• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    LUDO
    LUDO --- ---
    ROSSUM: ifconfig ti pravdepodobne neisiel pretoze defaultne nanho potrebujes prava roota, tzn. sudo ifconfig. Cez ssh mas kompletny pristup k prikazovej riadke, takze mozes robit prakticky cokolvek. Dokonca pokial by si sa pripajal cez SSH ktory podporuje Xserver tunel tak mozes spustat aj graficke aplikacie a nemusis zdielat celu plochu.

    pokial by si sa fakt chcel pripajat cez nazov, tak musis upravit hosts subor ktory sa prioritne kontroluje pre DNS zaznamy (preklad URL na IP)
    How to Edit Your Hosts File on Windows, Mac, or Linux
    https://www.howtogeek.com/howto/27350/beginner-geek-how-to-edit-your-hosts-file/

    Co sa tyka zalohovania konfiguracie, tak na vzhlad desktopu a tieto veci to 100% staci. To jedno percento su specializovane softy, ktore z nejakeho dovodu pouzivaju systemovu konfiguraciu.
    ROSSUM
    ROSSUM --- ---
    LUDO: "ip addr" + Putty přes IP adresu funguje!!
    Díky moc :) Pokud tomu dobře rozumím, tak teď můžu dělat instalace SW vzdáleně, že? Teď už jen rozchodit ten tmux... :)

    ERGOSUM: *deb neznám a nevím jestli chci :)
    Instaluji OpenFOAM podle návodu:
    Download v5.0 | Ubuntu | OpenFOAM
    https://openfoam.org/download/5-0-ubuntu/

    Einstein Toolkit podle:
    Simplified Tutorial for New Users - Einstein Toolkit Documentation
    https://docs.einsteintoolkit.org/et-docs/Simplified_Tutorial_for_New_Users

    Když šikovně rozsypeš zrní po klávesnici, tak to zvládne i slepice ;) Pro mě je to BlackBox = nepotřebuju podrobně znát, jak to funguje, potřebuju rozchodit danou funkci a tu používat. Jestli je uvnitř BlackBoxu linux nebo 7 trpaslíků je mi srdečně jedno.

    VYHULENY_UFO: Vždy na tom budu pracovat jen já.

    LUDO: Podle všeho to vypadá, že jsem právě to 1%, kdy to nestačí...
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    ROSSUM: ipconfig = ifconfig
    LUDO
    LUDO --- ---
    ROSSUM: na zalohovanie konfiguracie softwaru ti v 99% pripadov staci zalohovat domovsku zlozku, cesta /home/nazov_uzivatela
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ROSSUM: no jede to do okamziku, kdy budes potrebovat mit prihlasenych vic nez 2 lidi a jednoho admina.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    ROSSUM: A System - Centrum softwaru, případně *deb balíčky znáš?
    Instalace z řádky není jedinou možností.
    LUDO
    LUDO --- ---
    ROSSUM: Kubuntu by ziadny nadstavbovy firewall jak pise CHOROBA mat nemalo

    Pre istotu mozes skusit ci nieco nezaviedlo pravidla do iptables prikazom:

    sudo iptables --list

    Nasledne skontroluj ci ti tam to SSH fakt bezi a caka na vonkajsie pripojenia:

    netstat -lntup | grep ssh

    ROSSUM: v ktorej napovede? na nazov pocitaca sa pripojit nemozes, pokial tvoja Windowsia masina nema ulozenu IP adresu toho stroja pod nejakym nazvom

    pokial to SSH bezi a obidva PC su na rovnakej sieti, mne pride, ze sa prave pripojujes s putty spatne

    Na zistenie IP adresy je ekvivalentny prikaz "ifconfing", doporucuje sa ale pouzivat "ip addr"
    ROSSUM
    ROSSUM --- ---
    CHOROBA: V nápovědě psali, že můžu na název stroje... a prej má nativně Iptables nebo co a ten Firestarter má být nástroj, jak s tím Iptables pracovat...
    IP adresu nevím jak zjistit, neznám alternativu windowsového "ipconfig"... :(
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    ROSSUM: kubuntu nativne zadnej fw snad nema... pripojujes se na ip addresu toho stroje?
    ROSSUM
    ROSSUM --- ---
    MRDAC_BEDEN: Virtualizaci jsem už zkoušel... a vcelku nas*aně jsem ji zavrhl a opustil. Zkoušel jsem asi 3 virtuální stroje a v každém něco nejelo jak mělo. Po spoustě zabitého času jsem dospěl k názoru, že je jednodušší tomu vyhradit vlastní stroj a mít tak jednodušší život. Prostě virtualizace není pro moje potřeby vhodná.

    V podstatě to směřuje ke 2 samostaným strojům pod linuxem:
    1) Jeden stroj s Kubuntu a GUI, kde se bude v Salome vytvářet geometrie a generovat mesh a po dokončení výpočtu jinde by se tam i zpracovával výstup a generovaly obrázky a videa z dat.
    2) Druhý stroj (nebo více), kde poběží linux bez GUI a kde bude jen OF nebo ET. Ten může být odstrčený někde ve sklepě nebo v serverově, ale potřebuji tam ten "vzdálený přístup" na okno terminálu, abych věděl, jestli úloha ještě běží, popř. co z ní leze a tak. Tady by mohl tedy pomoci ten tmux.

    Instalaci uvedeného SW dělám beztak podle webu výrobce a příkazovou řádkou stylem Ctrl+C a Ctrl+V jako cvičená opice, aniž bych tušil, co to doopravdy dělá. Prostě se tam nainstaluje co potřebuju a pak to funguje. Na tohle by mi fakt stačilo jedno okno s jedním velkým tlačítkem INSTALL.

    Instalaci vyšších verzí (K)Ubuntu jsem zkoušel několikrát, ale vždycky se to zaseklo na nějaké pitomosti. A ano, byl nainstalován doporučený ovladač grafiky + restart. Prostě všechno bylo jak má a stejně to zamrzlo.

    Aktuálně zkouším rozběhat to SSH jak mi poradil CHOROBA: a zase zásek :D
    Na PC s linuxem se to nainstalovalo v pohodě. I připojení na localhost v pohodě. Tak zkouším připojení přes Putty a počítač nenalezen... aha, asi je to potřeba povolit na firewallu. Tak jdu na linux stroj a hledám, kde se to dá povolit... a nemůžu to nikde najít. Ani hledání nic nenašlo. Tak gúglím a prej na to potřebuju nějaký nástroj... doporučují Firestarter... OK. Jdu na Centrum softwaru a dám hledat Firestarter... zase to nic nenašlo, jak je to možné?? A na wiki.ubuntu.cz je nápověda: Systém - Správa - Firestarter... jo, bezva, jenže já to tam prostě nemám :D Takže tímto stylem s tím bojuju a dost mě to irituje, protože řeším pitomosti, které žerou hromadu času a nikam nevedou... :(
    MRDAC_BEDEN
    MRDAC_BEDEN --- ---
    ROSSUM: z toho co pises graficke prostredi nepotrebujes, naopak je nezadouci abys ho na "serveru" mel, aby ti nezralo prostredky (CPU, RAM) potrebne pro vypocty.
    Osobne bych zvolil nasledujici postup:
    1) rozchodit si virtualizaci na Windows
    2) do virtualu nainstalovat linux bez GUI (napr. Debian, Ubuntu Server, CentOS, Scientific Linux)
    3) naucit se zprovozneni SSH serveru
    4) naucit se praci s klici (https://www.digitalocean.com/...w-to-use-ssh-keys-with-putty-on-digitalocean-droplets-windows-users)
    5) kdyz spustis program na konzoli a od te konzole se odpojis, ukonci se i program na ni bezici - k tomu je potreba zminovany tmux nebo screen nebo neco podobneho. pripadne spustit program na pozadi, ale to se jiz nedostanes k jeho "obrazovce", proste pobezi na pozadi a po dokonceni ulohy v tichosti skonci
    6) naucis se instalovat programy z prikazove radky (je to vyrazne jednodussi, nez vsechna klikatka), staci napsat: apt-get update; apt-get install openfoam a je to.
    7) ziskas jistotu a budes si trochu jisty co delas
    8) zamrzani je vetsinou zpusobene spatnymi ovladaci pro grafiku. Bohuzel se Linux snazi priblizit Windows a misto toho aby ti vypisoval na obrazovku co se deje zobrazi zobrazi splash screen... takze nevis na cem to vytuhlo. Pokud budes instalovat server, budes problemum s grafikou usetren.
    9) se zikanymi zkusenosti zvladnes nainstalovat Linux na opravdove zelezo
    10) profit :)
    ROSSUM
    ROSSUM --- ---
    SATAI: A šlo by to pomocí nějakého LiveCD?
    SATAI
    SATAI --- ---
    ROSSUM: já mám externí HDD s Fedorou. Nabootuju a spustím z terminálu dd.
    ROSSUM
    ROSSUM --- ---
    RATTKIN: Nastavení -> Ovládací panely -> Systém -> Upřesnit nastavení -> Vzdálený přístup -> Povolit připojení počítačů s jakoukoliv verzí Vzdálené plochy -> OK
    7x kliknu a jede to :)
    ROSSUM
    ROSSUM --- ---
    CHOROBA: To vypadá dobře, jak bude chvilku čas, tak to vyzkouším. Díky :)

    CHOROBA: ScientificLinux nemá co potřebuji, navíc je postavený na CentOS a OpenFOAM upřednostňuje Ubuntu. Jistě, asi by to na tom taky běhalo, ale... ale!

    MARASAN: Na terminál jsem si už zvykl :) Nebylo to hned, ale co mi zbývalo?
    tmux - nejsem si jistý, jestli tohle potřebuju. Na tom vzdáleném linuxovém stroji by běžela jen jedna úloha a já bych potřeboval čas od času mrknout na okno toho terminálu, co to dělá. Ty úlohy se třeba na 64 cores počítají několik dnů.

    BorgBackup - vypadá zajímavě, asi ho vyzkouším. Nicméně to se musí instalovat? Radši bych nějaké Boot CD, které mi neovlivní systém. Každý další SW je komplikace navíc. Není něco jako je ten Acronis? Tím myslím BootCD + jednoduchá klikačka, abych se nemusel učit syntaxi hromady příkazů... :-/

    RAINBOF: S rozdílností problém nemám, jde o to, že když přebíhám od jednoho systému k druhému, tak jsem si na linuxu nastavil Dekoraci oken tak, aby to vypadalo jako Win7, což mi dost usnadnilo ty časté přechody. Po pravdě - docela bych podobnou možnost uvítal i u Windows ;-)

    Hardware: Pokaždé jiný. Věnuju se tomu ve volných chvílích v práci, takže vždycky vezmu nějaký volný stroj a zkouším. Obvykle jsou to klasické kancelářské stroje s CPU Intel i3/i5/i7, grafika většinou nějaká NVIDIA nebo integrovaná Intel. Fascinuje mě, že když třeba Kubuntu 14.04 běhala na jednom stroji úplně v pohodě, dal jsem tam nějakou vyšší verzi (16.04, 17.04), tak to v téměř čistém systému totálně zamrzlo právě při pouhé změně dekorace oken. To je špatně. Do budoucna uvažuju, že si koupím nějaký starší server a budu počítat na něm (např.: https://pc.bazos.cz/inzerat/79992226/HP-DL580-G7-4X-E7-4870-40-cores.php).

    RUDOLF: Chci se naučit jen to, co nezbytně nutně potřebuji pro svoje účely. Pro cca 5 příkazů nechci studovat všechny. To je zbytečné a neefektivní. A nudné :D
    O zaplacení člověka jsem uvažoval, ale v této fázi na to nemám zdroje. Až budu mít nějaký grant, tak to nebude problém. Ale grant dostanu, až budu mít nějaké výsledky a kupu publikační činnosti. Do té doby se s tím musím nějak poprat sám.
    Maca bohužel v dosahu nemám.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    rdp taky nechodí na čistých Windows hned samo. postup na rozchození ssh je koncepčně stejný jako u Windows rdp:
    -mít aktivní server
    -povolit firewall
    s Windows asi pán umí tak dobře, že už zapomněl jak se to učil.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    RUDOLF: a pro zálohování tam máš time machine..
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    ROSSUM: imho, jeslti se nemáš čas se učit s linuxem a potřebuješ ho pužívat jen pro realizaci své práce - tak někoho musíš zaplatit, aby tu práci s linuxem udělal za tebe, tj. připravili ti prostředí, s kterým tě naučí pracovat.. ale tohle je imho klub pro lidi, co se s linuxem chtějí naučit.

    z třech tří aplikací co budeš chtít používat, tak jen Einstein Toolkit není nativní pro wokna.. ale jde prej používat přes cygwin.. to jsi asi zkoušel?

    jestli máš k dispozici maca, zkus to nahodit na něj.. odpadne ti práce s grafickým prostředím (je to out of box) a budeš se moci soustředit jen na instalaci těch tří komponent.. pro remote použíješ nějaký remote desktop nebo pokud jsi ok s příkazovou řádkou, tak ssh. Jedna z těch komponenet podporuje docker, takže by tam by to mělo být mega easy (ok, potřebuješ si s tím hodinu, dvě nebo pět pohrát , ale pak už je to easy), pro ET si nainstaluje brew a přes něj subversion a pak použiješ asi ten instalační skript.. u tý třetí nemám tušáka.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    ROSSUM: v prvni rade prijmi ze linux je jiny nez windows a nesnaz se ho nutit aby se tak choval uvidis ze se ti po case v nem bude pracovat velmi dobre.
    neprozradil jsi konfiguraci (nebo jsem prehledl) takze nevime co by tak asi mohlo byt za problem.

    obecne linux je haklivy na ruzny podvodny/osizeny hardware (typicky zastupce producentu jsou levnejsi acery a lenova) a vadny hw. chyby se kteryma windows vpohode zije linux proste nestrpi. to muze byt problem.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    ROSSUM: pokud ses v pohode s terminalem (putty), tak maximalne doporucuju nastudovat tmux, dobrej navod ma wiki archu:
    tmux - ArchWiki
    https://wiki.archlinux.org/index.php/Tmux
    tmux (anebo starsi gnu screen) ti umozni spoustu veci v jednom jedinym terminalu: neco pustit, rozdelit obrazovku horizontalne/vertikalne/kombo, mit zaroven rozjetejch nekolik "terminalu v jednom" a vsechno to nechat neustale bezet a pripojovat se k tomu a zase odpojovat. Naprosto idealni.

    ad zalohy: mrkni se treba na Borg Backup
    BorgBackup – Deduplicating archiver with compression and authenticated encryption
    https://www.borgbackup.org/
    GitHub - borgbackup/borg: Deduplicating archiver with compression and authenticated encryption.
    https://github.com/borgbackup/borg
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam