• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    ZUZU
    ZUZU --- ---
    ZUZU: tak už jsem to vyřešil. počítač jsem běžící natvrdo vypnul (10 sekund držel vypínací hw tlačítko). po naběhnutí už vypnutí i odhlášení funguje. ale vydrží to tak dva tři restarty, a pak už se zase jen odhlašuje. po "tvrdém" vypnutí, to zas pár cyklů jede a tak stále dokola. divný.
    ZUZU
    ZUZU --- ---
    mám drobný lama dotaz. v linuxu nejsem žádný expert.
    nainstaloval jsem teď ubuntu 12.04 na jeden počítač.(při instalaci jsem všechno nechal defaultně a jen odklikal)
    funguje to krásně, akorát mám jeden problém: když v menu vpravo nahoře dám "vypnout", počítač se nevypne, ale jen odhlásí a objeví se přihlašovací obrazovka. když zvolím "restartovat, stane se to samé, počítač nebootuje, jen se to odhlásí... nevíte co s tím?
    MINGHAO
    MINGHAO --- ---
    DELVIT: Díky, zkusím to.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    MINGHAO: Nejspise to vypada, ze mas spatne nakonfigurovany keymap a rozlozeni klavesnice. Sem se podivej, jak se to dela pro mint: http://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?f=175&t=97904.

    Pokud chces uplne pocestit system musis si pohrat s locales.

    Zkus si pohrat s tvojim nastavenim locales. Zadanim prikazu`locale` bys dostat neco takovehoto:
    LANG=en_US.UTF-8
    LC_CTYPE="en_US.UTF-8"
    LC_NUMERIC="en_US.UTF-8"
    LC_TIME="en_US.UTF-8"
    LC_COLLATE="en_US.UTF-8"
    LC_MONETARY="en_US.UTF-8"
    LC_MESSAGES=C
    LC_PAPER="en_US.UTF-8"
    LC_NAME="en_US.UTF-8"
    LC_ADDRESS="en_US.UTF-8"
    LC_TELEPHONE="en_US.UTF-8"
    LC_MEASUREMENT="en_US.UTF-8"
    LC_IDENTIFICATION="en_US.UTF-8"
    LC_ALL=

    A muzes to zkusi to zmenit na ceske - vice na archwiki: https://wiki.archlinux.org/index.php/Locale
    MINGHAO
    MINGHAO --- ---
    Mám takový problém s klávesnicí - nemůžu psát háčky čárky spojením klávesy "+,=" a písmene. Nefunguje ani symbol pro stupně, ani dvojtečky nad u, nebo o. Přičemž se problém týká jen některých programů, bohužel těch, kde by se mi to zrovna nejvíc hodilo: prohlížeče, LibreOffice...
    Nastavení a systém: Linux Mint 13 KDE 4.8.5, mám nastavenou Generic 105-key (Intl) PC klávesnici, rozložení Czech (qwerty).
    Kde to funguje? V testovacím poli v nastaveních klávesnice, taky v Kate (text editor). A ještě někde mi to fungovalo, ale to už nevím, co to bylo.

    Nemáte s tím někdo zkušenost? Díky.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    AZIM: aha, tak davej odpoved na ten prislusny post .] (levym na ikonku a reply)

    KAERO: no to nevim co je to za htc ale evidentne se tam cpe do toho provozu. Jesli mas dhcp, tak si nastav na tom routeru, aby ti to podle mac adresy davalo porad stejnou IP adresu.

    K tomu rozdilu, jde o to ze na tom loginu "jita" dostane odpoved od toho Edimaxu drive nez se tam staci natlacit to Htc zarizeni (muze to byt mobil s podporou wifi a chce to delat AP). Na loginu "martin" tu odpoved nedostanes a mas tam pouze tu "spatnou" odpoved od zarizeni Htc_e3:f2:07 s ip adresou 192.168.2.100. Mozna by pomohlo udelat si uplne jinou sit, jestli tem mobil neni tedy tvuj a nikoho koho znas, sit treba na 192.168.51.1/24 a prekonfigurovat to DHCP, aby ti to davalo 192.168.168.51.* adresy.
    AZIM
    AZIM --- ---
    to bylo k tomu ... how to disable ipv6 in linux ...
    KAERO
    KAERO --- ---
    DELVIT: moc dik za pomoc. na sitarinu jsem totalni lama, tak se jeste zeptam - jake HTC? vsechno je to na jednom notebooku acer aspire. zadne HTC jsem nikdy nemel, ani se nepripojoval z zadneho uctu (nebo je HTC neco jineho nez mobily?). ten edimax ma byt wifi router te cizi site "aja"?

    Druha vec je, ze jsem na notebooku pod zadnym uctem ip nenastavoval, vzdycky se prihlasil/pripojil na sit kde je dhcp. vlastne jsem pod zadnym uctem co se tyce siti nic nenastavoval, jedine vyplnil heslo v nejakych hotelovych wifi.

    zkusim dohledat nastaveni networkmanagera pro jednotlive ucty a smazat je/porovnat.

    Zkusil jsem po dlouhe dobe pustit windowsy, co na tom notebooku dlouho lezely netknute, a taky se k te wifi "aja" nedokazou pripojit.
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    DANIELSOFT: presne tak, mpd je konecny reseni. Pouzivam ho uz nejmin pet let s naprostou spokojenosti, to se mi predtim se zadnym prehravacem nepodarilo .)

    klientu jsem vystridal vic, ale posledni dobou pouzivam vpodstate jen mpc a pms, obcas sonatu pro navstevy. A pmix jako dalkovy ovladani na androidu.
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    AZIM: mi jako prehravac nejvice sedi mpd, kvuli moznosti pouzit ruzne klienty pro ruzne prilezitosti a kvuli moznosti skriptovani

    ono si clovek rekne, na co skriptovani pri poslouchani hudby, ale mit hotove skripty "pri zamknuti pocitace zapauzuj hudbu", "dej do playlistu pouze vse od tech a tech oblibenych hudebnich skupin pro danou situaci", "pridej do playlistu skupinu zadanou jako parametr" ...

    proste kdyz je clovek zrovna v radce a pise prikazy, tak napise "mpc neco neco", kdyz zrovna klika, tak si to naklika v GUI klientovi (cili se neztraci GUI moznosti, ktere maji ostatni prehravace), nebo ve vsech pripadech muze pouzit klavesove zkratky nabindovane ve window managerovi
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    AZIM: co tím chceš říci?
    AZIM
    AZIM --- ---
    sudo leafpad /etc/default/grub
    GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="ipv6.disable=1 quiet splash"
    sudo update-grub
    AZIM
    AZIM --- ---
    ja sem tagoval 50gb z cele 80gb mp3 banky, a bylo to sileny, hledal jsem utilitky v cem dobre managerovat takovou databanku to za prve protoze to to uz je docela narocny zvladat a doporucuju MusicBrainz - https://launchpad.net/~musicbrainz-developers/+archive/stable na hledani/doplneni nazvu, doplni to opravdu hodne metadat, a na rozdil od vetsiny prehravacu to vyhledava hlavne podle hashe celyho alba, takze kdyz mate tri pisnicky z alba i na vyberovce co kapela vyda o par let pozdejc, tak to doplni rocniky, vydavatele atd. presne podle toho k jakemu albu to patri

    prehravac mi nejvic sedi gmusicbrowser, jak to mate vy ??
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    KAERO: když to tak procházím tak hlavní problem vidím v tom, že
    u accountu "jiti" na arp request kdo ma 192.168.2.103 (coz je IP adresa na tom accountu) dostane arp reply (nejspise od toho edimaxu) a priradi spravne Mac adresu 00:1e:64:3d:3g:02 -> ip adrese 192.168.2.103.

    ALE u uctu martin na arp request na adresu 192.168.2.135 (proc mas jinou adresu na druhem uctu?). Na ten arp request (nejspise pro edimax) odpovida arp reply tvoje HTCko! (a ne edimax) a pridava uplne zamtene mac adresu tvemu edimaxu. Takze reseni by melo byt vypnout si HTC wifi, aby neodpovidalo nebo zakazat tohle spojeni na htc wifi a nechat edimax odpovidat. Druhe doporuceni, pouzivat na druhem ucte stejnou IP adresu, dost to veci zjednodusuje (pokud k tomu samo nemas nejaky zvlastni duvod).
    PUPU
    PUPU --- ---
    PUPU: a-ha. tak porovnavani vyzaduje rsync server a ten vyzaduje alespon zakladni konfiguraci. uz chapu... a funguju
    PUPU
    PUPU --- ---
    asi nechapu rsync :-( potrebuji rekurzivne porovnat dva adresare, nechci automaticky synchronizovat. jen vypsat rozdilne soubory. nezajima me mtime, jen obsah. dam 'rsync -rvnc server:/home/pupu /home/pupu'. vypise mi to vsechny soubory...
    KAERO
    KAERO --- ---
    VLASTIS: vypul jsem ipv6 podle tohoto:
    How To Disable IPv6 In Ubuntu 10.04 Lucid Lynx ~ Web Upd8: Ubuntu / Linux blog
    http://www.webupd8.org/2010/05/how-to-disable-ipv6-in-ubuntu-1004.html
    ale porad stejny problem. a nastaveni pripojeni na danou wifi sit je pro oba ucty stejne, v ipv6 nastaveni je method "ignore".
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    KAERO: rozdil je minimalne v tom, ze ty mas pustene IPv6
    zkus ho vypnout..
    KAERO
    KAERO --- ---
    DELVIT: pustil jsem wireshark, a zkusil se prihlasit na wifi "aja" z uctu "jiti" - prihlaseni probehlo. pak jsem to same udelal z uctu "martin", prihlaseni neprobehlo. koukam na zaznamy wiresharku a jsem z toho uplne tumpachovy - tohle jde uplne mimo me. kdyby se ti chtelo na to podivat, byl bych vdecny. v zipu jsou oba zaznamy a jejich exportu do txt:
    http://dl.dropbox.com/u/2634113/ws.zip
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    KAERO: a koukal si se wiresharkem nebo podobnym k cemu tam vlastne dochazi pri te komunikaci? zajimalo by me co tam posila ten tvuj komp pod jednim a pak druhym uctem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam