• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

    Jak se správně ptát:

    1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    RAGUPKI
    RAGUPKI --- ---
    MVEK: U SSD jen jedno varování, filesystém ext4 má u souborů i položku "access time," kterou aktualizuje při každém čtení, nikoli zápisu. To je samozřejmě pro SSD pohroma, protože přepisuješ to samé místo na disku mnohokrát po sobě. Proto se to u partitionů na SSD vypíná mountovacím atributem "noatime" buď přímo v /etc/fstab nebo přes utilitu jako gnome-disks.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Ještě napůl off topic dotaz. Má někdo zkušenost, nebo to rozhodně nedoporučuje - ve Virtual Boxu používat jeden virtuál (s Win) jak z Linuxu, tak z Win?
    Jako asi bych se trochu bál případu, kdy ten virtuál nechám uložený v nějakém stavu, s nasdílenými úložišti přes síť z toho či onoho OS:-), ale kdyby měl vždy bootovat od začátku, tak to asi problém není, co?


    RAGUPKI: Ok, dík. Asi si to stejně vezmu jako záminku ke koupi dalšího SSD:-). On ten stolní 4 disky, z toho 2 SSD, přežije:-). A i ta UPS to snad ještě vydýchá.
    RAGUPKI
    RAGUPKI --- ---
    MVEK: Z Windows jde samozřejmě všechno a doinstalovat Linux dodatečně můžeš vždy. Jinak nabootovat live DVD můžeš kdykoliv, to pevný disk vůbec nepotřebuje. Akorát to shrinkování může být otrava, pokud se třeba uvolní místo mezi dvěma partitiony a potřebuješ ho spojit s jiným volným místem, a musíš přesouvat celé oddíly. Já jsem tak jednou potřeboval zvětšit systémovou partition, která byla na začátku disku, a musel jsem posouvat celý home :-)
    MVEK
    MVEK --- ---
    RAGUPKI: Uvidím během následujících dní, u jakých Win zůstanu, jestli to budu ještě přeinstalovávat. A jestli tedy neskončím i na jednom fyzickém disku.

    Pak ale předpokládám stále není problém třeba i z Windows vytvořit dvě partition (W7 umí shrinknout systémovou partition za běhu, ano zálohy situaci jistí:-D) a pak nabootovat live/instalační DVD Linuxu, že?
    RAGUPKI
    RAGUPKI --- ---
    MVEK:
    1) ze své zkušenosti naprosto bez problémů, Linux dovede i formátovat NTFS. Ale na systémovou a home partition si dej ext4, NTFS na společná data s Win.

    2) Můj Mint Mate teď zabírá něco přes 5 GB na systémové partition, když odečtu nainstalovanou Mathematicu a Latex (10 GB). Záleží, jak objemný software chceš instalovat a kolik dat chceš skladovat v home partition, ale 100 GB na všechno by mělo být až nad hlavu.

    3) Z pozice podobně zkušeného uživatele můžu doporučit nabootovat live Linux, v něm si pohodlně naporcovat disk přes Gparted, ale zatím neinstalovat. Potom nabootovat a nainstalovat Windowsy do připraveného oddílu, a nakonec Linux, protože Windowsy mívaly ve zvyku ostatní systémy ignorovat, takhle budeš mít Grub s výběrem systému při startu.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Ahoj, situace kolem W7 Windows updatů a obecně W10 mě snad fakt už donutila přejít zatím na dualboot (různé licence na sw, včetně her, mě nutí zůstat částečně u Windows, a nestačí na to VirtualBox).
    Jsem začátečník, ale ne BFU, a s Linuxem jsem měl čest aspoň z rychlíku tu na nějakém kurzu, tu v práci aspoň s pár příkazy, když musím při testování zkoumat logy, něco nahodit a tak.

    Distribuci mám téměř vybranou (resp. musím se rozhodnout mezi Mint a U/Kubuntu), ale řeším pár základních rozhodnutí., tak prosím o rady/názory:

    1) Ujištění: je dneska u Mintu nebo Ubuntu bez problému přistupovat k souborům na NTFS partition? Tedy můžu v pohodě používat na dokumenty, média atd. společně jeden disk pro Win i Linux?

    2) Jak to vidíte s velikostí disku? Jako snad podle bodu 1 data nemusím řešit. Ale pokud si představím, že na Linuxu budu chtít honit nějaký VirtualBox (byť virtuální počítač samotný třeba bude na dalším disku jako data), nějaký webserver a IDE (NetBeans), protože občas nějaký amatérský web řeším, nebo si hraju s Javou SE. A občas nějakou tu hru.
    Potřebuji se předně rozhodnout, jestli se smrsknu s W10 a hrami na 256 GB i s Linuxem, nebo je třeba další disk či větší disk... Jestli by mi zatím cca 80-100 GB na Linux mělo stačit

    3) Jak je to s postupem instalace u dualbootu? Předpokládám, že to chce mít připravené buď dva fyzické disky, nebo dvě logické partitions a na jednu nejprve nahodit Windows a pak nabootovat instalačku Linuxu a nepoplést si, který disk je který:-).
    Ale asi by žádné distro při instalaci nemělo mít problém si přeformátovat a zpracovat partition, i když bude připravená z Win instalačky, že?

    Pokud vás ještě něco napadne důležitého, ale jinak na Linux půjdu pozvolna, počítám třeba i s tím, že se nějakou dobu na Linuxu budu "zabydlovat" i kdybych měl někdy dělat reinstal, nebo tak...
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    AKA_THE_A: "tsvnc user@pchostname" (balíček se jmenuje ssvnc)
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    PISKVOR: takže: pustit na PC s woknama VNC server a...nějak přinutit raspi se na něj připojit...
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    AKA_THE_A: Eh, moment. Odkud kam co jak? Sdílet obraz z PC na projektor po síti? Není mi vůbec jasný ten kýžený uživatelský postup: chci zrcadlit obrazovku na projektor, takže...
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    A5A: souhlasim s Gilhadem. Nainstalovat gentoo podle handbook.
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    Zdravim, přemejšlim jak by šla napodobit funkcionalita Qpresenter od Benq...Tahle blbinka umožňuje po síti připojit projektor aniž by se ho uživatel musej dotknout...já to samý chci spáchat i pro televizi, musí to jít po drátech, žádný wifi...
    Uživatelský PC jsou W7pro a možná někdy v budoucnu budou W10...

    Zatim mě napadá RasPi s nějakou verzí VNC, údajně na něj je... https://www.raspberrypi.org/forums/viewtopic.php?f=48&t=41845
    Teď jde ale o tohle - jak z uživatelský strany do raspi natlačit adresu a heslo VNC serveru? Přes SSH?
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    A5A: Jestli chceš vědět jak věci fungují mohu doporučit LFS (Linux From Scratch) - http://www.linuxfromscratch.org/ . Naučíš se výhody i nevýhody linuxu.
    LUDO
    LUDO --- ---
    A5A: IMHO by ti na cvicenie stacil virtualny stroj
    SATAI
    SATAI --- ---
    A5A: Na prvni seznameni Mint/Ubuntu/OpenSuse.

    Na ponoreni se hloubeji Arch.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    A5A: zkus si nainstalovat Gentoo podle Handbooku - mozna se ti mnohe objasni :)
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    A5A: Na terminál je to asi jedno, linux je jeden velký terminál, takže zkus klidně arch, popřípadě debian nebo ubuntu a při startu se místo do grafickýho prostředí přepni čistě do terminálu ( např. Ctrl+Alt+F2 nebo vynechaný Ctrl/Alt podle klonu/distra) =) výhodou bude, že když budeš potřebovat něco vygooglit, tak se přepneš zase zpět do grafického prostředí (nejčastěji na F1/F7)

    A určitě se bude hodit pár knížek o tom, jak na to - na PackPubu nedávno bylo pár věcí o terminálu a nebo jsem někde našel knížku 101 Linux Hacks =)
    A5A
    A5A --- ---
    Zdravím ve spolek,

    jsem spokojený uživatel klikacího Linux mintu. Pořídil jsem si ale aktuálně druhý (cvičný) počítač s tím, že bych se začal Linux učit od píky - jak tedy začít? Jakou distribucí? Chci se sžít s terminálem, takže prostě aby se všechno muselo psát ručně...
    1023
    1023 --- ---
    1023: Tak vyluštěno, pokud by to někoho zajímalo tak to lze vyřešit pomocí argumentu.
    ssh srv.cz 'bash -s' < /test.sh "Hodnota_promene"

    Na cílové stanici srv.cz se Hodnota_promene uloží pod proměnnou $1 a lze s ní dále pracovat v pushnutém scriptu.
    SATAI
    SATAI --- ---
    AQUARIUS: urcite zase zalezi... puppet jsem daval jako priklad, tech moznosti uz je nastesti celkem dost (ale AFAIK zase ne jako javascriptovych frameworku, tak se da jeste slusne vybirat ;) )
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    SATAI: davam plus, ale misto puppetu bych radeji pouzil ansible - pokud uz nema hotovou puppet infrastrukturu, dostane se k cili o dost rychleji.
    SATAI
    SATAI --- ---
    (jinak za sebe bych to resil nejspis nejakym systematickym resenim typu puppet, ale k tomu potrebuje clovek znat dost kontextu. A nejlepsi je mit infrastrukturu, kde cache nemusis mazat :-D )
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam