• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

    Jak se správně ptát:

    1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    SUK
    SUK --- ---
    VLASTIS: 6-8GiB navic nebo dohromady? 8GiB je dobry maximalne na jednoduchy domaci chroupani. Dyk i prohlizec je dneska neskutecne nenazrana prasnice, co tech 8GiB dokaze zchroupat :-/
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    JIXIPEN: imho pro tvuj ucel bude nejjednodussi varianta nainstalovat si ve WIN virtualbox a debian provozovat v nem.
    Nenarazil jsem pri testovani na zadne problemy.
    Jen je potreba mit RAM navic pro VM - doporucuju 6-8gb
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    MVEK: Záleží jak často to potřebuješ. Pokud párkrát za měsíc/rok a navíc některý krám chodí jen s Win95 a jiný s WinXP jsou výhody jasné. Pokud se přepínáš několikrát za den a dual-boot nedělá potíže, tak bych dal spíš dual.
    Jdou i virtualizovat Windows z Linuxu a má to víc výhod než opačně.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    JIXIPEN: žádný alternativy, MS prodává Office pod OSX: https://products.office.com/cs-cz/mac/microsoft-office-for-mac
    Co se týče VBE, teprve jej portují z OSX verze Office 2011 . Tj. jestli potřebuješ full-featured VBE, tak zatím no ETA na současný verzy Office for OSX, ale můžeš prozatím koupit Office 2011 for Mac, já ho používám - má své vady na kráse (Nepodporuje Retina a ošklivé GUI), ale doteď vycházejí pravidelně aktualizace.

    OSX je postavený na BSD, tj. máš tam defakto všechno co máš na linuxu, zjednodušeně řečeno OSX is just anoter flavour of Linux. Python je nativně, takže s pip nainstaluješ všechno python based. Stejně jako zkompiluješ kde co, běžně builduju v mavenu JAVA věci. A jak jsem říkal, nahodíš homebrew a máš to samý jako zypper v OpenSuse, yum v CentOS, apt-get v Debianu (Ok, debian repozitáře jsou mega a tady fakt srovnání není;-).

    Windowsí aplikace alá kalkulačky bank to bohužel neřeší, jak jsem řekl, neznám celý tvůj use case. Ale imho to jsou většinou malé srágorky a dost možná si s nima poradí Wine - a pokud nastane nejhorší scénář, že tě něco bude nutit skočit do woken, je lepší otevřít virtuál a v něm si to naklikat.

    Tj. Macbook ti pravděpodobně sjednotí všechny prostředí. Koukni se někdy k němu, kdo ho opravdu používá a není nagelovanej markeťák. Zjistíš že je to solidní workhorse.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    JIXIPEN: wicd pro wifi management, pokud te sere NM
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    JIXIPEN: No, jednu dobu jsem měl Win7+Kubuntu dual boot, a ve Windows jsem to Kubuntu spouštěl skrz Virtualbox (bylo teda rychlejší mít VBox headless a Xko tahat přes "síť"). Vzhledem k tomu, že ty Windows s Linuxem hrabal každý na jiný partitions (sdílení dat skrz Vbox), fungovalo to bez problémů z téhož disku. Obráceně bohužel ne - Windows jsou citlivý na změny HW :(
    JIXIPEN
    JIXIPEN --- ---
    ERGOSUM: Rozumím tomu dobře tak, že si můžu nechat od někoho udělat Live USB s nějakou verzí linuxu na hraní a na tom si zkoušet, co co dělá bez rizik, že to rozbiju a na tom se to naučit? To je zajímavý nápad.

    DANIELSOFT: Díky moc, určitě zkusím - protože vlastně nefunkčnost Cygwin je to, co mě vedlo k tomu dualbootu primárně.

    DELVIT: Tak to je fajn, tzn. klidně si nastavovat a blbnout a až budu vědět, jak se kompiluje jádro, můžu to přehodit.
    TEAPACK: Konec října je takový vhodný čas, to možná i zjistím, jak se to dělá :-).
    JIXIPEN
    JIXIPEN --- ---
    RUDOLF: Problém je, že co jsem zatím viděla Apple alternativy MS Office, tak to bylo mnohem mnohem horší než Libre Office. Pořád se mi nedaří rozumně programovat ve Visual Basicu pod Libre Office, nefungují tam klávesové zkratky, jak jsem zvyklá a jak učím studenty, posledně mi smazaly poznámky pod prezentacemi a byly jen v nějaké view verzi, ve které se pro změnu nedaly pořádně uživatelsky přívětivě editovat.

    Nechápu tedy, jak Apple HW řeší problematiku, že potřebuji krom MS Office ještě nějaké další windowsí aplikace (kalkulačky pojišťoven a bank) a věci, které se v linuxu instalují jedním kliknutím či snadno, protože to autoři psali pod linuxem (python, sage, LaTeX, občas prográmky psané v rozličných jazycích - posledně tuším cosi v C-čku). Naopak mi přijde, že bych pak musela řešit nejenom emulaci linuxu, ale i windows a měla bych v jedné škole na stole v kanceláři windows, ve druhé linux a doma Apple.

    Live distribuce na flashce - není lepší mít dual boot v počítači?

    Takže z toho vyplývá, že právě to W10 + nějaká emulace je asi ta funkční varianta, ale právě to byly posledně problémy, že se chovala jinak než klasický linux a když jsem potřebovala nainstalovat jeden C-čkový program, 2 linuxáři nad tím seděli pár dní dohromady až to vzdali, že to nejede a nakonec se jim to podařilo rozchodit na svých linuxových strojích relativně snadno. A ani se znalostí, jak to rozchodit na linuxu, jim to na těch winech prostě nešlo. Což je v podstatě to, proč si říkám, že možná než lámat windows do linuxového chování je lepší ty linuxové nativní programy pouštět pod ním.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Taky jsem si říkal, že dualboot nahradím výběrem disku, ze kterého nabootuji přes BIOS obrazovku. Ale mám pocit, že moje deska a BIOS nenabízejí volbu mít boot dialog pokaždé zapnutý, takže je to o frenetickém mačkání patřičné zkratky, pokud chci něco jiného než default.

    Ale furt se pohybuji v teoretické rovině, nemám čas to konečně realizovat a ten Linux nainstalovat:-).
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    FAJL: Zašel jsem ještě dál. Čistý Linux a pro těch několik případů kdy potřebuji Win kvůli nějakým ... ovladačům (například filmový scaner) pomocí BIOSu přesvědčím Windows, že ta flashka ze které běží je disk C: Potom tam tedy běží plnohodnotné Widle a odpadají trable s dual bootem.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    JIXIPEN: Nevím jaké máš přesné důvody pro MS a Linux, takže se možná radou minu. Ale podle mně je každej dual-boot v pracovním i osobním kontextu ztráta času. Jak ve smyslu udržování dvojího know-how, jako např. pracovních návyků, zkratek apod. Případně sladění obou prostředí za cenu investice času do know-how.

    Takže poradím hereticky ale nechci začínat žádnej flame;-) Pokud potřebuješ standardní linuxové nástroje + MS Office nebo Adobe portfolio. Jdi do Apple HW. Budeš muset akceptovat různé zvláštnosti OSX, ale jakmile to překonáš - zjistíš že to celkem drží po hromadě a někdo se opravdu zamyslel, nad tím co opravdu potřebuješ (fašismus non plus ultra). Součástí je terminál a když si doinstaluješ homebrew, máš i package manager na linuxový nástroje. Když navíc používáš Iphone/Ipad - zjistíš skvělé možnosti integrace (telefonování z mobilu přes maca, zatím se mobil nabíjí v jiné místnosti). Plus věci jako skvělá klávesnice a když za pět, sedm let koupíš novej model, bude nejspíš úplně stejná a se stejným rozložením, takže se nebudeš muset předadaptovávat. Ale není to holt pro každého.

    Pokud je tvůj use case jiný, asi je lepší varianta Win10 + virtualbox s linuxem, případně ty live distribuce na flashce. Ideálně bych šel dnes do W10 PRO, protože má podporu hypervizoru - takhle jsem zjistil, že mi třeba docker nepuůde ve W10 home nativně, ale furt přes docker-machine/virtualbox.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    JIXIPEN: Obecně bych poradil jednoduchou věc. Udělat Live USB s nejrůznějšími distribucemi je snadné a když ti to bude vyhovovat jako live a a bude ti všechno chodit tak nainstaluješ a všechno poběží jen rychleji. Ne že by to nešlo jinak a možná rychleji a snadněji, ale k tomuhle nepotřebuješ nic studovat.
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    JIXIPEN: Zmiňovala jsi Cygwin: mám teď od kamaráda doporučeno, že existuje jeho lepší varianta, Babun: http://babun.github.io/ možná by ti to pomohlo na tom windowsovém stroji, možná to bude kompatibilnější než Cygwin - sám ho zatím nepoužívám, ale podle toho, co jsem viděl, by to třeba mohlo pomoct
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    JIXIPEN: myslim, že ostatni radi dobre. Pokud se nechces zbavit soucasneho systemu, muzes si nastavit Debian unstable a vse by se ti melo nainstalovat v novejsich vezich i to jadro a obecne je unstable vhodnejsi pro desktop. V linuxu plati, ze kdyz potrebujes nove jadro tak nemusis preinstalovat system, ale musis si umet prekompilovat jadro ze zdrojovych kodu (na zacatku se musis rozkoukat, ale muzes se presvedcit ze tam ten ovladac je nebo neni). Navodu najdes urcite dost.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    JIXIPEN: jak píše DANIELSOFT, dal bych něco od Ubuntu - Ubuntu jako takový má hodně podobný vzhled s W10, Xubuntu si drží střízlivost podobně jako W7. Ubuntu vychází z Debianu, takže co v terminálu platí pro Debian, máš z 90% i na Ubuntu, včetně spousty návodů, jak co rozchodit. Pokud tě bude velmi iritovat zvukovka a klapání v terminálu při startu, tak zkus na konci října LiveUSB s Xubuntu 16.10 =) když to bude OK, tak to přeinstaluj a bude klid =)
    JIXIPEN
    JIXIPEN --- ---
    DANIELSOFT: No, já tam měla OpenSuse předinstalované od táty, když mi ten notebook dal. Jen tam ledacos neběhalo a zlobily sdílené disky s windows. Tak mi tam partner dal Debiana, prý je pro mě nejlepší - jen se ptal, zda chci stable a já že jo (protože jsem nechtěla, aby se to hroutilo). To jsem ještě myslela a on se tvářil, že mi s problémem rád pomůže. Jenže jeho kecy kolem čehokoli, když jsem chtěla poradit, vyvrcholily dneska tak, že jsem mu řekla, ať mi dá heslo na roota a pokoj. Na druhou stranu ve škole mám na stole taky Debiana, takže z toho hlediska to je asi lepší. Tipuji, že přehodit jádro z 3.16 na 4.4 je otázkou kompletní reinstalace systému, je to tak? V tu chvíli si případně nechám tuhle instalaci aspoň na hraní a naučení se, jak tam co funguje a časem případně reinstaluji (v tuto chvíli by reinstal hrozil tím, že si rozbiju i ty funkční windows :-( ). Když já měla Debiana na počítači před 20 lety a tenkrát to fakt bylo triviální a krásně fungovalo a mělo super vychytávky.

    Tak to holt dopadá když učíte na jedné škole MS Office a na druhé škole, kde studujete, jste s asistentkou jediní, kdo mají windows. Takže když potřebuji nějaké speciality (třeba rozběhat nějaký program nativně pod linuxem), všichni od těch windows dávají ruce pryč, že si s tím neví rady a on se Cygwin fakt chová divně. Takže s novým počítačem byl podmínkou ten dual boot. Jen jsem myslela, že si toho pamatuji víc :-).

    No, každopádně to, co jsem potřebovala rozchodit nutně - tu WiFi, zdá se nějak mám (resp. už to nějak dotáhnu) a zbytek se dá už nějak postupně. Zvukovku na práci nepotřebuji, tak ta ve windows stačí :-).
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    JIXIPEN: Jádro 3.16 už je postaršího data, já mám například 4.4 - to je věc Debianu Stable, že používá celou dobu svého releasu tu verzi všech programů, která byla v době releasu této verze Debianu a backportuje bugfixy.

    To je velmi dobré pro servery, ale horší pro desktop, novější jádro by mohlo mít lepší podporu té wifi.

    Celkově bych doporučoval nějakou pro začátečníky přátelštější distribuci, třeba Mint, OpenSuse nebo některou z odrůd Ubuntu: budou tam aktuálnější verze SW a user-friendly klikací nástroje pro správu.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    JIXIPEN: Vada instalace
    JIXIPEN
    JIXIPEN --- ---
    TEAPACK: Díky, jen to musím trošku zpracovat. Ty stránky jsou na mě trošku moc divoké. Ale vyhnout se terminálu je asi cíl (a hlavně aby to dělalo samo). Už jsem se dohodla s kamoškou, co má aspoň základy linuxu, že nad to sedneme spolu a zkusíme prozkoumat. Ten, co mi to instaloval, se tváří, že jako přece mi nemůže vadit, když na začátku práce musím zapnout terminál a pět minut do něj datlit příkazy :-(.

    ERGOSUM: Jo, ikonka reproduktoru na liště (WiFi tam nemám, reproduktor ano) se chová podobně jako tlačítko WiFi - jde pomocí ní zvuk vypnout, ale zapnout zpátky ne. Většinou pomohlo kliknout na ikonku, tam navolit "zapnuto", kliknout na KMix, u něj taky zapnout a běželo. Případně pomohl restart systému. Dneska nic. Nepotkali jste se někdo s tímto?

    Pořád přemýšlím, zda to je vada instalace nebo takový nějaký standart.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    Promazal jsem nepřenášející žádný přínos. S těma tlačítky bývá občas problém, protože se výrobci nedrží ani svých specifikací. Nejlepší bude si najít nějaký dobrý návod ala TEAPACK: a zkusit to podle něho.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    JIXIPEN: Já mám prostředí LXDE a tam jsou ve Volbách Síťová připojení.
    Jinak kromě vypínání WiFi v BIOSu a tlačítkem na počítači mám ještě vedle ikonky reproduktoru na liště ikonku kde se povoluje síť a WiFi. Pak se objeví i ten seznam dostupných wifin.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam