• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    FRANCIMOUR
    FRANCIMOUR --- ---
    Nekdo zkusenosti s icingou a Nagiosem?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    PUMA: mozna bych linknul cely zdroj... tech uzitecnejch nazornejch obrazku tam ma vic :)
    Linux Performance
    http://www.brendangregg.com/linuxperf.html
    PUMA
    PUMA --- ---
    GLOBALISTA
    GLOBALISTA --- ---
    JAKUBATORUS: Taky jsem teď z Windows přešla na Linux, konkrétně na Ubuntu, a moc se mi líbí tyto stránky https://wiki.ubuntu.cz/Wiki
    SATAI
    SATAI --- ---
    AMANT: Forst taky super!
    AMANT
    AMANT --- ---
    me tu kdysi kdosi, asi pan satai doporucoval toto. dal sem si to do telefonu.

SATAI
    SATAI --- ---
    DANIELSOFT: Petrlík je super!
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    já se naučil základy podle knížky "Jemný úvod do systému UNIX" - ale to bylo na konci devadesátých let tak nevím, jestli je někde k sehnání

ještě by měl asi fungovat Linux Documentation Project
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Jestli někdo má nějaký další užitečný/oblíbený zdroje, tak sem s nimi, rád se podívám a podělím s kolegy.
    JAKUBATORUS
    JAKUBATORUS --- ---
    SPIKE411: Tak ti pěkně děkuju, teď mám kvůli tobě zakžený léto :-D
    JAKUBATORUS
    JAKUBATORUS --- ---
    Měl bych nápad jak obohatit toto fórum. V záhlaví hodit nějaký odkaz na manuál základních úkonů v linuxu. Já jsem jak blb celej život používal widle, a teď nevím jak používat terminál, jak se jmenuje to, když zmáčknu ctrl alt a f1, co je k čemu příp. co bych měl ještě vědět, aby mě neodradil nával informací. Děkuji, a moc si vážím jakékoliv rady /hlavně těch co pochopim/.
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    CHOROBA: jo, stačí naimportovat konfigurační soubor do network manageru a nebo si vybrat poskytovatele který nabízí aplikaci pro Linux. například https://www.privateinternetaccess.com
    JAKUBATORUS
    JAKUBATORUS --- ---
    A1_UNPYTLED: Tohle už je na mou kebuli trochu vyšší liga, zkusim projet nějakej manuálek, a vrhnu se na to. Díky moc.
    A1_UNPYTLED
    A1_UNPYTLED --- ---
    JAKUBATORUS: Pokud jde o logy, ktere bys mohl zkontrolovat tak v pripade zamrzle grafiky nas zajima zejmena:
    /var/log/Xorg.0.log
    (ani ne tak, errory, jako spis warningy)

Nemas-li ovšem nejakou notoricky problemovou kartu jako, tusim, nektere Nvidie, sazel bych spis na nejaky bug, co prisel s tou aktualizaci bezprostredne pred problemy.

historii aktualizaci najdes v:
    /var/log/apt/history.log

vypis si baliky, co ten den prisly, zjisti ktere aplikace je vyuzivaji a zkus je docasne nahradit nejakymi alternativami. (muze to byt neco nejmin pravdepodobneho jako v mem pripade do nedavna audioprehravac DeaDBeeF kvuli defaultniho Gtk2 motivu, po prepnuti do Gtk3 asi gut, ale uz jsem si zvyknul na Audacious s moznosti 2000 Winamp skinu)

v history.logu by mohly byt jeste kriticke baliky souvisejici s lightdm, soudim podle charakteristiky Tveho problemu, v tom pripade asi nezbyva nez pockat na jejich pristi aktualizace
    A1_UNPYTLED
    A1_UNPYTLED --- ---
    JAKUBATORUS: Jenom k tomu tvrdemu restartu- mekky restart na pohodu je v linuxu trojhmat:
    Alt + SysRq + postupne R, E, I, S, U, B (nekdy se to nechytne napoprve a je treba opakovat)

V Mintu to pry asi neni nastavene defaultne jako treba v Debianu a musi se prepsat parametr
    kernel.sysrq = 176
    na
    kernel.sysrq = 1
    v
    /etc/sysctl.d/10-magic-sysrq.conf

pokud ma byt neco v syslogu, tak spis po mekkem nez tvrdem restartu
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    JAKUBATORUS: zkus crtl-alt-F1

a pak muzes mrknout do logu pokud vsak system zatuhnul, bude na vine nejspis graficka karta.
    vice asi najdes v syslogu
    JAKUBATORUS
    JAKUBATORUS --- ---
    Ahoj, jsem lama, mám problém při každém restartu i vypnutí mi systém najede do barevných pruhů ze kterých se dostanu jen tvrdým restartem tedy podržením tlačítka power na pc.
    Mám Linux mint cinamon 19.1. 4.0.10 a problémy nastaly po instalaci aktualizací minulý týden.
    Stačí mi přip. odkaz někam kde se tento problém už řešil klidně v angličtině, nenašel jsem :-/
    Děkuji.

LUDO
    LUDO --- ---
    JUNIOR: najjednoduchsie z mojho pohladu je configuracny subor pre openvpn a spustenie z terminalu

sudo openvpn /cesta/k/*.opvn

Najlepsie mat poskytovatela ktory distribuuje openvpn konfiguraky k svojim serverom, ja mam dobru skusenost s AirVPN kde si ich priamo vygenerujes konfiguracne subory
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    ja myslim ze to je furt stejny, zaplatis si nekde VPN pristup a pak si nastavis spravne NetworkManager
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam