• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

    Jak se správně ptát:

    1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    WELES: Proti gustu...ja presel na vykonnejsich strojich na KDE, a na pastikach na LXDE (coz je prave to Lubuntu a derivaty).
    WELES
    WELES --- ---
    PISKVOR: Nope, jen že ho znám, respektive jsem používal dřív. Sám jedu unity (nekamenujte mě :-P)
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    WELES: Nema to Gnome, ale lightweight xp replacement (postavenej na Lubuntu) je LXLE. Je to specificky delany na stroje, ktery utahly XP, a s lokalizaci jsem na problem nenarazil. Potrebujes ten gnome k necemu specifickymu?
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    xubuntu/lubuntu. bez gnome
    esli chces neco jako gnome, tak mint ve verzi Mate
    WELES
    WELES --- ---
    Ahoj, prosím o tip na nějakej víc lightweight linux s gnomem a českou lokalizací pro tátova počítačového dědečka (specifikace bohužel nemám u sebe, je to XP mašinka). Mint?
    PUPU
    PUPU --- ---
    PUPU
    PUPU --- ---
    RUTHAN: tak to je nejspis tim, ze grub nenajde svuj root, neboli partition, kde ma sva data. pokud mas alespon grub rescue mode, zkus nabootovat rucne - rucne nastavit root, initrd a kernel a potom boot. viz treba http://www.dedoimedo.com/computers/grub.html . nejspis budes muset hledat, kde ted grub vidi svoje soubory - nebude to treba (hd0,1), ale (hd0,2). takze az to zjistis, akorat prepises grub.conf. bohuzel nevim, jestli se postup nelisi, kdyz mas gpt - ja si s timhle hral vzdy jen na mbr
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    PUPU: Nemas komplet navod?, vetsinou skoncim nekde na zacatku, ze sene povede grub vubec najit a obnovit nebo nainstalovat, minule sem si stim hral pul dne.

    Jinak soucasny stav je takovy, ze grub sice v MBR je, ale namisto menu1.st nabidky dostanu je nejaky grub recovery menu a nechapu, jak se to stalo, protoze jsem jen vymazal WinXP partition na zacatku disku, ale jinak jsem nic nemenil, dokonce jsem par pridal stejnou prazdnou partition, ale uz se to nevzpamatovalo.
    Mel jsem za to, ze v MBR je kod, ktery ukazuje na jen na linux partion s grubem (rozumne treba pres UUID, aby se neresilo poradi partitionen a tak), ale asi je to jinak..
    PUPU
    PUPU --- ---
    RUTHAN: grub-install nebo klasicky proces rescue cd - chroot - grub - root - setup nefunguje?
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    Nemate nejaky tip na obnoveni grub1 na gpt (efi) disku, zda se ze rescatux a boot repair proste s gpt disky nekamaradi.
    Pak by se mi hodilo neco na koverzi MBR na GPT, bez ztraty dat, zkousel jsem gdisk, kterej by to mel umet, ale neuspel jsem.
    SAMGARR
    SAMGARR --- ---
    LEFTY: vim/gvim a hodne lidi si chvali Sublime Text
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    RUTHAN: Eclipse s Netbeansama nebrat! Rozežraný, pomalý, a když se naučíš fungovat podle nich, není cesty zpět, páč je to každý "speciální" úplně po svým (Counterpoint: vim je taky hodně specifickej, ale tam je ta složitost vyvážená efektivitou; tu u NB nějak neshledávám)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    LEFTY: (g)vim. Jednoznacne.
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    LEFTY: Pro Command linu Nano, ala dosovkej edit, jinak fakt leda placenej Ultraedit, nebo na editovani textaku pouzivat nejakyho IDE molocha type Eclipe, Netbeans.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    LEFTY: gvim, tam az na text samotny naklikas vsechno. A pokud jde o programatorsky editor, tak drobna investice casu do pochopeni principu se vrati velice rychle.
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    PISKVOR:
    KLEINZACH:
    hledám něco, jako byl blahé paměti jot, případně ekvivalent PSPadu.
    Díky za geany, vyzkouším ještě jEdit.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    LEFTY: Co si od něj zhruba představuješ za funkce, a co v něm chceš editovat? (To je dost podstatný.) Já třeba používám IDE od JetBrains (IDEA, PhpStorm, Android Studio), a zcela okrajově Geany.
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    gvim? ;)
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    poraďte "bfu firendly" textovej (programátorskej) editor.
    (vím, že nejlepší je vim NEBO emacs, ale hledám něco víác klikacího :-), snad je to srozumitelný)
    MASOO
    MASOO --- ---
    MASOO: s tim heslem se to ma tak, ze jsem zjistila, at nastavim cokoli v nastaveni (zakliknu napr nevyzadovat heslo pri uzamknuti obrazovky), tak se to nastaveni neulozi
    MASOO
    MASOO --- ---
    RUTHAN: v pohode, nejak sem si to vychytala, jen me to prekvapilo, protoze u Ubuntu 12.04 to fungovalo vsecko
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam