• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

Jak se správně ptát:

1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    JAKUBATORUS
    JAKUBATORUS --- ---
    A1_UNPYTLED: Tohle už je na mou kebuli trochu vyšší liga, zkusim projet nějakej manuálek, a vrhnu se na to. Díky moc.
    A1_UNPYTLED
    A1_UNPYTLED --- ---
    JAKUBATORUS: Pokud jde o logy, ktere bys mohl zkontrolovat tak v pripade zamrzle grafiky nas zajima zejmena:
    /var/log/Xorg.0.log
    (ani ne tak, errory, jako spis warningy)

Nemas-li ovšem nejakou notoricky problemovou kartu jako, tusim, nektere Nvidie, sazel bych spis na nejaky bug, co prisel s tou aktualizaci bezprostredne pred problemy.

historii aktualizaci najdes v:
    /var/log/apt/history.log

vypis si baliky, co ten den prisly, zjisti ktere aplikace je vyuzivaji a zkus je docasne nahradit nejakymi alternativami. (muze to byt neco nejmin pravdepodobneho jako v mem pripade do nedavna audioprehravac DeaDBeeF kvuli defaultniho Gtk2 motivu, po prepnuti do Gtk3 asi gut, ale uz jsem si zvyknul na Audacious s moznosti 2000 Winamp skinu)

v history.logu by mohly byt jeste kriticke baliky souvisejici s lightdm, soudim podle charakteristiky Tveho problemu, v tom pripade asi nezbyva nez pockat na jejich pristi aktualizace
    A1_UNPYTLED
    A1_UNPYTLED --- ---
    JAKUBATORUS: Jenom k tomu tvrdemu restartu- mekky restart na pohodu je v linuxu trojhmat:
    Alt + SysRq + postupne R, E, I, S, U, B (nekdy se to nechytne napoprve a je treba opakovat)

V Mintu to pry asi neni nastavene defaultne jako treba v Debianu a musi se prepsat parametr
    kernel.sysrq = 176
    na
    kernel.sysrq = 1
    v
    /etc/sysctl.d/10-magic-sysrq.conf

pokud ma byt neco v syslogu, tak spis po mekkem nez tvrdem restartu
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    JAKUBATORUS: zkus crtl-alt-F1

a pak muzes mrknout do logu pokud vsak system zatuhnul, bude na vine nejspis graficka karta.
    vice asi najdes v syslogu
    JAKUBATORUS
    JAKUBATORUS --- ---
    Ahoj, jsem lama, mám problém při každém restartu i vypnutí mi systém najede do barevných pruhů ze kterých se dostanu jen tvrdým restartem tedy podržením tlačítka power na pc.
    Mám Linux mint cinamon 19.1. 4.0.10 a problémy nastaly po instalaci aktualizací minulý týden.
    Stačí mi přip. odkaz někam kde se tento problém už řešil klidně v angličtině, nenašel jsem :-/
    Děkuji.

LUDO
    LUDO --- ---
    JUNIOR: najjednoduchsie z mojho pohladu je configuracny subor pre openvpn a spustenie z terminalu

sudo openvpn /cesta/k/*.opvn

Najlepsie mat poskytovatela ktory distribuuje openvpn konfiguraky k svojim serverom, ja mam dobru skusenost s AirVPN kde si ich priamo vygenerujes konfiguracne subory
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    ja myslim ze to je furt stejny, zaplatis si nekde VPN pristup a pak si nastavis spravne NetworkManager
    JUNIOR
    JUNIOR --- ---
    RATTKIN:
    VYHULENY_UFO:
    NELDOR:

Nehledám na tom nic extra jen mne to zajímá. Jsem zvyklý, že to řeším na mobilu kvůli cestování a cenzuře. Tak hledám možnosti jak to zprovoznit i na mém desktopu a hrát si s tím. Jsem byl zvyklý, že jsme si zaplatil aplikaci a jelo to a zde je to dost odlišné :)
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    SPIKE411: ja hledal _jen_ baliky wireguardu v debian repo, nijak dal jsem to nezkoumal.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    MARASAN:
    Wireguard - Debian Wiki
    https://wiki.debian.org/Wireguard

The packages also work on DebianJessieand DebianStretch, by following the Wireguard installation instructions
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    NELDOR: tez se mi to libi, jen je to moc novy a Stretch to jeste neumi. cekani na debian...
    NELDOR
    NELDOR --- ---
    JUNIOR: Wireguard jsem neznal, pouzivam OpenVPN, ale rozhodne to nevypada spatne... https://www.petrkrcmar.cz/prednasky/wireguard_openalt_2018.pdf
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    JUNIOR: to zalezi jakej typ vpnky resis. (fortinet, kerio) ssl? ipsec? cisco (open)anyconnect/vpnc, strongswan, sstp, openvpn neno ten wireguard... ?
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    JUNIOR: to chce něco znát, přečíst si, pokud teda na tom záleží.
    Pokud to máš na hraní, něco si vyzkoušet, nebo přes to třeba hrát hry, koukat na filmy, tak klidně cokoli
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    co myslis tim "resite VPN na ubuntu" ? jako server? jako client?
    JUNIOR
    JUNIOR --- ---
    Ahoj, jak řešíte VPN na ubuntu aby to nastavila i začínající lama jako já ?

Co jsem tam googloval tak mi nejúčinnější a nejjednoduší přijde wireguard ?
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    NELDOR: Pěkné. Nejsem ještě tak protřelý a nějak jsem si říkal že by to mohlo mít exitcode pro time a jiný. O to méně práce pro příště.
    NELDOR
    NELDOR --- ---
    FATBOZZ: Ja mel vzdycky za to, ze exit code "time" se rovna exit codu toho spusteneho programu (pokud byl teda uspesne spusten)... http://www.tutorialspoint.com/unix_commands/time.htm
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    dyk tam ma statiku? nebo to vyprcany systemd ceka na dalsi ifaces?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    CHOROBA: tam se ti systemd sekne taky (prave kvuli cekani na network online...). Pruser je prave to DHCP na interfacu, na ktery to ceka, kdyz je ten interface explicitne zapnuty... zvlast pokud je bez allow-hotplug.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    a co se treba vratit ke korenum a nastavit spravne /etc/network/interfaces
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam