• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

    Jak se správně ptát:

    1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    PUPU: $ rtfm
    What manual page do you want?
    PUPU
    PUPU --- ---
    SATAI: osobne doufam, ze tato tradice jiz pomalu vymira spolu s jejimi nositeli ;-)
    PUPU
    PUPU --- ---
    CHOROBA: podle sve terminologie leda terminal na konzoli. pokud tedy povazuji za konzoli i tu virtualni. na skutecne realne konzoli uz jsem nesedel hodne dlouho... nejak uz to neni potreba
    PUPU
    PUPU --- ---
    ZZGERO: pak to bude patrne jmeno aplikace (baliku) implementujici terminal. ja pouzivam Fedoru, takze tohle neznam
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    PUPU: poustis si na terminalu consoli, nebo na consoli terminal? ;-o


    ;)))
    ZZGERO
    ZZGERO --- ---
    PUPU:
    SATAI:

    diky diky!! jeste k tomu terminatoru - vypada to jako terminal, je to software a ne stroj, nainstaluje se to v debianu(nebo distribucich odvozenych - Ubuntu, Mint, Kali) jako - apt-get install terminator a fakt to vypada jako terminal a ma to specialni menu - New group..., Broadcast off, Broadcast all, Broadcast group, Split to this group, Autoclean groups, Insert terminal number, Insert padded terminal number.... Nejaky popis k tomuhle? K cemu se to pouziva, nebo k cemu to je dobry?
    SATAI
    SATAI --- ---
    PUPU: v duchu slavné unixové tradice samozřejmě měla správná odpověď znít "RTFM"
    PUPU
    PUPU --- ---
    SATAI: obstojna shoda ;-)
    PUPU
    PUPU --- ---
    ZZGERO: prikazovy radek je prostredek komunikace se shellem, terminal je realne zobrazeni prikazoveho radku, console je jednim z typu terminalu, terminator je filmova postava nebo taky elektronicka soucastka pouzivana treba na SCSI sbernici a bash je druh shellu ;-)

    neboli shell je program, ktery slouzi jako jeden z prostredku 'domluvy' mezi uzivatelem a operacnim systemem. shell Ti dava moznost zadavat prikazy, ktere potom operacni system vykonava. pritom prikazy mohou byt i spojovane do 'davek', kterym se rika skripty.

    uprimne receno, nikdy jsem poradne nepochopil, proc je nekde rozlisena aplikace 'console' a 'terminal'. jako konzoli jsem vzdycky chapal fyzicky pripojeny monitor a klavesnici
    SATAI
    SATAI --- ---
    ZZGERO:
    S jistou dávku zjednodušení:

    bash je druh shellu
    shell je příkazový jazyk, do kterého buď mlátíš příkazy nebo je spouštíš jako dávku
    terminátor je stroj vyrobený Skynetem
    příkazový řádek je když zadáváš příkazy interaktivně jeden za druhým, typicky do shellu
    terminál a konzole jsou prostředí, ve kterém běží programy s textovým rozhraním (třeba ten shell), přebírají tvůj vstup pro ně a zobrazují jejich výstup. Rozdíl mezi nimi je spíš historický a klidně ho ignoruj.
    ZZGERO
    ZZGERO --- ---
    jeste bych se chtel zeptat na jednu vec. mam v tom trochu hokej a chtel bych vedet rozdily/kdy se co pouziva v cem/a nejaky kratky popis - prikazovy radek, terminal, console, terminator, shell a jak s tim vsim souvisi bash ? dik
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    ZZGERO: vcelku z rozumnyho duvodu.
    ZZGERO
    ZZGERO --- ---
    DELVIT: jj, ocividne Linus neni zrovna fanda C++ :D
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    ZZGERO: Třeba by tě mohlo napadnout proč to není napsané v c++ - tak tady máš odpověď http://harmful.cat-v.org/software/c++/linus

    PUPU: naprostý souhlas. Po bash(i) je možnost se rozhlédnout po dalších jako zsh, ksh, atd., ale základ a pochopení bash(e) nikdy neuškodí.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    ZZGERO: kernely dělá Linus a jeho lidi. Distribuce si s tím něco sem tam dělaji, ale v zásadě je +- stejný. Hlavní rozdíl v distribucích je ve způsobu update a stahování nových aplikací - každá distribuce má svoje něco jako Google Play kde můžeš snadno brát programy, ale samozdřejmě vždy můžeš instalovat software sám odkud chceš.

    linux zatím nemají lamy, který kliknou na každou ptákovinu, takže se tam viry tak moc nešíří.
    Teoreticky by měl být linux postavený na bezpečnějších základech než windows, který přidali bezpečnost až nedávno, ale když někde je prastarý program, na který nikdo nikdy nedělal bezpečnostní audit, může to být plné problémů, linux jak windows.

    k programování se nevyjádřím, neznám.
    PUPU
    PUPU --- ---
    ZZGERO: kernel rozhodne neni jeden. nebo presneji - porad je to kernel, ale ma ruzne verze (jako temer kazdy software - 3.1, 3.2, 3.3 atakdale). kazda distribuce vychazi z jine verze a doplnuje ji o vlastni patche. ne kazdy si je vytvari sam, spis maji cloveka, ktery vybira, co uzna za vhodne, a sklada to vsechno dohromady jako puzzle. treba u RedHatu maji system, kdy v jednotlivych verzich RHEL zustavaji na zakladni verzi kernelu (treba 2.6.18 u RHEL 5) a tu doplnuji klidne stovkami patchu a tak kernel udrzuji aktualni.

    Linux rozhodne neni psany pouze v C. je otazkou, jestli myslis pouze kernel nebo distribuci, kazdopadne kernel je psany v C-cku, plus par kousku kodu v assembleru. zbytek distribuci je napsany snad v cemkoliv, co si clovek muze predstavit.

    viry v Linuxu existuji, ale neni jich mnoho. vzhledem k tomu, ze Linux se pouziva v naproste vetsine pripadu na serverech, maji to viry dost tezke se sirenim. pro tech par desetin procenta nasazeni na desktopu se proste psat viry nevyplati... nehlede na to, ze clovek, co si da Linux na desktop, asi nebude uplny BFU (neboli dalsi minus pro viry). spis je potreba davat si pozor na cervy - neco, co vyuziva vzdalene zneuzitelnou chybu, prochazi to naslepo site a zkousi, jestli se netrefi. takze pouzivat firewall a aktualizovat.
    ZZGERO
    ZZGERO --- ---
    jenom jeden lama dotaz - kernel maji vsechny distribuce stejne a na nej se nahodi dalsi softwarove komponenty, nebo si kernel kazda distribuce vyviji sama?? a druhej dotaz - Linux je cely psany v C - je tak? a jeste treti dotaz - jak je to s tema virama v linuxu ? proc presne nepotrebuju antivir? dikec
    SATAI
    SATAI --- ---
    Netvrdím, že bash je nějaká tragédie (kdo zažil staré sh nebo csh ví, jak vypadá tragédie ;) ), ale hlavně v případě interaktivního použití už na něm vážně je vidět věk. Trochu škoda, ale nakonec stejně člověk zjistí, že čas investovaný do přeučení se na něco jiného se vyplatí.
    PUPU
    PUPU --- ---
    SATAI: pokud nehodla pracovat na klasickych UNIXech a/nebo BSD, nevidim zadny duvod, proc nepouzivat a neucit se bash. vzdycky existuje 'neco lepsiho' (cti 'pro konkretni ucely a konkretnimu cloveku lepe vyhovujici'), ale bash je linuxovy standard.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    SATAI: sorry ale vůbec tomu nerozumím co píšeš.
    nejsem si jistý, jestli se úplný začáečník má pouštět do něčeho, s čím mu poradíš jenom ty.
    Bash návodů je plný internet a na většinu základních i pokročilých věcí úplně stačí. Je to i default shell a z dobrých důvodů.

    Když ty si shell expert, tak proč ne, třeba je to v něčem lepší.
    SATAI
    SATAI --- ---
    RATTKIN: Na scriptovani je bash... plny bashismu (a trochu overhead na spusteni). Na interaktivni praci je zsh s oh'my'zsh nebo fish s oh'my'fish daleko prijemnejsi.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam