• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

    Jak se správně ptát:

    1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    LEFTY: To nebylo "máš MC, tak šoupej nohama a používej ho." Mínil jsem tím tolik, že v TC(+pluginech) jsem používal hromadu funkcí, které s jeho původní/základní funkcí měly společné dost málo (čtení/editace MP3 tagů?!?), a v Linuxu to prostě dělám úplně něčím jiným - proto jsem se ptal, co konkrétně v tom TC děláš. Jinak MC sice vypadá jako Volkov Commander blahé paměti, ale má taky hromadu různých funkcí, jen nejsou úplně objevitelné na první pohled (F2 například).
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    PISKVOR:
    HARVIE:
    díky, tak používám mc, no :-)
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    LEFTY: No, podle toho, _co_ z toho TC potřebuješ - ve verzi 8 je to obrovská (funkčně, nikoli velikostí) hromada funkcí, která umí Úplně Všechno Včetně Vaření Kafe ;) V prostředí Windows, kde spousta těch funkcí chybí, je to naprosto nepostradatelný nástroj; v Linuxu existuje mnoho z těch funkcí samostatně (SSHFS, rsync na synchronizaci, 7z na pack/unpack).

    Já používám MC (a teda Wine+TC na ten GUI Mass Rename, to jsem nikde neviděl udělaný líp).
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    LEFTY: MC nikdo nepřekoná... teďka se toho zas nejaky typci ujali a opravili spoustu nedoladenosti (mam pocit, ze dokonce snad vsechno co me na nem sralo). Jinak je tech commanderu asi milion pro linux... Kdysi se mi dost libil projekt zemljanka, kterej vyuzival nejakou asciiartovou implementaci GTK k tomu, aby sel pustit jak v konzoli, tak v xkach, ale umrelo to driv nez ho dokoncili jestli si dobre vzpominam...
    MINGHAO
    MINGHAO --- ---
    LEFTY: Krusader
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    Poradíte nějaký soft, který by byl co nejblíže Total commanderu z windows? Kdysi jsem používal mc, ale nejspíš už jsme někde jinde, že :-)
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    LOOKASH: tak to asi nebude moc slozity implementovat pomoci bashe a curlu s parametrem na ukladani cookies do souboru... pravdepodobne tak na 2 radky skriptu ;)
    LOOKASH
    LOOKASH --- ---
    HARVIE: to je jasny.
    Ale mam premium acc pro par serveru - a na ty bych chtel nacpat seznam linku a nechal to sosat v noci/kdyz nejsem doma NASku
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    LOOKASH: no je tam trochu problem s opisovanim captchi - obzvlast v pripadech, kdy se ji nepodari desifrovat automaticky...
    LOOKASH
    LOOKASH --- ---
    Nebyl by tip na konzolovy download manager ze stahovacich serveru (idealne s podporou ceskych serveru)?
    Zatim vsechno co sem potkal tak bylo v jave/prez wine, ale hlavne s GUI (Jdownloader/freerapid downloader atd)
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    GHOSTDOG32: V praci sem to ted vyresil takhle:
    harvie@ltsp:~$ cat /usr/local/bin/mysohyb 
    #!/bin/sh
    while true; do
    	sleep 1m
    	xdotool mousemove_relative --sync -- 1 1
    	sleep 1
    	xdotool mousemove_relative --sync -- -1 -1
    done
    
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    GHOSTDOG32: v gnome s tim byly problemy... obzvlast v gnome 3 to snad jeste porad nejde... je to nasiraci hlavne kdyz se clovek kouka na film...
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    GHOSTDOG32: V LXDE volby-správce napájení.
    Začínám mít podezření, že až vyřešíš své problémy, všechno přeinstaluješ a začneš s něčím jiným. :-D
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    PISKVOR: ok, chápu to tak, že VM je "nejsilnější" z hlediska kompatibility. POtřebuju právě ty aplikace (ms access) krátkodobě provozovat v co "nejkompatibilnějším" režimu, takže to udělám přes VM. Díky moc!
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    CHOROBA: "To záleží na tom, jaká je vaše definice 'je'." -B.Clinton
    To jsem si myslel taky, ale zrovna včera jsem řešil, jak přehrávat videa na voyo.cz - přehrávač pro filmy je v Silverlightu. Moonlight se nechytá vůbec, Wine+FF/Win taky ne, speciální build Wine+FF právě pro podporu Silverlightu (který jinak funguje s lecčím) taky ne.

    Jinými slovy, Silverlight tzv. "je" i pro Linux - pokud se ovšem smíříš s tím, že má rozbitou, zastaralou, polovičatou implementaci a některé věci tam nefungují vůbec (PlayReady například). To je medle ještě horší stav než "pro Linux není vůbec."
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    silverlight je i pro linux myslim.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    LEFTY: Hodně záleží na tom, *jaké konkrétně* win aplikace. K některým činnostem existuje adekvátní náhrada v Linuxu, např. pro mnoho uživatelů stačí místo MS Office třeba LibreOffice (to neznamená "pro všechny!" - MS Access je holt MS Access); některé aplikace lze bez problémů provozovat pod Wine (kompatibilitu lze zhruba ověřit podle http://appdb.winehq.org/ ), a některé věci prostě bez Opravdových Windows (byť ve VM) jen tak bezproblémově nespustíš - to je mj. případ novějších MS Office, některých featur Silverlightu, etc.
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    další lama otázka - když chci provozovat nějaké windows aplikace (office/access), mám to dělat raději přes wine, nebo nainstalovat virtual box a spustit si virtuální stroj?
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    HARVIE: díky!
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    LEFTY: v menu to neni? tusim ze se ten program jmenoval lxappearance nebo lx něco... napiš do terminálu lx a párkrát zmáčkni tabelátor a uvidíš... případně ho možná nemáš nainstalovanej... BTW lxde narozdíl od ostatních porstředí mění přímo nastavení gtk, takze zmeny se muzou projevit i v jinejch prostredich, co si to neresi samy... me se napriklad konfigurace z LXDE projevovala i u gtk aplikaci ve fluxboxu a dokonce i v gnome, kdyz spadnul ten jejich settings daemon...
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    Mám ubuntu 13.04 na thinkpadu T510. Používám LXDE, ale mám nainstalované i default ubuntu a xubuntu. Poradíte někdo, kde najdu detailní nastavení grafiky, jako např. byhlazování písma? díky moc.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam