 na 16:9
    b) "zkonvertovat" nejlepe bezztratove do avi
    c) finalne je pak spojit (na poradi nezalezi, at uz avi nebo predtim mp4)
    ve videu jsem naprosta lama
    diky
    RDVN
    RDVN --- ---
    BEJKARNA: skus logovat niekam do siete, netconsole+syslog. ak to nieco zaloguje pred tym ako to uplne vytuhne, tak to tam najdes.
    BEJKARNA
    BEJKARNA --- ---
    Mam ubuntu server 10.04 bezi na nem jenom ftp a apache. na ftp obcas IP kamera nahraje obrazek. Po case (cca den) prestane pocitac naprosto reagovat. Nejde web, nejde ftp, nejde ssh. Kdyz pripojim monitor nevidim nic. V kern.log je posledni zprava z doby kdy to bootovalo. Tam proste nevidim nic. Nevedel by prosim nekdo kde hledat co se deje spatne? Dik za kazdej napad.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    JIRRA: pravdepodobne ma spatne nastaveny framebuffer rozliseni. Jak rikal PUNKREASS: najdes si vga=(nejake cislo) v grubu a vymazes to a pojedes v textovem rezimu.
    PUNKREASS
    PUNKREASS --- ---
    JIRRA: Vypni si grafiku v grubu. Uz nevim presne, jak sem to delal ja, ale vygooglis to snadno.
    JIRRA
    JIRRA --- ---
    zdravim , mam problem s jednim pc , bezi na ubuntu 8.10 a kdyz se primo na tom PC ten clovek ktery na nem pracuje hodi do jakekoli konzole (f1 - f6) , tak misto prikazoveho radku ma jen cernou obrazovku nebo mu tam pry behaji nejake bile cary , Xko ale bezi normalne bez nejakych chyb , pres sshcko s tim ale pracuju normalne , nejaka idea v cem by to mohlo byt?
    SAMGARR
    SAMGARR --- ---
    Pouzivate nekdo Teamviewer? S posledni verzi pro windows se ta moje linuxova nechce bavit, zepta se jestli chci upgradovat na nejnovejsi verzi ale v ton dialogovem okne je jen tlaciko "no" :D Rucni upgrade nepomaha.
    HEINZZ
    HEINZZ --- ---
    HEINZZ: Tak uzavřeno. nakonec sem postupoval podle návodu TADY a místo b43 driveru používám ndiswrapper. nechci bejt předčasnej optimista ale změna naprosto zásadní, disconnecty zatim žádný, jede to na plnou rychlost, 0% packet loss na bránu, prostě spokojenost... a aspoň sem se rovnou trošku naučil jak funguje správa síťovejch zařízení v linuxu.. = )
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    firmware se podivej v /lib/firmware
    nebo si dej rmmod a modprobe toho modulu a pak se podivej na dmesg, nebo do logu
    konkretnejsi nejak moc nejt nemuzu, pac sem tu kartu mel jen chvili a TAKNEJAK fungovala
    HEINZZ
    HEINZZ --- ---
    CHOROBA: tenhle článek mi neříká nic novýho, v zásadě přesně ty kroky co tam sou popisovaný sem udělal....
    CHOROBA: mohl bys bejt konkrétnější? vomrd ve smyslu "udělal sem to co je v tom článku a jede mi to" ? nebo nějaký další kroky?
    QWWERTY: linux mint mám, pokud sem dobře pochopil všechny guidy na internetech tak sudo apt-get b43-fwcuter sudo apt-get firmware -b43-installer provedlo přesně to co říkáš, tzn firmware update na kartě. teď by měla fungovat s tim driverem b43 vpohodě, leč není tomu tak.

    Napadá vás jak zjistit verzi firmware v tý kartě? internety neporadily.. = /

    opravdu nevim co jinýho mám udělat, všechny internety jenom opakují to samý dokola...
    dneska vyzkouším ndiswrapper a taky boot z winPE abych měl jistotu že ta karta na týhle konkrétní síťi funguje, a pak už opravdu netušim. a upřímně sem z toho už docela dost rozladěnej.. = /
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    hehe
    Broadcom 43xx - Gentoo Linux Wiki
    http://en.gentoo-wiki.com/wiki/Broadcom_43xx
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    pod gentoo jela taky bez problemu, ale nainstalit to byl taky vomrd
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    ERGOSUM: pes je zakopanej v broadcomu (měl sem ho v Dellu)
    pokud si ještě pamatuju, tak musíš stáhnout drivery, vysekat z nich firmware (přes ten fwcutter), nahrát ho do karty a teprv pak se s ní dá komunikovat
    (= ano, uživatel si do zařízení musi sám nahrát fw, aby ho mohl používat)

    třeba Mint si k tomu našel a rozjel drivery na pár kliknutí, ale rozjet to sám pod jinym systémem se mi snad nikdy nepovedlo - to už prostě bylo snažší bg kartu vytáhnout a za 8$ pořídit abgn Atheros, kterej fungoval všude out of box :)
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    HEINZZ: Já nevím mě WiFi vždycky fungovalo tak nějak samo. Zkusil bych nějakou live distribuci (na opravy a testování používám Puppy) a pokud to neprojde tak bych si půjčil USB WiFi adaptér, případně připojil WiFi router přes kabel a ladil tam. Prostě rozdělit problém a hledat kde je zakopaný pes.
    HEINZZ
    HEINZZ --- ---
    Hola, mám problém (kterej v ubuntu auditku zapadl bez odezvy)..

    Mám starší NTB HP530 a na něm linux mint 12 a k tomu problémy s wifi.
    Broadcom BCM4311 b/g adaptér, po instalaci nefungoval (unclaimed), následoval jsem nějaký návody na internatu a dostal se k tomu že:

    1) přez package manager uninstall bcm-kernel-source
    2) sudo apt-get b43-fwcuterr
    3) sudo apt-get firmware -b43-installer
    4) zakomentovat v blacklist.conf bcm43xx modul

    karta mi teď běží, připojí se k wifi, spojení přežije flood ping na bránu (4% packet loss, v normě řekbych. = ), dostanu se ven na web.. ale spojení je šíleně nestabilní, odpojuje se (nejen) při zátěži (např download update packages), občas reconnect během okamžiku, občas smyčka kdy se dokola ptá na klíč k síti a nepřipojí se. překvapivě pomůže restart (hehe pane DANe = ) ale jenom k obnovení připojení, kvalita se nezlepší...

    lspci -v mi říká že používá modul ssb a "kernel driver in use: b43-pci-bridge"
    lsmod | grep b43 : modul 'b43', ten je používanej modulama mac80211, cfg 80211 a ssb..

    Zkoušel sem notebook na dvou dalších různejch wifi sítích, na jedný lepší stabilita ale stejně disconnect při pokusnym stažení 2GB iso, na druhý překvapivě žádnej problém, několik hodin naprosto na jedničku (pravda byl sem na ní jedinej klient..)..

    proscanoval sem si okolní sítě kterejch je strašněj kotel a kanál (#7) se mnou sdílí jedna další, bohužel nemám přístup k APčku takže ho nemůžu vyskoušet změnit, ale tři další notebooky na tý samýá síti fungujou naprosto bez problémů (i co se třeba torrentů týče)... = / signál quality mi říká 59/70, signal strenght -51dbm (ta další síť na stejnym kanálu má 29/70, -81dbm), ale upřímně si tyhle čísla neumim vyložit...

    snad je popis dost vyčerpávající, budu vděčnej za jakoukoliv radu!!! = )
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    NELDOR: No to jsem psal, ono stačí mít konfiguráky apache v korektním pořadí a dát * VirtualHost.
    NELDOR
    NELDOR --- ---
    PELDA: Jako nejcistsi reseni se mi teda jevi prohlasit jednu z tech domen jako hlavni, ty udelat plnohodnotny site-specific soubor, a pro vsechny ostatni udelat jeden spolecny site soubor a nastavit jim pomoci mod_rewrite presmerovani na tu hlavni domenu. Tj. aby vlastni obsah byl jen na jedine domene. Samozrejme ze i tohle se da narvat do jednoho souboru.
    NELDOR
    NELDOR --- ---
    PELDA: Nacpes to vsechno do apache2.conf?
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    PELDA: tak nastavis poslední confgurační soubor jako universální a pak dáš mod_rewrite přesměrování?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam