• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

    Jak se správně ptát:

    1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    TEREZZZKA: ještě mě napadlo - pokud se to stane znovu, měl by pro "spláchnutí" (tedy provedení) všech změn na souborovém systému telefonu pomoct příkaz "sync", který (bez uvozovek a za něj enter) zadáš do linuxového terminálu.

    nebo počkat před odpojením jednu minutu, do té doby by se to mělo "spláchnout" automaticky.
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    TEREZZZKA: a jak se to chová teďka? jsou v telefonu ty soubory, které tam mají být a ty smazané jsou smazané? jde připojit telefon znovu k počítači?
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    Brý den, byla jsem sem poslána pro pomoc. Kopírovala jsem si jako obvykle nějakou hudbu na kartu v telefonu, něco jsme mazala, něco jsem kopírovala z telefonu do počítače. Když jsem to všechno udělala, jako obvykle jsem vysypala koš a dala Bezpečně odebrat zařízení, ale vyskočila mi hláška:

    Error detaching: helper exited with exit code 1: Detaching device /dev/sdc
    USB device: /sys/devices/pci0000:00/0000:00:1d.7/usb2/2-1)
    SYNCHRONIZE CACHE: FAILED: No such file or directory
    (Continuing despite SYNCHRONIZE CACHE failure.)
    STOP UNIT: FAILED: No such file or directory

    a já teď nevím, co s tím. Samozřejmě jsme telefon natvrdo odpojila, protože jsem potřebovala odejít. Zkoušela jsem něco googlit, ale popravdě vůbec netuším, co po mně v různých návodech chtějí, já jsem přes techniku moc moc MOC špatná :)

    V počítači mám momentálně Ubuntu v telefonu Symbian (Nokia E6)

    jestli to popisuju jako idiot, tak se omlouvám, jestli jsou potřeba ještě nějaký informace, dodejte postup, jak se k nim mám dobrat :) Předem díky za jakoukoli radu
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    KAERO: no dualboot teda ocekavam na soukromem desktopu/notebooku, nikoliv na serveru, takze prava jsou v drtive vetsine pripadu jen na urovni uzivatelu (ja=vsechny prava, ssh pristup, sudo, co chci; pritelkyne=prihlasi se a muze na web, pripadne si pustit hudbu a film; guest=muze na web) a to urcite nejsou pokrocily prava :-) protoze pustit nekoho ciziho do widli je jak sundat retez z boudy a nezkontrolovat jakej je na druhym konci pes :-)
    jak rikam, moje rozvrzeni nemusi bejt to nej pro vsechny pripady ..

    KRYSTOFF: bez ty system reserved se da zit, kdyz si predformatujes predem (napriklad pomoci livecd s gparted) a neformatujes to uz pak ve widlim instalatoru
    NELDOR
    NELDOR --- ---
    KRYSTOFF: Ono by to slo... V zasade by stacilo si zapamatovat/zapsat kde PRESNE zacinaji ty dve partisny na ni (sda6 a sda7), pak vsechny ty partition pomoci fdisku vymazat a definovat dve nove, treba sda1 a sda2, ktere by zacinaly a koncily presne tam, kde predtim byly ty sda6 a sda7. A pak muzes ty partisny fyzicky presunout na zacatek disku a/nebo roztahnout treba pomoci gparted z nejakeho live distra. Koneckoncu mozna ze gparted umi i tu "konverzi" na primarni partisnu sam o sobe.
    KAERO
    KAERO --- ---
    MR_DAN: jak to delas kdyz potrebujes pokrocilejsi prava u souboru, ktery je na ntfs?
    KRYSTOFF
    KRYSTOFF --- ---
    takze ty extended partitiony se nejak jednoduse zbavit neda? btw co ty widle, kdyt ty maj vzdycky i tu system reserved, takze 2 partitiony, ne?
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    KRYSTOFF: je prave blby, zes to na zacatku rozpartitionoval spatne (v ty dobe cos to delal to bylo asi dobre, ale potreby se ti jak vidno zmenily) a urcite to v tomhle stavu resitelny je, ale je to jako kdyz stavis dum na nejistych zakladech
    mne se osvedcilo rozlozeni:
    - ntfs (protoze widle jsou rady na 1. partitione)
    - linux / (~30gb, vic neni treba)
    - linux /home
    - swap
    pricemz swap asi uplne nutny neni, ale v tomhle stavu ti nic nechybi - spolecny data obou OS jsou na ntfs kterou si namountujes v linuxu kam chces, mas oddeleny /home na pripadne hrani si, vejdes se do 4 primarnich partisen a nemusis cachrovat s extended
    ale nemusi to byt nutne to nejlepsi rozlozeni co vyhovuje vsem :-)
    NELDOR
    NELDOR --- ---
    KRYSTOFF: Takze ty NTFS mas na primarnich partisnach, a identifikace jednotlivych paritition mas podle UUID, takze by melo jit smazat ty NTFS partisny zcela bezpecne. Samozrejme doporucuji predtim zalohu aspon tech nejdulezitejsich dat.
    KRYSTOFF
    KRYSTOFF --- ---
    MR_DAN: no asi to tak udelam kdyz to mam tema windowsama tak rozes*any. tim uzavru pekne kolecko koupe notebooku-pokus o rozpartitionovani HD-totalni zhrouceni-znovunainstalovani w(ktery se mi nikdy nepodarilo znova zlegalizovat) a ubuntu vedle-novy preformatovani-instalace ubuntu cista. dekuji vsem za snahu, zase se ozvu az bude s necim problem
    TOMINO_I
    TOMINO_I --- ---
    +1
    WIL_M
    WIL_M --- ---
    MR_DAN: a já s tím souhlasím, za to laborování by mně to nestálo :)
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ja bych se na to vykaslal, normalne bych to vsechno smazal a rozformatoval ten disk jako psychicky zdravej clovek :-D (neberte me vazne, mam jen dobrou naladu)
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    KRYSTOFF: to zjistis kdyz das konzoli a das prikaz mount. Pokud se na listu objevi ty partitions, tak je mas mount(le).
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    ADMIX: jj ;)


    KRYSTOFF: (ten soubor jsem jeste nevidel). Takze extended je tam protoze mas vice partici nez 4 ;) (nemel bych to hulit at je to cokoliv - nejmene ze vseho praci). Takze odzalohujes a normalne smazes sda2 a sda3. Budes muset zvetsit extended (coz je vlastne jenom takovy drzak, pokud chces vice oddilu (partition)). a pak zvetsis ten linux. Coz bude dost prasarna, protoze ti tam zbyde ten prvni oddil (pokud ho nesmazes) a budes tam mit navic extended coz vlastne nebudes potrebovat.

    Osobne bych to zkusil trochu jinak. Zalohoval bych cely disk a pak /dev/sda5 pomoci clonezilly nebo neceho podobneho a i normalni zalohu bych udelal (vice kopii, vetsi jistota). Nasledne bych smazal bych cely disk. Pak bych vytvoril partitions o naprosto stejne velikosti jako mas v extended (pomoci fdisk(u)) t.j. vzniklo by ti
    /dev/sda1 547,024,896 616,951,807 69,926,912 83 Linux
    /dev/sda2 616,953,856 625,141,759 8,187,904 82 Linux swap / Solaris

    Na tu /dev/sda1 bych nahral zpatky ten image ze zalohy /dev/sda5. Ted bych ho rozsiril pomoci gparted na velikost kterou chces a nasledne nainstaloval grub2. Tohle je podle me nejcistejsi reseni.

    ADMIX
    ADMIX --- ---
    Tam zadny lvm neni, proto ti pvdisplay nic neukaze :)
    KRYSTOFF
    KRYSTOFF --- ---
    jeste dotaz: kdyz spustim LiveCD, je neco mountovanyho? a ty klicky vedle tech partitionu na obrazku znamenaj ze jsou mountovany??
    KRYSTOFF
    KRYSTOFF --- ---
    pvdisplay mi nevimproc nic neukazuje, fdisk ukaze to co uz je v tom mym souboru:

    Partition Boot Start Sector End Sector # of Sectors Id System

    /dev/sda1 * 2,048 206,847 204,800 7 NTFS / exFAT / HPFS
    /dev/sda2 206,848 123,789,311 123,582,464 7 NTFS / exFAT / HPFS
    /dev/sda3 123,789,312 547,023,898 423,234,587 7 NTFS / exFAT / HPFS
    /dev/sda4 547,024,894 625,141,759 78,116,866 5 Extended
    /dev/sda5 547,024,896 616,951,807 69,926,912 83 Linux
    /dev/sda6 616,953,856 625,141,759 8,187,904 82 Linux swap / Solaris
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    KRYSTOFF: Tak to vypada, ze tam LVM nemas (neni mapper v fstab). Protoze ja Ubuntu vubec nejedu, tak nevim jake vychytavky tam zase maji (pekne je, ze jedou pode UUID, to jsem v archu musel poladit). Zajimalo by me co je to extended, protoze to vypada jako schovanej LVM :)).

    Co ti vypise: `sudo pvdisplay` a `sudo fdisk -l`?


    No ja bych urcite odzalohoval a pak bych jel normalne z live distro. /dev/sda2 a 3 budes moct odstranit bezbolestne. /dev/sda1 je partition, kterou si vyhrazuji windows 7, aby poradne fungovali a tu kdyz odstranis, tak si asi odstranis grub(a). Nevim, jak defaultne funguje instalator Ubuntu, ale predpokladam, ze se grub2 nahraje do mbr a pak odkazuje na disk dale. Urcite nezvetsuj/nezmecuj zadnou partition, kterou mas mountovanou!
    KRYSTOFF
    KRYSTOFF --- ---
    pridavam jeste vystup z bootinfoscript:
    http://krystoff.sweb.cz/filez/RESULTS.txt
    KRYSTOFF
    KRYSTOFF --- ---
    DELVIT: bude to spis Grub2 kdyz je to Ubuntu 11.10
    KRYSTOFF
    KRYSTOFF --- ---
    ERGOSUM: ale to bych nemohl zmenit tu partitionu na ktery je to prave nainstalovany ne??
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam