• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    DEFILA: Díky za info, nějaké zkušenosti s linuxem mám a rád bych se v něm povzdělal. Knížka bude super dárek na Vánoce. Radeji mam Debian like systemy, ale bohuzel v pracovnim svete Redhat vladne. Zkusim se po tom podívat.
    DEFILA
    DEFILA --- ---
    FATBOZZ:
    neni, popisuje POSIX shell, ktery se chova vsude stejne (tedy nejde o zadny bash, ksh nebo nedejboze zsh). Standart je vsude stejny, takze reseni v POSIX shellu ti bude fungovat na vsech distribucich stejne (vcetne treba i takoveho AIXu a cygwinu).
    Vzhledem k tomu, ze autor je dlouhodoby pedagog, vysvetluje vse od zacatku a postupne pridava na komplexnosti reseni (vcetne posledni casti knihy, kde se venuje uz jen awku a nekolika netrivialnim prikladum)
    chapu, ze je to jen muj osobni nazor, ale je to vazne jedna z nejlepsich knih o shellu, kterou jsem kdy cetl :)

Jako zacinajici linux admin bych si spis nainstaloval linuch az kousel co to umi (tedy stackoverflow) - pokud touzis po nejakem kniznim reseni, tak Sander Van Vugt ma vazne dobre hodnocene sve materialy na RHCSA a RHCE (sice je to priprava na Redhati certifikace [ nevim, zda je to tve oblibene distro ], ale naucis se tam prakticky vse
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    DEFILA: Mozna se zeptam hloupe, ale nebude knizka z r. 2011 uz neaktualni ? Preci jen veci v IT se mění hodně rychle.
    Nějaký tip na knížku pro začínajícího junior linux admina ?
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    HARVIE: nejsem si ted uplne 100% jistej, snad by mohlo pomoct jeste echo 3 > /proc/sys/vm/drop_caches, ale spravnej postup je pouzit oflag=direct jak pise SUK.
    Pokud nepouzijes oflag=direct, tak muzes sledovat, jak se ti vyprazdnuje cache tak, ze koukas na hodnotu Dirty v /proc/meminfo (pripadne jsou jine zpusoby, jak se k teto informaci dostat).
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    HARVIE: Ano dava smysl, je to ten rozdil proc potrebujeme eject a ne jenom un-mount.
    SUK
    SUK --- ---
    HARVIE: Ano. Teoreticky by mohl/mel pomoct oflag=direct. Treba me nekdo opravi
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    Kdyz pomoci dd zapisu neco na disk, je pak potreba udelat sync? Mam pocit, ze se sync vztahuje jen na zapisy do filesystemu, ale stejne ho radsi delam.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    IBM zjistil, že všechny nové mainframe instalace běží na linuxu.
    Třeba je to s tím nákupem tak, že si IBM chtěl pojistit, aby Redhat neskončil s podporou mainframe..
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    TBC: doufejme, ze to dopadne lepe, nez Oracle a Sun...
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    PETR007: Protože možností konfigurace postfixu je spusta a zdaleka ne vždycky chceš doručovat do Maildiru
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    PETR007: Postfix netuší, jaké máš v systému uživatele a kde se berou (ldap atd).
    PETR007
    PETR007 --- ---
    DANIELSOFT: Už jsem to podle rady AXTHEB udělal. Každopádně mě zarazilo, že během instalace postfixu se adresář nevytvoří v rámci instalace.
    PETR007
    PETR007 --- ---
    AXTHEB: Ok, zkusim. Díky!
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    PETR007: Pro stavajici uzivatele musis idelat tu druhou cast postu:

mkdir -p ~user/Maildir/{cur,new,tmp}
    chown -r user.user ~user/Maildir/
    chmod -R o-rwx ~user/Maildir/

kde za user dosadis jmeno uzivatele, v tomto pripade root
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    PETR007: a co si ho tam prostě vytvořit pomocí mkdir?
    PETR007
    PETR007 --- ---
    AXTHEB: Tak jsem zkusil a pořád nic. Původně jsem postupoval podle tohoto návodu: https://www.tecmint.com/install-postfix-mail-server-with-webmail-in-debian/
    Zasekl jsem se v bodě 12:

# echo "mail body"| mail -s "test mail" root
    # mailq
    # mail
    # ls Maildir/
    # ls Maildir/new/
    # cat Maildir/new/[TAB]

kde "ls Maildir/" hodí tuto chybovou hlášku:
    ls: cannot access 'Maildir/': No such file or directory
    PETR007
    PETR007 --- ---
    AXTHEB: Díky moc, zkusim. Postupoval jsem podle navodu a tohle tam oni vůbec neresili.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    PETR007: Při vytváření uživatele se skopíruje /etc/skel do jeho domovského adresáře, takže
    mkdir -p /etc/skel/Maildir/{cur,new,tmp} ti zajistí, že noví uživatelé budou ten adresář mít hotový. Pak záleží na dalším nastavení postfixu, jestli ten maildir má mít permise 700 nebo něco jiného, to si ozkoušíš. Stávajícím uživatelům pak

mkdir -p ~user/Maildir/{cur,new,tmp}
    chown -r user.user ~user/Maildir/
    (možná chown user.mail ~user/Maildir/)
    chmod -R o-rwx ~user/Maildir/
    PETR007
    PETR007 --- ---
    AXTHEB: Jsem trochu lama, jak s tím mám pohnout?
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    PETR007: /etc/skel
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam