• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    MVEK
    MVEK --- ---
    Ještě napůl off topic dotaz. Má někdo zkušenost, nebo to rozhodně nedoporučuje - ve Virtual Boxu používat jeden virtuál (s Win) jak z Linuxu, tak z Win?
    Jako asi bych se trochu bál případu, kdy ten virtuál nechám uložený v nějakém stavu, s nasdílenými úložišti přes síť z toho či onoho OS:-), ale kdyby měl vždy bootovat od začátku, tak to asi problém není, co?


    RAGUPKI: Ok, dík. Asi si to stejně vezmu jako záminku ke koupi dalšího SSD:-). On ten stolní 4 disky, z toho 2 SSD, přežije:-). A i ta UPS to snad ještě vydýchá.
    RAGUPKI
    RAGUPKI --- ---
    MVEK: Z Windows jde samozřejmě všechno a doinstalovat Linux dodatečně můžeš vždy. Jinak nabootovat live DVD můžeš kdykoliv, to pevný disk vůbec nepotřebuje. Akorát to shrinkování může být otrava, pokud se třeba uvolní místo mezi dvěma partitiony a potřebuješ ho spojit s jiným volným místem, a musíš přesouvat celé oddíly. Já jsem tak jednou potřeboval zvětšit systémovou partition, která byla na začátku disku, a musel jsem posouvat celý home :-)
    MVEK
    MVEK --- ---
    RAGUPKI: Uvidím během následujících dní, u jakých Win zůstanu, jestli to budu ještě přeinstalovávat. A jestli tedy neskončím i na jednom fyzickém disku.

    Pak ale předpokládám stále není problém třeba i z Windows vytvořit dvě partition (W7 umí shrinknout systémovou partition za běhu, ano zálohy situaci jistí:-D) a pak nabootovat live/instalační DVD Linuxu, že?
    RAGUPKI
    RAGUPKI --- ---
    MVEK:
    1) ze své zkušenosti naprosto bez problémů, Linux dovede i formátovat NTFS. Ale na systémovou a home partition si dej ext4, NTFS na společná data s Win.

    2) Můj Mint Mate teď zabírá něco přes 5 GB na systémové partition, když odečtu nainstalovanou Mathematicu a Latex (10 GB). Záleží, jak objemný software chceš instalovat a kolik dat chceš skladovat v home partition, ale 100 GB na všechno by mělo být až nad hlavu.

    3) Z pozice podobně zkušeného uživatele můžu doporučit nabootovat live Linux, v něm si pohodlně naporcovat disk přes Gparted, ale zatím neinstalovat. Potom nabootovat a nainstalovat Windowsy do připraveného oddílu, a nakonec Linux, protože Windowsy mívaly ve zvyku ostatní systémy ignorovat, takhle budeš mít Grub s výběrem systému při startu.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Ahoj, situace kolem W7 Windows updatů a obecně W10 mě snad fakt už donutila přejít zatím na dualboot (různé licence na sw, včetně her, mě nutí zůstat částečně u Windows, a nestačí na to VirtualBox).
    Jsem začátečník, ale ne BFU, a s Linuxem jsem měl čest aspoň z rychlíku tu na nějakém kurzu, tu v práci aspoň s pár příkazy, když musím při testování zkoumat logy, něco nahodit a tak.

    Distribuci mám téměř vybranou (resp. musím se rozhodnout mezi Mint a U/Kubuntu), ale řeším pár základních rozhodnutí., tak prosím o rady/názory:

    1) Ujištění: je dneska u Mintu nebo Ubuntu bez problému přistupovat k souborům na NTFS partition? Tedy můžu v pohodě používat na dokumenty, média atd. společně jeden disk pro Win i Linux?

    2) Jak to vidíte s velikostí disku? Jako snad podle bodu 1 data nemusím řešit. Ale pokud si představím, že na Linuxu budu chtít honit nějaký VirtualBox (byť virtuální počítač samotný třeba bude na dalším disku jako data), nějaký webserver a IDE (NetBeans), protože občas nějaký amatérský web řeším, nebo si hraju s Javou SE. A občas nějakou tu hru.
    Potřebuji se předně rozhodnout, jestli se smrsknu s W10 a hrami na 256 GB i s Linuxem, nebo je třeba další disk či větší disk... Jestli by mi zatím cca 80-100 GB na Linux mělo stačit

    3) Jak je to s postupem instalace u dualbootu? Předpokládám, že to chce mít připravené buď dva fyzické disky, nebo dvě logické partitions a na jednu nejprve nahodit Windows a pak nabootovat instalačku Linuxu a nepoplést si, který disk je který:-).
    Ale asi by žádné distro při instalaci nemělo mít problém si přeformátovat a zpracovat partition, i když bude připravená z Win instalačky, že?

    Pokud vás ještě něco napadne důležitého, ale jinak na Linux půjdu pozvolna, počítám třeba i s tím, že se nějakou dobu na Linuxu budu "zabydlovat" i kdybych měl někdy dělat reinstal, nebo tak...
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    AKA_THE_A: "tsvnc user@pchostname" (balíček se jmenuje ssvnc)
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    PISKVOR: takže: pustit na PC s woknama VNC server a...nějak přinutit raspi se na něj připojit...
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    AKA_THE_A: Eh, moment. Odkud kam co jak? Sdílet obraz z PC na projektor po síti? Není mi vůbec jasný ten kýžený uživatelský postup: chci zrcadlit obrazovku na projektor, takže...
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    A5A: souhlasim s Gilhadem. Nainstalovat gentoo podle handbook.
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    Zdravim, přemejšlim jak by šla napodobit funkcionalita Qpresenter od Benq...Tahle blbinka umožňuje po síti připojit projektor aniž by se ho uživatel musej dotknout...já to samý chci spáchat i pro televizi, musí to jít po drátech, žádný wifi...
    Uživatelský PC jsou W7pro a možná někdy v budoucnu budou W10...

    Zatim mě napadá RasPi s nějakou verzí VNC, údajně na něj je... https://www.raspberrypi.org/forums/viewtopic.php?f=48&t=41845
    Teď jde ale o tohle - jak z uživatelský strany do raspi natlačit adresu a heslo VNC serveru? Přes SSH?
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    A5A: Jestli chceš vědět jak věci fungují mohu doporučit LFS (Linux From Scratch) - http://www.linuxfromscratch.org/ . Naučíš se výhody i nevýhody linuxu.
    LUDO
    LUDO --- ---
    A5A: IMHO by ti na cvicenie stacil virtualny stroj
    SATAI
    SATAI --- ---
    A5A: Na prvni seznameni Mint/Ubuntu/OpenSuse.

    Na ponoreni se hloubeji Arch.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    A5A: zkus si nainstalovat Gentoo podle Handbooku - mozna se ti mnohe objasni :)
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    A5A: Na terminál je to asi jedno, linux je jeden velký terminál, takže zkus klidně arch, popřípadě debian nebo ubuntu a při startu se místo do grafickýho prostředí přepni čistě do terminálu ( např. Ctrl+Alt+F2 nebo vynechaný Ctrl/Alt podle klonu/distra) =) výhodou bude, že když budeš potřebovat něco vygooglit, tak se přepneš zase zpět do grafického prostředí (nejčastěji na F1/F7)

    A určitě se bude hodit pár knížek o tom, jak na to - na PackPubu nedávno bylo pár věcí o terminálu a nebo jsem někde našel knížku 101 Linux Hacks =)
    A5A
    A5A --- ---
    Zdravím ve spolek,

    jsem spokojený uživatel klikacího Linux mintu. Pořídil jsem si ale aktuálně druhý (cvičný) počítač s tím, že bych se začal Linux učit od píky - jak tedy začít? Jakou distribucí? Chci se sžít s terminálem, takže prostě aby se všechno muselo psát ručně...
    1023
    1023 --- ---
    1023: Tak vyluštěno, pokud by to někoho zajímalo tak to lze vyřešit pomocí argumentu.
    ssh srv.cz 'bash -s' < /test.sh "Hodnota_promene"

    Na cílové stanici srv.cz se Hodnota_promene uloží pod proměnnou $1 a lze s ní dále pracovat v pushnutém scriptu.
    SATAI
    SATAI --- ---
    AQUARIUS: urcite zase zalezi... puppet jsem daval jako priklad, tech moznosti uz je nastesti celkem dost (ale AFAIK zase ne jako javascriptovych frameworku, tak se da jeste slusne vybirat ;) )
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    SATAI: davam plus, ale misto puppetu bych radeji pouzil ansible - pokud uz nema hotovou puppet infrastrukturu, dostane se k cili o dost rychleji.
    SATAI
    SATAI --- ---
    (jinak za sebe bych to resil nejspis nejakym systematickym resenim typu puppet, ale k tomu potrebuje clovek znat dost kontextu. A nejlepsi je mit infrastrukturu, kde cache nemusis mazat :-D )
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam