MRDAC_BEDEN: Virtualizaci jsem už zkoušel... a vcelku nas*aně jsem ji zavrhl a opustil. Zkoušel jsem asi 3 virtuální stroje a v každém něco nejelo jak mělo. Po spoustě zabitého času jsem dospěl k názoru, že je jednodušší tomu vyhradit vlastní stroj a mít tak jednodušší život. Prostě virtualizace není pro moje potřeby vhodná.
V podstatě to směřuje ke 2 samostaným strojům pod linuxem:
1) Jeden stroj s Kubuntu a GUI, kde se bude v Salome vytvářet geometrie a generovat mesh a po dokončení výpočtu jinde by se tam i zpracovával výstup a generovaly obrázky a videa z dat.
2) Druhý stroj (nebo více), kde poběží linux bez GUI a kde bude jen OF nebo ET. Ten může být odstrčený někde ve sklepě nebo v serverově, ale potřebuji tam ten "vzdálený přístup" na okno terminálu, abych věděl, jestli úloha ještě běží, popř. co z ní leze a tak. Tady by mohl tedy pomoci ten tmux.
Instalaci uvedeného SW dělám beztak podle webu výrobce a příkazovou řádkou stylem Ctrl+C a Ctrl+V jako cvičená opice, aniž bych tušil, co to doopravdy dělá. Prostě se tam nainstaluje co potřebuju a pak to funguje. Na tohle by mi fakt stačilo jedno okno s jedním velkým tlačítkem INSTALL.
Instalaci vyšších verzí (K)Ubuntu jsem zkoušel několikrát, ale vždycky se to zaseklo na nějaké pitomosti. A ano, byl nainstalován doporučený ovladač grafiky + restart. Prostě všechno bylo jak má a stejně to zamrzlo.
Aktuálně zkouším rozběhat to SSH jak mi poradil
CHOROBA: a zase zásek :D
Na PC s linuxem se to nainstalovalo v pohodě. I připojení na localhost v pohodě. Tak zkouším připojení přes Putty a počítač nenalezen... aha, asi je to potřeba povolit na firewallu. Tak jdu na linux stroj a hledám, kde se to dá povolit... a nemůžu to nikde najít. Ani hledání nic nenašlo. Tak gúglím a prej na to potřebuju nějaký nástroj... doporučují Firestarter... OK. Jdu na Centrum softwaru a dám hledat Firestarter... zase to nic nenašlo, jak je to možné?? A na wiki.ubuntu.cz je nápověda: Systém - Správa - Firestarter... jo, bezva, jenže já to tam prostě nemám :D Takže tímto stylem s tím bojuju a dost mě to irituje, protože řeším pitomosti, které žerou hromadu času a nikam nevedou... :(