• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

    Jak se správně ptát:

    1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    CHEVALIER: To už nemusí. Gentoo má také live distribuci ze které jde instalovat.
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    GILHAD: Na Gentoo se chystám též. Jen mne odrazuje ta cca 80-ti stránková "instalační příručka"... :-)
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    ERGOSUM, GILHAD: ok, díky :)
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    Ja pouzivam Gentoo s fluxboxem, da se to udelat hodne male a lehke :)
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    BINARY_PARANOIC: Doporučím Lubuntu, které je z buntu distribucí tak nejlehčí(příjemné, plně grafické). Maká na starším stroji.
    Nebo pak Puppy, sice běhá snad všude, ale na ovládání třeba zvyknout(používám jako záchrannou distribuci). Balíky .deb umí také.
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    Hola,
    mohl bych vás poprosit o doporučení na hardwarově nenáročnou distribuci na dosluhující obstarožní matčin stroj? Musel bych se podívat, ale bude to tuším nějaký AMD Athlon, nVidia GeForce4 MX, … Potřebuje na něm víceméně jen Firefox a Pidgin :) Aktualizované Ubuntu to sice nějak zkousne (po mírných peripetiích s ovladači na grafiku), ale rychlost práce je samozřejmě na hranici použitelnosti. Díky :)
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    KILLER_BEE: no to co jsem ti radil bylo nejjednodussi z pohledu uplneho zacatecnika. To co ti radi CHOROBA: ja zajiste mozne (obcas to bohuzel sam musim pouzit, kdyz se veci uplne nepovedou :) ), ale zalezi na stavu upgradu. Umim si predstavit, ze apt-get se muze dostat do nekonzistentniho stavu, kdyz se to uprostred distro upgrade zasekne.

    Nejlepsi na zachovani home je mit to oddelene od systemu pomoci lvm nebo na zvlastni partici. (zalezi na konfiguraci co mas)

    Jinak evolution to ma v .evolution v /home/user (kdyz si to nemenil)
    vice na: http://www.nairabytes.net/software/how-to-move-evolution-s-default-installation-folder-to-a-different-partition-in-ubuntu-10
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    sak nabootuj z flashky, chrootni se do systemu a pust apt-get update a pak apt-get upgrade
    how to chroot, simple and fast - Ubuntu Forums
    http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1156240
    KILLER_BEE
    KILLER_BEE --- ---
    DELVIT: To bude problem. Je to stara slupka od Asusu, Wi-fi se tam porad pere s hesly a ted budu rad, kdyz nahodim aspon eth0 nebo neco podobneho, uz dlouho jsem to rucne nedelal :( Nevis, kam si evolution uklada maily, jestli je to taky nekde v home, nebo jinde? jestli rozjedu jenom sit a scp, budu happy :(, neda se to preinstalovat z DVD a Home zachovat?
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    KILLER_BEE: asi bych prekopiroval home jinam a dal bych tam cisty system. Takhle uprostred zdechle bych se to nesnazil ani ozivovat, buhvi v jakem stavu to skoncilo. Mozna je to spravny moment zkusit jiny linux ;).
    KILLER_BEE
    KILLER_BEE --- ---
    Ahoj vsem, potreboval bych poradit - instaloval jsem na notesu ubuntu - z 10 na posledni verzi 12 - uprostred samotne instalace stazenych baliku ale notes zdechnul, natvrdo, bez nejake hibernace nebo ulozeni do pameti. Po startu to nenabehne, kousne se to na hlasce /etc/tinimidy not ours a dostanu se jenom do recovery modu a nevim co s tim. Predem diky za pomoc
    PUPU
    PUPU --- ---
    DWAY: obavam se, ze SunOS neni tak docela Linux. kazdopadne chgrp by melo fungovat jako na Linuxu, takze je otazkou, co to je to 'webove rozhrani', o kterem pises. osobne bych si tipnul, ze to rozhrani keca. pripadne ze pres nej koukas nekam jinam
    DWAY
    DWAY --- ---
    zdarec, mame webserver na SunOS 5.9 Generic_122300-46 sun4u sparc SUNW,Sun-Fire-V490
    a kdyz zmenim grupu pro soubor pomoci prikazu chgrp tak se zmena projevi ve webovem rozhrani ale prikaz ls -la mi vypisuje stale tu grupu pred zmenou. A system s tim pracuje (v prikazove radce) jako by to stale melo tu starou grupu) Nevite nekdo cim to muze byt a jestli se to da nejak refreshnout v prikazove radce?
    MASCA
    MASCA --- ---
    FAREDON: Jeden takový požadavek, navíc podmíněný tím, že z logujícího serveru nesmí jít měnit logy, jsem vyřešil standardním logováním po síti, jaký umí syslog už od dinosaurů, resp. loguju tutéž zprávu lokálně i přes síť. Používám konkrétně rsyslog, který má trochu víc spolehlivý protokol RELP. Skoro všechny aplikace se dají přemluvit, aby logovaly přes syslog, měl jsem nějaké problémy akorát s modsecurity a ještě něčím a třeba u access logu Apache to ani nedoporučují kvůli brutálnímu loadu, ale to se nedá nic dělat. Výjimkou je taky audit log, tam je potřeba buď audisp-remote nebo číst rsyslogem tail souboru a obsah posílat dál. Na centrálním serveru už si to rozhazuju podle toho odkud to přišlo a ukládám kam je potřeba. Zrovna rsyslog umí i ukládání přímo do databáze, ale to považuji za vhodnější řešit právě až na tom centrálním serveru, protože RELP je připraven na výpadky, že zprávy přenese později apod. Na Windows k tomu mám Snare EventLog Agent (musí se jen nastavit jméno serveru a povolit syslog header), je tam ale tak trochu oser s řídícími znaky. Že by to bylo nějak extra jednoduchý celý nastavit, to říct nemůžu...
    MISO
    MISO --- ---
    Ak by ste niekto zhanal hotovy Linux box za dobru cenu (LAMP included): [ OFFERINGNABÍZÍM: Kompletni PC na Pentium Core Duo 2,5 GHz + 22" Full HD display (mozno zvlast) / Praha ]
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    AQUARIUS: jo ja se v tom nevyznam, jak rikam, bylo to prvni co me napadlo, kdyby ostatni pokusy selhaly :-)
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    MR_DAN: ono je mnohem lepsi pouzivat pro tyhle ucely primo prostredky syslogu, zejmena pokud cilem je zachyceni duvodu padu serveru. Ten se sice nepodari zpravidla zachytit ani takhle, ale pokud je zde duvod, proc se to neda dumpovat, je to jedinej rozumnej zpusob. Nakonec NAS mozna pojede na Linuxu nebo BSD, tak by tam syslog server mohl bejt, ne?
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    FAREDON: nevim jak moc je to prasacky reseni :-) ale napadlo me neco jako tail -f /var/log/syslog > /mnt/nas/buhvico/log
    urcite by to slo jeste ucesat o timestamp v nazvu cile apod
    FAREDON
    FAREDON --- ---
    CHOROBA: Já pokaždé, když udělám změnu v syslog.conf, tak dám service syslog restart a nepomáhá to.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    pac kdyz logger startuje, tak podle me nemas primounteny disky
    FAREDON
    FAREDON --- ---
    GILHAD: To jsem zkoušel, ale nějak se mi tam logy neukládají. Mám správně nastavené share/permissions, protože pokusný script v tomto adresáři vytvořil soubor s výstupem toho scriptu. V syslog.conf mám nastaveno např.:
    authpriv.* /var/log/secure
    authpriv.* /mnt/home/fs/log/secure
    Ten první je lokální, funguje. Ten druhý jsem původně dal za ten první, který jsem ukončil ; ale nic, ani takto nic...

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam