• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

    Jak se správně ptát:

    1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    JIXIPEN
    JIXIPEN --- ---
    Díky moc všem, už jsem z těch počítačů zoufalá - vyměnila jsem XP-čka za dual boot Windows 10 a Debian. Nejdřív jsem měsíc zkoušela pracovat s těmi Win, pak to měsíc mírně střídala, pak se naštvala, že se s těmi Windows nedá dělat (přijde mi, že snad všechno je jinak a neustále to aktualizuje a háže reklamy na nějaké vlastní produkty a funkce) a zkusila asi před měsícem přejít na toho Debiana. A mám čím dál víc pocit, že jsem polofunkční počítač s funkčním systémem vyměnila za super počítač se dvěma polofunkčními systémy, kde ani v jednom nevím, jak to opravit a google mi naservíruje šestičlánkové povídání o tom, co je to WiFi technicky místo aby poradil :-).

    SUK: Tak rfkill píše, že není nainstalován a když ho zkouším nainstalovat pomocí "apt install rfkill", tak prý nedostatečná práva, že to umí jenom root. A heslo na roota nemám (prý: "Nejdřív se to nauč, pak ti dám heslo na roota."). Ale případně seženu, pokud to je potřeba.

    SATAI: Vypínat musím pečlivě, jinak nevidím sdílené disky. Takže vypnuto je dobře. Zkoušela jsem dokonce i obě varianty - WiFi před restartem nechat zapnutou i vypnutou.

    TEAPACK: Tak jsi měl plně pravdu - tlačítko je off, ale stále ho neumím přijatelně zapnout. Na dálku se to nějakým prý šíleně složitým (každou wifi zvlášť a přes příkazovou řádku, takže pro mě v praxi nepoužitelným) způsobem povedlo. Kontrolka zmodrala - tlačítko šlo zmáčknout, vypla se tím - a po opětovném zmáčknutí zase nic, nezapla se, opět se musela stejně zapnout. Bios je pro mě asi trošku hardcore - a problém je, že když wifi vypnu, aby nežrala baterku, zase ji znovu nenahodím.

    Mám tu KWiFi Manager - ale i když se ta WiFi zapla, neviděla jsem žádné sítě v okolí, nic (začínám mít podezření, že to je na něco jiného). Existuje něco jako znám z windows - kdy mi to ukáže WiFi v okolí a umožní se k nějaké připojit (případně zadat heslo)? Našla jsem tohle: https://wiki.debian.org/NetworkManager - máte s ním zkušenosti? Nebo s něčím jiným? Podle obrázků vypadá dobře.

    Blbé, že pořád netuším, jak zapnout tu wifi jinak než tlačítkem :-(

    DANIELSOFT: Na místě, kde je ve windows informace o verzi, je tohle: Trinity version: R14.0.3., System: Linux, Release: 3.16.0-4-amd64, Machine: x86_64. Mám novou verzi? Bylo to instalované v červnu.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    JIXIPEN: s chybama u HW tlačítek jsem se už setkal a v linuxu to často řeší novější kernel nebo verze OS. Zkus se kouknout do biosu, jestli tam nebude nastavení defaultního stavu WIFI...

    SUK: Spíš je to tlačítko defaultně off a musíš ho po startu zapnout, ale jelikož to linux neodchytává, tak se wifi nezapne....
    SATAI
    SATAI --- ---
    SUK:
    JIXIPEN:

    Kdysi jsem zazil, ze jeden OS nejakou kartu (tehdy tusim jeste ISA) nainicalizoval k obrazu svemu a dalsi mel smulu. Reseni bylo misto soft resetu vypnout, pockat a zapnout (tehdy na AT zdroji).
    SUK
    SUK --- ---
    JIXIPEN: co pise "rfkill list"? Nezda se mi, ze by nebezici system blokoval HW.
    JIXIPEN
    JIXIPEN --- ---
    Ahoj, neřešil tu prosím někdo problém s tím, že má dualboot a na linuxu (Debian) nefunguje WiFi?

    Mám notebook HP-čko, ve winech svítí kontrolka na prosvíceném tlačítku a pomocí toho jde normálně vypínat i zapínat (a funguje bez větších problémů - tzn. nefunkčností jako takovou to není). Pod linuxem je to ale vypnuté, tlačítko můžu mačkat, jak chci, pořád svítí červeně a WiFi neběží.

    Co jsem zjistila (a snad dobře pochopila), tak že se (prý) vůbec wifi nehlásí jako by byla hardwarově vypnutá.

    Co jsem se ptala dál lidí kolem sebe, tak jsem zjistila, že za to snad můžou windows (10), které si WiFi "ukradnou" pro sebe. Ale nikdo netušil, co se s tím dá dělat, což je dost divoké, protože na windows mi pro změnu nikdo moc neumí rozchodit školní síť eduroam, v linuxu bych na to lidi našla, ale zase se všichni tváří dost divně na tu wifinu.

    Na kupu věcí Windows potřebuji, takže se jich úplně nemůžu zbavit z počítače - a jsou věci, na které by linux byl nejlepší, tak jsem ho chtěla zkusit místo cygwinu, ale bez té WiFi je mi tak nějak... na nic.

    Pokud někdo umí hledat líp než já a ví o něčem na netu, tak by měl stačit i link, jsem sice linuxový absolutní amatér, ale lidi, kteří mi to případně nainstalují, mám, jenom se moc netváří na to hledat všude možně, co že to s tím vlastně je (a hlavně jejich názor je jasný: "To máš tak, když tam máš Windows." :-) ). Díky moc.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    PUNKREASS: Díky za nasměrování... pro apt to je:
    apt-mark hold package_name
    PUNKREASS
    PUNKREASS --- ---
    TEAPACK: primo z radky nevim, ale jestli pouzivas aptitude, tak ho spust, najdi ty baliky, co potrebujes a v menu balik je pridrzet (=).
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    Ahoj, jak při aktualizaci v terminálu zakážu upgrade některých balíků? Mám problém s Kali a Raspi3, při instalaci mi Python3.5 vyhodí exception s neexistujícím pointerem a systém zůstane read-only bez možnosti spuštění čehokoli (command not found)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    CERMINEK: sudo -i
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    SATAI:
    RAGUPKI:
    SATAI:
    Ahoj, rozdíl a fungování su a sudo mi jsou fakta známá. pro svého usera jsem si i upravil /etc/sudoers, takže při zadání #sudo cokoliv se to provede s právy roota. Často, ale potřebuji su, pač toho pod rootem dělám dost a rád bych zadával stejné heslo (a umožnil toto i ostatním, čímž mohu mít i kontrolu nad tím, kdo co zkurvil)...
    SATAI
    SATAI --- ---
    ERGOSUM: mně to fish hlídá ;)
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    SATAI: příklad -> příkaz
    Přeji shell bez překlepů :-)
    SATAI
    SATAI --- ---
    ...a protože ten jeden příklad, co se spouští, může být i shell...
    RAGUPKI
    RAGUPKI --- ---
    CERMINEK: Mé omezené porozumění sudo systému je, že místo přihlášení se jako root ti systém dovolí jednorázově spustit příkaz jako jakýkoliv uživatel (tedy i root) z jakéhokoliv jiného účtu. Abys to mohl udělat, systém zkontroluje, jestli ti to dovolí přes /etc/sudoers, načež musíš zadat svoje heslo. U mě je výchozí konfigurace sudoers taková, že všichni ve skupině sudo to mají povoleno a můžou spouštět všechny příkazy jako všichni uživatelé, ale na openSUSE je to asi jinak:
    SDB:Administer with sudo - openSUSE
    https://en.opensuse.org/SDB:Administer_with_sudo
    SATAI
    SATAI --- ---
    CERMINEK: chceš zjistit, jak funguje su a sudo
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    Ahoj všem,

    mám dotaz ohledně uživatelů, konkrétně u openSUSE.... Z mého osobního PC jsme zvyklý, že mám jednoho usera, u kterého heslo funguje jak pro běžné logování, tak pro roota. Mám teď na serveru jednu opensuse instanci, kde mám defaultního usera a root, každého s jiným heslem. Přidal jsem si sebe jako dalšího usera a rád bych mému účtu umožnil se stejným heslem přihlásit jako root. Daloby se říci, že pro roota chci více hesel. Lze něco takového vůbec udělat?

    Druhá věc se týká přířazení systému do domény windows... S tím nemám absolutně žádnou zkušenost, ale pro případnou správu userů se mi to zdá fajn. Nicméně dokážu v případě přidání PC do domény určit kterří doménoví uživatelé se do systému mohou/nemohou přihlásit a kteří se mohou přihlásit i jako root (se stejným heslem)?

    Díky všem...
    ROUMEN
    ROUMEN --- ---
    GHORMOON: Nutně to nepotřebuju, jen jsem chtěl efektivně využít rychlou proxy a jen to kam mě nepustí směrovat pomalým vzduchem.
    GHORMOON
    GHORMOON --- ---
    ROUMEN: otazka je, potrebujes to? mas tam neco jineho, nez weby? pokud ne, sel bych cestou bud vyresit, proc ti to nezere tu porxiy.pac, nebo nainstalovat ten doplnek a pouzivat ten.
    Pouzivat nejakou socks proxy jako vpn je zbytecne pomaly (pokud ti to vubec ta tvoje proxy dovoli) a vysledek bude stejne takovy, ze budes muset do routovaci tabulky nahazet, co chces aby tou vpn slo - to muzes rovnou nahazet na ten interface, co tam mas.
    ROUMEN
    ROUMEN --- ---
    DANIELSOFT: Já nechci mít natvrtdo nastavenou proxy, ale aby to jelo podle pravidel v tom pac souboru.

    GHORMOON: To už jsem taky zjistil, že traceroute ma proxy prdí a jede jen podle routovací tabulky v nastavení sítě.
    Virtuální interface? Najdu někde nějaký pro laika pochopitelný návod jak to v ubuntu co nejsnáze nastavit a uživatelsky komfortně konfigurovat?
    GHORMOON
    GHORMOON --- ---
    ROUMEN: zrovna traceroutu je proxy uplne ukradena (je na nizsi vrstve), pokud chces proxy pouzivat jako vpn, tak bys tam opravdu musel mit virtualni interface a routy do nej
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    firefox má všechno vlastní i na Windows,i certifikáty atd. někdy je to výhoda, někdy nevýhoda.
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    co proměnná prostředí "http_proxy" ?
    ROUMEN
    ROUMEN --- ---
    GHORMOON: Tak jsem asi přišel na to, proč to nefunguje. V ubuntu to "nastavení proxy pro celý systém" funguje spíš jen jako "informace o konfiguraci proxy na jednom místě, kam se mohou aplikace podívat a použít tohle nastavení pokud to umí nebo chtějí" :-) Takže opera, chromium a midori si berou tohle natavení ze "systému", firefox si může vybrat jestli jestli vlastní nebo si ho přečte nebo ignoruje, no a ty "echt" linuxový základní služby na tohle nastavení dlabou (traceroute) a proxy neřeší a posílají to rovnou, nebo mají jen svý vlastní nastavení bez možnosti požít to "jako systémový", což je případ apt a synapticu. Takže proto se mi to chovalo divně.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam