• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

Jak se správně ptát:

1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    CHOROBA: purge funguje pouze na nainstalované balíky a hlavně jejich konfigy... což nebyl tenhle případ :-/
    MCKIDNEY: to že je problém se symlinkama jsem věděl, jen jsem nevěděl jak ho odstranit... --force-overwrite-diverted nefungovalo, tak to muselo počkat do rána =) a symlink fungoval až do konce, jen to bylo nastavené balíkem, který systém viděl jako nenainstalovaný, takže s tím nevěděl co...
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    je tam 'purge' ale to by asi taky nezabralo. nekdy v tomdle symlink pekle zabere jenom rucni odstraneni ;(
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Ano, jak ti tady poradili - je to symlink a u symlinku plati, ze absence konce neznamena konec symlinku.
    Novy driver s tim pak nepocital a nemohl je vytvorit, protoze uz existuji.

S debianem uz dlouho nepracuji, ale neni tam neco jako erase pro odebrani celeho baliku?
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    Tak problém vyřešen.... musel jsem přes dpkg-divert odebrat všechny linky, které zůstaly v mezistavu z verze 340 ... ruční odebrání souborů nefungovalo...
    sudo dpkg-divert --remove /usr/lib/i386-linux-gnu/libGL.so.1
    Odstraňuje se „odklonění /usr/lib/i386-linux-gnu/libGL.so.1 do /usr/lib/i386-linux-gnu/libGL.so.1.distrib balíkem nvidia-340“
    $ sudo dpkg-divert --remove /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libGL.so.1
    Odstraňuje se „odklonění /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libGL.so.1 do /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libGL.so.1.distrib balíkem nvidia-340“
    $ sudo dpkg-divert --remove /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libGL.so
    Odstraňuje se „odklonění /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libGL.so do /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libGL.so.distrib balíkem nvidia-340“
    $ sudo dpkg-divert --remove /usr/lib/i386-linux-gnu/libGL.so
    Odstraňuje se „odklonění /usr/lib/i386-linux-gnu/libGL.so do /usr/lib/i386-linux-gnu/libGL.so.distrib balíkem nvidia-340“
    $ sudo dpkg-divert --remove /usr/lib/i386-linux-gnu/libEGL.so.1
    Odstraňuje se „odklonění /usr/lib/i386-linux-gnu/libEGL.so.1 do /usr/lib/i386-linux-gnu/libEGL.so.1.distrib balíkem nvidia-340“
    $ sudo dpkg-divert --remove /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libEGL.so.1
    Odstraňuje se „odklonění /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libEGL.so.1 do /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libEGL.so.1.distrib balíkem nvidia-340“
    $ sudo dpkg-divert --remove /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libEGL.so
    Odstraňuje se „odklonění /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libEGL.so do /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libEGL.so.distrib balíkem nvidia-340“
    $ sudo dpkg-divert --remove /usr/lib/i386-linux-gnu/libEGL.so
    Odstraňuje se „odklonění /usr/lib/i386-linux-gnu/libEGL.so do /usr/lib/i386-linux-gnu/libEGL.so.distrib balíkem nvidia-340“

(co konkrétně je ještě rozbitý jsem kontroloval přes opakovaně spouštěnou instalaci, protože jsem nenašel nic, co by řeklo, které objekty překonfiguroval balík nvidia-340 ... :-/ )
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    TEAPACK: Když jsem to sem psal, tak jsem si všiml, že libGL.so.1.0.0 má nějaký ořezaný práva, ale ani ty na to nemají vliv... :-/
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    CHOROBA: jsou to symlinky v /usr/lib/ ... většina souborů tam má aspoň dva nebo tři a všechny postupně vedou na ten aktuální balík...
    lrwxrwxrwx   1 root root       14 pro 28 21:25 libGL.so.1 -> libGL.so.1.0.0
    lrwxrwxrwx   1 root root       14 srp 15 08:20 libGL.so.1.distrib -> libGL.so.1.0.0
    -rw-r--r--   1 root root   567624 srp 15 08:20 libGL.so.1.0.0

podobně je to třeba i s pythonem, jen je tam toho tak 5x víc, protože na sebe navzájem odkazují python, python3, python3.6 =)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    symlink je spis 'přepíchnutí',ne?
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Hádám symlink.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    CHOROBA: Hádám, ale opravdu jen hádám "přepsání" nebo "nahrazení"
    Také prosím o překlad.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    tyve ja tomu cesky vubec nerozumim...co znamena "odkloneni" :-o
    zkus to treba odmazat/prejmenovat rucne...ten soubor.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    Ahoj, při instalaci proprietárních driverů ke grafice se mi blbě nakonfiguroval jeden driver (verze 340) a odmítnul fongovat, po přehození na další (verze 390) mi začalo atp psát fail při instalaci aktualizace, po chvíli hledání jsem narazil na chybu v divertu jednoho souboru právě tím driverem v340, který se ale nainstalovaný dle systému není. Tak jsem zkusil force na divert, ale bez úspěchu (dpkg se chová úplně stejně s i bez --force :-/
    sudo dpkg --force-overwrite-diverted -i /var/cache/apt/archives/libnvidia-gl-390_390.77-0ubuntu0.18.04.1_amd64.deb
    (Načítá se databáze … nyní je nainstalováno 208551 souborů a adresářů.)
    Připravuje se nahrazení …/libnvidia-gl-390_390.77-0ubuntu0.18.04.1_amd64.deb …
    odklonění /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libGL.so.1 do /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libGL.so.1.distrib balíkem nvidia-340
    dpkg-divert: chyba: neshoda v balíku
      při odstraňování „odklonění /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libGL.so.1 balíkem libnvidia-gl-390“
      nalezen „odklonění /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libGL.so.1 do /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libGL.so.1.distrib balíkem nvidia-340“
    Tuší někdo co s tím?
    KRYSTOFK
    KRYSTOFK --- ---
    ERGOSUM: :D máš pravdu, zahrabal jsem se do toho tak, že jsem přehlídl jednoduché řešení - facepalm myself :) diky
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    KRYSTOFK: Jestli to bude jednorázový problém, tak dej na flashku nějakou malou live distribuci a přetáhni to v ní.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    dmesg / syslog
    tam neco videt musis. esli mas jenom V4L tak vdiis jen kameru, ne vnitrni pamet
    KRYSTOFK
    KRYSTOFK --- ---
    CHOROBA: google nepomaha :( nevim jestli fotak umi MTP nebo PTP, je to stara webkamera ktera umi i fotit, potrebuji se dostat k vnitrni pameti, jeste na stare distribuci fungovala. Google nepomaha, gtkam nepomaha, manualni routing usb nepohama. System listuje zarizeni jako V4L, nevim jak to zmenit a tady google taky nepomaha :/
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    google nevi? vetsinou napovi dost rychle.
    jinak esli to neumi MTP a jenom PTP, tak je stim trochu srani
    KRYSTOFK
    KRYSTOFK --- ---
    Ahoj, mám zajímavý problém s foťákem/webkamerou, systém mi ji připojí jako V4L zařízení, na foťáku ručně MTP nastavit nelze, takže se musím spokojit s nastavením v PC, zkoušel jsem všechno možné včetně ručního nastavení cesty, ale nic nefunguje, nejsem schopný jej mountnout jako mass storage, v lsusb jej vidím...
    díky předem za jakoukoli radu/nápad, už jsem nad tím strávil dva dny :)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    SATAI: Nj, různé blbé problémy (nejen) se synchronizací a různě nedodělanými restartovacími skripty je docela úleva vyměnit za problémy se systemd ;)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    spatnej nejni monit
    SATAI
    SATAI --- ---
    ERGOSUM: to je náchylné na problémy se synchronizací.
    Navíc to jde proti unixové filosofii, ne asi? ;-)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    ERGOSUM: no a nebo si delas touch na pid file a pak ten datum kontrolujes.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam