GILHAD: S tim magickym tlacitkem mi to prijde ponekud zavadejici argument, vem si treba Bios a jeho nastaveni, driv jsme switchovali jumpery na desce, pak jsme nastavovali veci v textovym rezimu a dneska uz je BIOS grafickej a ovladame ho mysi a nejprijme mi, ze bychom tim o neco prisli, spis naopak, je tam jeste vic lowlewel voleb - magicke tlacitko ve stylu - Find optimal setting - mi prijde fajn, jako moznost volby.
Z opacnyho strany spektra bych mohl vytahnout argument, ktery v drevnich dobach nektery lidi pouzivali, kdy nekteri lide, opovrhovali textovymi commandy a tvrdili, ze vsechno bude psat ve strojaku nebo ASM, tenhle druh taky vyhynul.
Pak me napada, jeste jeden argument vuci vsestasnosti shellovyho scriptu, ve kterou spousta adminu tak trva, a to, ze pokud se zacne resit komplexnejsi problem, tak uz je casto vyhodnoceni napsat kod primo v C, nez se snazit danou vec upatlat skriptem..
Pocet zarizeni z toho vyplyvajici stav, s tim souhlasim. Pak se vyvstava otazka, co s tim?
Cesta by mohla byt proste ten kernel forknout a udelat vic vetvi, jednu klasickou a jednu desktopovou. Dokonce tu mame paralelu z minulosti, kdy Microsoft mel NT (svyho casu behaly i na Powerech), desktopovy wokna a Windows CE. Dokonce tim jednou defakto wokna zachranili, kdyz odrizli ME vetev a z privohli NT pro bezny uzivatele(XP). Jak se dneska lisi wokna pro server a desktop, nejsem schopnej posoudit, treba tu nekdo vi?
Jak jsem uz psal, Androidu se zkroceni Linuxu pro beznyho uzivatele uz povedlo, cili to urcite jde a bylo to jiz prokazovano.
Jedinej problem je, ze to delali za ucelem pouziti na mobilech a tabletech nikoliv na PC, pro ktere tam jeste par veci chybi - nekernelovy ovladace, podpora vic monitoru a poradny rezim pro beh aplikace v okne. Coz jsou relativni drobnosti, vetsina prace uz byla udelana.
Nasledne bude pak bude problem v neexistujicim portu oblibenych aplikaci, ktery ted resi uzivatele Linuxu, s tim ze zatim nejsou v Androidu narozdil od Linuxu ani poradny work aroundy - jako virtualizace, wine a tak.