• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    GUDRUN: A je ten netbook 64bit, když užs to nakousla? Pořád ještě vídám 32bitový, tam bys potřebovala 32bit verzi.

    A teda možná je třeba jít přes boot menu BIOSu (při startu některá z F kláves, bývá F8,F12,F2,F10; každopádně se dá dogooglit pro specifický model).

    "A nic" znamená "stejně bootuje z disku," nebo "nebootuje vůbec"?
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    AXTHEB: zkusim. nejak me nenapadlo, ze potrebuju 32 bitovou
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    GUDRUN: Asi sis stáhla x86-64 verzi, ale potřebuješ i686. Takže zpět na stránky mintu a hledat 32 bitovou verzi.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    zdravím, bojuju s mintem - doporučil mi to kamarád, když jsem si chtěla svůj asusí netbook přesedlat na linux. Když se nad tím zamyslím, neměla jsem linux asi 8 let na žádným počítači, takže jsem fakt lama teď. Je to netbook bez CD. Stahla jsem si mint cinnamon, pomocí Linux live usb creator udelala bootovaci USB, nastavila v BIOSu boot from removable device, a nic. Nemám jinej počítač, na kterým bych to zkusila. To bootovací USB jsem dělala na jiném počítači, než na kterém se to snažím z toho USB nabootovat. Když jsem to spoustila přes virtualizaci, dostala jsem chybu "this kernel requires an x86-64 CPU, but only detects an i686 CPU, unable to boot", ale nechci jít přes virtualizaci, chci normálně odmontovat vidle a namontovat jakýkoliv moderní lehký ubuntu/debian based distro. Máte pro mě prosím nějaké nakopnutí? jsem teď bezradná, co dál zkoušet. Díky.
    PUNKREASS
    PUNKREASS --- ---
    JIXIPEN: zkus synaptic.
    JIXIPEN
    JIXIPEN --- ---
    Ahoj zase po čase, díky za všechny předchozí rady, s linuxem pořád šíleně bojuji, ale je asi na čase, abych se naučila si na ten počítač něco nainstalovat (docela nutně potřebuji pár věcí do školy). Problém je, že mi jako "grafický" systém bylo doporučeno aptitude, kde je ale šílené množství rozličných kódů, které se musí mačkat ve správném pořadí a už se mi stalo, že než jsem se zorientovala v tom, co že to vlastně dělá, pustil "něco", sama nevím co (a ještě jsem dostala vynadáno, že jsem musela odkliknout něco, co jsem si nepřečetla - a já přitom enter snad ani nezmáčkla, jen nějaká písmenka).

    Zkoušela jsem najít něco lepšího, ale pořád se mi tam motají věci pro Ubuntu, Xubuntu a pro Debian jako by neexistovalo nic :-(. Třeba tohle http://windows-linux.cz/program/instalace/ mě vyloženě nadchlo. Aspoň od pohledu to vypadá, že vyhledám, naklikám a jedeme. Tady https://www.linuxexpres.cz/jak-na-to/jak-se-v-ubuntu-instaluje-software je taky něco, to se mi tak nelíbí ale pořád to asi docela jde. Četla jsem, že snad Ubuntu a Debian mají (?)stejné jádro - tzn. by to snad mohlo existovat, ale jak to najít?

    Nepoužíváte někdo něco zajímavého, v čem se vyzná i člověk, pro něhož je představa instalace SW stále ve stylu: "Stáhnu z webu exe a pustím instalaci"? Ten aptitude dříve či později skončí tak, že si něco náhodně smažu :-(.
    KECAM
    KECAM --- ---
    AUSSIE: bud odinstalovat nebo disablovat servicu
    Disabling Zeitgeist - Ask Ubuntu
    http://askubuntu.com/questions/45548/disabling-zeitgeist
    AUSSIE
    AUSSIE --- ---
    Zdravim, nemate nekdo zkusenosti s procesem zeitgeist v Ubuntu? Mam jeden stary zadychany notas, na nem Ubuntu 12.04 a najednou se mi zacal zcista jasna samovolne vypinat, uz jsem myslel, ze ho budu muset vyhodit. Pak me napadlo se podivat pres htop, co v nem vlastne bezi a ejhle, ukazal se zeitgeist s dost vysokymi naroky na pamet. Cely comp navic bezel velmi zpomalene. Tak jsem toho demona killnul a pocitac od te doby beha bez problemu, nicmene po restartu v nem zeitgeist opet nabehne. Nevite nekdo o nejakem elegantnejsim reseni? Uz jsem si precetl, ze to neni malware, ale "zlepsovak" Ubuntu, ktery prisel s nejakou novou aktualizaci systemu, nicmene ze bych z neho byl radosti bez sebe, se v zadnem pripade rict neda.
    AAHHWISEGUY
    AAHHWISEGUY --- ---
    mate nekdo zkusenost s libimobiledevice http://www.libimobiledevice.org/ ?
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    TEAPACK: bych v ty slozce vymazal vsechno a pak to nasledoval klasikou apt-get update a apt-get upgrade
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    A další lama(?)dotaz =) při instslaci balíčku kámošce kleknul komp (už ví, k čemu je dobré mít komp připojený k napájení... ) ale teď jí to při "dpkg --configure -a" hlásí:
    dpkg: chyba: zpracování souboru "/var/lib/dpkg/updates/0113" okolo řádku 0: jméno položky [změt znaků] musí být následováno dvojtečkou

    Co s tím? stačí smáznout ten soubor?
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    CHOROBA: dmesg je tam jenom jeden, ale jsou tym starý syslogy... a je to tak zábavné čtení, že už jsem si u toho podruhý usnul =D ale asi jsem něco našel...

    NetworkManager[716]: [info] devices added (path: /sys/devices/pci0000:00/0000:00:1c.3/0000:04:00.0/net/wlp0s2, iface: wlp0s2)
    NetworkManager[716]: [info] device added (path: /sys/devices/pci0000:00/0000:00:1c.3/0000:04:00.0/net/wlp0s2, iface: wlp0s2): no ifupdown configuration found.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    TEAPACK: ve /var/log budes mit dmesg.0 dmesg.1 ... dmesgX. Tak se tam muzes podivat.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    SUK & CHOROBA: Díky za tipy, tak po instalaci nesvobodného ovladače a následovném odinstalování a restartu to začalo chodit... teď už dmesg píše o Wlan toto:

    [ 10.691791] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): wlp2s0: link is not ready
    [ 10.767736] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): wlp2s0: link is not ready
    [ 11.091089] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): wlp2s0: link is not ready
    [ 25.209211] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_CHANGE): wlp2s0: link becomes ready

    a hromadu bordela o tom, kam a jak se připojuje... a předtím jsem se tam zapomněl podívat, takže už nikdy nezjistím, čím přesně to vlastně bylo =( teda, aspoň do dalšího výpadku =D
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    TEAPACK: podival bych se na vystup commandu 'dmesg' v terminalu a hledal co wifina place
    pripadne 'rfkill list'
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    TEAPACK: Nejspis bude chybet firmware, nektere karty jej potrebuji (a byvaji to extra baliky, nektere v non-free apod kvuli licencim)
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    PUNKREASS & ERGOSUM: Nj, ale kdyby mi blblo jenom DHCP nebo cokoli na routeru, tak by aspoň byly vidět ostatní wifi sítě... můj problém je v tom, že vůbec nevidím interface Wln0 a systém nedokáže inicializovat wifinu jako zařízení, nikoli jako druh připojení k internetum.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    CHOROBA: Pokud tchyně sabotuje auto, tak to pomáhá :-)
    TEAPACK: Tak že se notebook na wifi nepřipojí/nepřipojí do internetu. Pak jsem kontroloval jak blbec co je na notebooku špatně. Nebyl důvod předpokládat že je chyba na straně routeru. A stejně byla.
    PUNKREASS
    PUNKREASS --- ---
    TEAPACK: tak me se treba obcas stava, ze kdyz tu mam vetsi navstevu a vic zarizeni se mi pripoji na router nebo repeater, tak se mi tak poblazni dhcpko, ze nektery zarizeni proste opakovane nepripojis a jiny nemaj problem.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    ERGOSUM: O.o netuším, jak může router ovlivňovat wifi na notebooku, ale všechno bylo samozřejmě několikrát restartováno, než jsem to sem vůbec napsal...

    SUK: Dneska ten ntb nemám jak napotvoru u sebe, ale zejtra kouknu =)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam