• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    DELVIT: proc ? hned takovou kravu velkou. grub bude mit 50-100mb a neni tam systemd :)
    vyhlidl jsem si super grub2 disk trosku se s tim naucim.. ma to 12mb a zbytek toho 16gb nano disku pouziju pro dos.

    jinak driv jeste v dobach xp jsem mel na windows i linuxu virtualbox udelany tak ze jsem mohl nabootovat z fyzicke partition ten druhy system pro pripad ze bych neco maleho na win potreboval :)
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    RAINBOF: teď jsem si dělal custom liveCD z Centosu a na Usb3 (dá se pořídit opravdu malá mčcha) to frčí dost dobře a aktualizace pokud děláš pravidelně ala cron netrvá to ani dlouho. Buď nano flash nebo jestli můžeš tak řen .M2 SSD.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    DELVIT: spis zvazuju na nejaky ten nano flash disk dat samotnej grub videl jsem to kdysi jako samostatny minidistro. linux z flash by byl poser. potrebuju to rychly stabilni coz mi usb nezajisti navic aktualizace trvaj veky.
    vecir dam vedet jak jsem dopadl. usb nahackuju dovnitr ntb a bude klid.
    SATAI
    SATAI --- ---
    Nestačí prostě projet třebas Arch Wiki, nechytračit a použít existuji EFI partition a použít "systemd" boot z ní?
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    RAINBOF: Pokud chceš jeden disk, tak by stýlo za úvahu dát linux na usb flasku na nabootování s tím že ten disk měl windows zmenšené o linux partition kterou by sis zapnul pomocí USB klíče a linux na něm.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    ERGOSUM: ano tohle je vynikající rada, takovéto nastavení je nejlepší. Rozdělit podle disků funguje nejlépe. U noteboku bych to udělal podle SSD a M.2 disků. Ušetří se tim opravdu hodně problémů.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    no to je pekny ale ja windy proste potrebuju. pres to jak se rika nejede vlak.
    stejne ale potrebuju linuxy a tam je to stejny. peklo. ne ze ne.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    Já už nemám vůbec důvod. Poslední byl soft na wireless survey a tomu už umím dodat hw kartu do virtualu.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Mám naplánováno, udělat instalaci widlí na flashku a v případě potřeby je tam prostě strčit. Ale nějak je stále k ničemu nepotřebuji.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    RAINBOF: Já to řešil jeden víkend, překopal jsem půlku biosu, než jsem přišel na funkční kombinaci - secure boot, UEFI, MBR/GPT... a nakonec skočily widle ve virtuálce ;) je to mnohem příjemnější, hlavně když ti vyhoděj hlášku: "chcete update celého systému hned nebo za 5 minut?"
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Ono záleží jak je zorganizovaný disk/disky. Já si vždy udržoval data na jednom disku a systém s programy na druhém. V případě dualbootu jeden disk na widle. Když to jsou opravdu fyzické disky, lze to nastavit v biosu, odkud se bude bootovat. Tohle ani widle nedokáží sabotovat(zatím). Zálohování, instalace čistého systému a další pak probíhá ve zcela jiném režimu.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    CHOROBA: ne neni to lepsi.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    RAINBOF: furt lepsi se obcas srat s virtualem, nez permanentne resit debilni w10 a jejich pokusy vylepsit bootloader :-)
    TONAS
    TONAS --- ---
    u woken bylo nejlepsi nechat zapojenej jen disk na kterej nalejes system.
    jinak virtual - aby mb a cpu umely iommu/vt-d, wokna zustanou v sandboxu a ztraty na vykonu be mely byt 3-5 %
    MVEK
    MVEK --- ---
    RAINBOF: Dobrá preventivní rada, to bych radši měl před instalací Linuxu udělat, kdybych náhodou někdy neplánované připojení, nebo ruční bootování z jiné jednotky udělal.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    RAGNAROK: bohate staci kdyz ten disk ve windows normalne zakazes pak na nej nepise nic.
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    MVEK:
    Akorat je asi potreba davat pozor a nenabootovat widle s pripojenym linux diskem. Widle maj tendenci furt psat nejakej bordel krom page file, recycle bin slozky, i na ostatni disky.
    MVEK
    MVEK --- ---
    RAINBOF: Ještě jsem to neodzkoušel, a týká se to jen stolního počítače, ale chci zkusit přesně z podobných důvodů a lenosti dát Linux na jiný fyzický disk připojení přes šuplík pro snadné vyměňování disků (nebo přes vytažený SATA ven ze skříně) a v biosu nastavit bootování na tohle SATA připojení. Takže např. když bude disk připojený, naběhne Linux, když ne, půjde to na druhý disk v pořadí, a tam budou Win (asi by tak šlo i přehazovat disky).

    Možná brzy zjistím, že to z nějakého důvodu v praxi tak dobře nefunguje, ale dřív mě nikdo z dotázaných od toho neodradil a koupený disk i rámeček už mám, tak mi zbývá jen to zprovoznit.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    to ja ale nechci ve virtualu se mi velmi spatne pracuje s hw. driv existovala moznost modifikovat / pracovat primo se zavadecem windowsu. to uz asi neni coz.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    takova je funkce windows. A proto sly do virtualu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam